reklama

Poznaj svojho policajta. A kopni si doňho!

Nadávanie na policajtov (a vôbec na autority, ktoré majú za úlohu dohliadať nad dodržiavaním predpisov a ich nedodržanie určitým spôsobom sankcionovať) je národným športom. Niet divu. Verejnosť vie o každom prešľape, o každej nezákonnej činnosti policajtov. Je to tak správne, ale žiaľ, verejnosť si urobí podľa toho názor na všetkých. Potom sa v internetových diskusiách spomína pár slušných policajtov. Omyl, tých je väčšina. Ale o tých sa nehovorí. Dnes zahynul policajt pri výkone svojho povolania. Zbytočná smrť človeka, ktorý raz, keď si vybral toto povolanie (áno - povolanie), prisahal, že právo a verejný poriadok bude chrániť i s nasadením vlastného života. Doslovne. A každý jeden z nich o sebe číta, aký je neschopný, že nič iné by robiť nevedel a ... veď viete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (129)

Je medzi nimi mnoho takých, o ktorých ani neviete, že sú. Tak to má byť, vtedy viete, že je všetko v poriadku. A sú takí, ktorí sú vám denne na očiach. Vidíte každé ich pošmyknutie. A aj keď si len robia svoju prácu, kole to oči ďalšej časti verejnosti. Nedávno príslušníci PZ v Ružomberku robili preventívnu akciu na podávanie alkoholu mladistvým. Alebo bratislavská mestská polícia niekoľko víkendov kontrolovala dodržiavanie zákazu pitia alkoholu na verejných priestranstvách. Médiami pozitívne podané akcie znosili na internetových fórach diskutujúci pod čiernu zem. Pýtajú sa - akým právom ma kontrolujú? To, že porušujú platné predpisy, ich už nezaujíma.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne je to aj s vyberaním pokút. Kto si prizná, že pokutu za nejaký ten, zväčša dopravný, priestupok zaplatil právom? Málokto. Skôr tvrdo skritizuje policajtov za to, že mu vôbec nejakú pokutu udelili. Veď len stál v zákaze státia. Veď len prekročil rýchlosť o smiešnych 20 km za hodinu. Veď sa len išiel otočiť do zákazu vjazdu. Veď len stál na priechode pre chodcov... 

V jednom nemenovanom rádiu pred pár týždňami bežala anketa o tom, či sú mestskí policajti zbytoční. Anketa dopadla mierne v prospech polície, mňa však zarazila reakcia jedného z poslucháčov. Podľa neho sú muži v modrých uniformách zbytoční preto, že dohliadajú pri školách na bezpečný prechod detí cez cestu. Podľa mňa je presne toto práca pre mestskú políciu. Áno, poslucháč mal aj riešenie - na západe to robia dobrovoľníci. Kto sa hlási?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou kategóriou nespokojných občanov sú tí, ktorí dokážu správanie policajta, subjektívne vyhodnotené ako zaujaté, riešiť cez médiá. Potom je následkom chyby autora, ktorý si vo vidine ďalšej senzácie vopred nepreveril fakty, ďalší vrúbok na účet štátnej či mestskej polície. Vyhrážky a slovné útoky vôbec patria k veciam, ktoré si policajt neraz vypočuje práve od tých, ktorí sa nesprávajú najpríkladnejšie. A neraz od človeka, ktorého nikdy nevidel a v lepšom prípade už ani neuvidí, musí strpieť nepekné nadávky na svoju rodinu. Nie je to nič príjemné a som rada, že vo väčšine ostatných zamestnaní sa konflikty riešia predsa len kultivovanejším spôsobom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moje konkrétne skúsenosti s políciou sú dobré. Ak jazdím, dodržiavam predpisy, takže ma polícia kontroluje iba pri bežnej cestnej kontrole. Pozrú doklady a idem ďalej. Keď nám vykradli auto a pivnicu, chlapci z obvodného oddelenia sa správali korektne. V prípade ukradnutého bicykla našli aj páchateľa, čo pri drobných krádežiach nebýva zvykom. Psa, ktorého občas strážime rodičom, vodievam na vodítku, takže keď stretnem mestských policajtov, akurát sa na seba usmejeme. Ak by som niekedy mala zlú skúsenosť, riešila by som to cez inšpekciu MV SR alebo cez veliteľstvo tej-ktorej obecnej polície.

Priznávam, ako autorka dnes nie som objektívna. Ja osobne si prácu policajtov vážim. Som z policajnej rodiny, manžel nosí rovnošatu aj otec bol roky policajtom. Nočné telefonáty, ktoré ho zobudili niekoľkokrát za noc, si dobre pamätám. Aj to, že život celej rodiny sa riadil tým, kedy mal otec službu. Pamätám si aj to, že za svoju prácu dostal nie veľmi príjemnú odmenu - poriadnu nakladačku. Aj to patrí k práci policajta. Toho, na ktorého nadávate, do ktorého si, obrazne povedané "kopnete", lebo... Lebo veď na policajtov nadávajú všetci. A aj napriek tomu je väčšina z nich pripravená chrániť práva občanov, ich bezpečnosť a verejný poriadok, a to aj s nasadením vlastného života...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K téme si prečítajte:
O trestnej činnosti príslušníkov PZ za rok 2006 (údaje o páchaní trestnej činnosti príslušníkov obecných polícií sa mi nepodarilo zistiť, nakoľko jednotlivé polície sú samostatnými organizáciami miest)

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu