reklama

Moje najobľúbenejšie bratislavské I.

Mesto, ktoré buď milujete alebo nenávidíte. Strednej cesty vraj niet. Narodila som sa tu, žijem tu celý život, prežívam radosti i starosti. Ja ho mám rada, napriek tomu, čo mu radní už roky robia. Preto sa s vami podelím o to najkrajšie, čo Bratislava má (pozor, ide o úplne subjektívny výber).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Dom U dobrého pastiera,
alebo, ako ho familiárne voláme vďaka netypickému pôdorysu my - žehličkový dom. Ostal spolu so Zsigrayovou kúriou jedinou pôvodnou stavbou Židovskej ulice. Tú tvorili dvojposchodové a trojposchodobé obytné domy s malými obchodíkmi v miestnostiach na prízemí. Dom v rokokovom štýle, postavený v rokoch 1760 - 1765 navštevujú dnes milovníci symbolického cestovania v čase - nachádza sa v ňom Múzeum hodín. Úzka stavba ukrýva poklady bratislavských hodinárskych majstrov.

Názov dostal podľa sošky dobrého pastiera, ktorá je umiestnená na nároží vo výške prvého poschodia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Niekdajšia Židovská ulica, dom U dobrého pastiera uprostred. Stavby
v pozadí nahradili novopostavené budovy, po pravej strane sú zbúrané
domy, postavené pozdĺž mestských hradieb

Obrázok blogu


Medzi značkami vidieť sošku dobrého pastiera

Historická budova SND,
ktorá stojí na mieste niekdajšieho kamenného mestského divadla. Stavba v eklektickom štýle je vizitkou architektov H. Helmera a F. Fellnera, ktorí sa neskôr stali autormi projektov viacerých divadiel v Európe. Budovu divadla postavili v roku 1886, prvú sezónu otvorili operou Bank Bán od Ferenca Erkela.

K budove divadla neodmysliteľne patrí Ganymedova fontána, v čase svojho vzniku (v roku 1888) bola jedinou okrasnou fontánou v Bratislave. Autorom fontány, ktorá rozpráva mytologický príbeh chlapca Ganymeda, ktorého dal Zeus uniesť orlom na Olymp, je architekt Viktor Tilgner. Popri gréckej mytológii fontána zobrazuje i obľúbený motív bratislavských fontán - dunajské ryby - zubáča, kapra, sumca a šťuku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Divadlo s hodinami a verejným osvetlením, pohľadnica z r. 1905

Primaciálny palác,
klasicistický palác, postavený podľa projektu architekta Melichara Hefeleho, stojí na mieste renesančnej kúrie a dnes v ňom sídli bratislavský primátor. V minulosti bol sídlom primasa, ostrihomského arcibiskupa či dokonca i mestskej tlačiarne. Najviac sa však preslávil Bratislavským mierom, ktorý v jeho priesotoch podpísali cisári František II. a Napoleon Bonaparte 26. 12. roku 1805. V jeho priestoroch sa podpisom marcových zákonov v revolučnom roku 1848 oficiálne skončilo nevoľníctvo v celom Uhorsku.

Najväčším lákadlom paláca sú Bratislavské tapisérie, zobrazujúce antický príbeh lásky mladíka Leandra a krásnej Héro. Utkané boli v Anglicku v polovici 17. storočia, do Bratislavy sa dostali niekedy v polovici 18. storočia, no ako a prečo ich púť skončila v Bratislave, presne známe nie je.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na nádvorie paláca bola začiatkom 20. storočia z nádvoria Letného arcibiskupského paláca presťahovaná fontána sv. Juraja, patróna rytierov, predstavujúceho rytiera bojujúceho s trojhlavým drakom. Na ďalšom menšom nádvorí v útrobách paláca je ďalšia fontánka s už spomínaným obľúbeným bratislavským motívom - dunajskou rybou (a cikajúcimi chlapcami ;-))

Obrázok blogu


Fontána sv. Juraja na nádvorí Primaciálneho paláca

Obrázok blogu


Primaciálny palác na pohľadnici z roku 1898. V tympanóne sa ešte nachádzala
pôvodná freska od Franza Maulbertsa. V roku 1959 ju nahradila mozaika E. Zmetáka.

Pokračovanie

Foto: AS, JS, 2008 - 2009;

Reprofoto: J. Lacika: Bratislava na starých pohľadniciach, J. Cmorej: Bratislava, svedectvo historických pohľadníc

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu