reklama

V uliciach Bratislavy

Typický obrázok dnešnej Bratislavy - kde sa len dá, všade sú autá. Vlečú sa krokom, lebo inak sa to nedá, nekonečne dlho obiehajú centrum, lebo niet kde zaparkovať. Ľudia sa ponáhľajú z jedného konca mesta na druhý a potom zasa späť. Uponáhľaní chodci, kráčajúci po vyasfaltovaných chodníkoch, v lepšom prípade po chodníkoch vyložených viac či menej vkusnou dlažbou, zahľadení do zeme alebo do seba, vrážajú do ďalších uponáhľaných chodcov. Alebo do tzv. citylightov, umiestnených mnohokrát na nie najvhodnejšom mieste. Ale nie vždy bola Bratislava taká...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)
Parková úprava Šafárikovho nám. začiatkom 20. stor.
Parková úprava Šafárikovho nám. začiatkom 20. stor. (zdroj: Pressburg - Pozsony - Bratislava 1883 - 1919)

Kedysi, vráťme sa do obdobia pred asi 80 - 90 rokmi, boli ulice Bratislavy iné. Plné pánov a dám, prechádzajúcich sa širokými ulicami. Občas pomedzi nich prešlo auto, rýchlosťou takmer (vďaka príliš vysokej hustote dopravy) porovnateľnou s dnešnou. Na kraji cesty skôr postávajú koče a ani voz na hlavnej ceste nie je ničím neobvyklím. Stredom ulíc sa ťahajú koľaje prvej električky, slúžiacej verejnej doprave. Zviesť sa dá i trolejbusom, ktorého prvá trasa viedla na Železnú studničku. Nejeden pán využije ako dopravný prostriedok i bicykel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čaro starých fotografií spočíva i v tom, že z nich priam žiari pokoj a všetci vyzerajú, akoby boli na prechádzke. Dámy v nádherných dobových odevoch, v dlhších sukniach, s kabelkou akoby len tak ledabolo prehodenou cez predlaktie, pridŕžajúc si jednou rukou široké klobúky alebo tieniace si slnečníkom pred pražiacim slnkom. Páni v oblekoch, s elegantnými klobúkmi na hlavách, pri chôdzi si naoko pomáhajúci vychádzkovou paličkou, dámam galantne ponúkajú ramená. Ulicami sa prechádzajú i mnohí uniformovaní muži. Vidieť uniformy vojakov, žandárov i hasičov. Pre oko dámy istotne pekný pohľad.

Obrázok blogu

Majetná vrstva predvádzala v uliciach mesta najnovšiu módu, chudobnejšie ženičky z okolia, v jednoduchom odeve - "sedemdesiatich" sukniach, opásané zásterou a so šatkou na hlave na niektorom z bratislavských trhov predávajú prácu svojich rúk. A nesmieme zabudnúť ani na deti - chlapci nosia nohavice pod kolená, "pumpky", ktoré pridŕžajú "hózntrógle". Alebo ich oblečenie vyzerá ako zmenšenina toho, v ktorom chodia ich otcovia. Miesto klobúka majú na hlave baretku so šiltíkom. Dievčence obľubujú šatové sukne, dlhé šaty s mašľou pod krkom, tie väčšie, už takmer dámy, nosia blúzky a dlhé sukne. K najčastejším doplnkom malých dám patrí klobúčik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nad hlavami chodcov sa hompáľajú vývesné štíty. Nikomu neprekážajú v chôdzi, sú zavesené nad hlavami okoloidúcich. Tak, aby na ne každý dobre videl. Veď treba prilákať zákazníkov. A tak každý vidí, kde je kino (na Panskej ulici v roku 1915 premietalo kino Fisograf), Obchodná úverová banka (neďaleko kina), cukráreň (na Ventúrskej cukráreň Soccol či kaderníctvo Aczel). A, samozrejme, desiatky ďalších vývesiek, z ktorých mnohé sú malým umeleckým dielom.

Ku kráse mesta prispel ešte na konci 19. storočia a na prelome storočí Bratislavský okrášľovací spolok. Vďaka nemu bola na viacerých námestiach (napr. dnešné Hlavné námestie, Františkánske námestie, Hurbanovo námestie alebo Šafárikovo námestie) vysadená zeleň a vytvorené parčíky. Trávniky boli chránené ozdobným kovovým zábradlím, aké sa dnes nachádza na Šafárikovom námestí. Dnes už väčšina z týchto mestských parčíkov neexistuje, dnešná doba, na škodu obyvateľov, dáva prednosť neosobnej dlažbe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázky: Pressburg - Pozsony - Bratislava 1883 - 1919 , vyd. Práca (upravené)

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu