reklama

Vôňa viechy

Víno patrilo k Bratislave od dávnej minulosti - spolu s udelením mestských práv Ondrej III. udelil mestu i právo výčapu vína.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Na vôňu viechy musíte dorásť. Ja som na ňu dorástla tesne po skončení strednej. Počas kurzu deskriptívnej geometrie s budúcimi spolužiakmi. V jednej z posledných, aj keď nie tých úplne tradičných viech v centre mesta.

Dnes je aj tá "moja" už len nostalgickou spomienkou. Predaj vína vo viechach mal však v Bratislave tradíciu, ktorá začala zanikať krátko po vojnových časoch. Viechy, ktoré si pamätáme my majú pramálo spoločného s viechami, ktoré si pamätali naši starí otcovia.

Viechy - to boli prízemné vinohradnícke domky, ktorých najväčším pokladom bola pivnica. Boli všade - na Obchodnej, Vysokej ulici, Špitálskej, Dunajskej, Krížnej, Klemensovej, Záhradníckej, Trnavskom mýte... i v okrajových štvrtiach či obciach, ktoré sa stali súčasťou Bratislavy až oveľa neskôr. Vinohradnícke domky v uličkách, ktoré dnes tvoria samé centrum mesta zničilo vojnové bombardovanie i socialistické budovanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Vysoká ulica v nedávnej minulosti (r. 1989)

Víno patrilo k Bratislave od dávnej minulosti - spolu s udelením mestských práv Ondrej III. udelil mestu i právo výčapu vína. Víno sa predávalo podomovým predajom i vo vinárňach, dokonca v mestskej zbrojnici. Po oddelení výčapného práva mesta a práv jednotlivých vinohradníkov mesto súkromný predaj vína začalo obmedzovať. Zákaz vína - bannzeit platil v čase pôstu, vianočných či veĺkonočných sviatkov a takisto sa obmedzoval predaj vína počas dňa - presnejšie počas noci. Víno sa mohlo začať predávať až po rannom zvonení františkánov. Po večernom zvonení museli všetci návštevníci opustiť výčapnú miestnosť - to vraj primälo mnohých prívržencov vínneho moku k uplácaniu mníchov, aby zvonili čo najneskôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 1899 bolo zrušené právo predaja vlastného vína drobnými vinohradníkmi. Licencie na predaj vína vlastnili vinohradnícke organizácie, ktoré ich na krátke (zhruba dvojtýždenné) obdobia prideľovali jednotlivým vinohradníkom. Dbalo sa najmä na to, aby sa víno predávalo v rôznych častiach mesta - začali vznikať prvé viechy.

Aby milovníci vína vedeli, ktorý z vinohradníkov práve predáva víno, brána vinohradníckeho domku bola označená viechou - najčastejšie vencom z viničového alebo dubového lístia či zväzkom borovicových vetví alebo šišiek. Viecha bola ozdobená stuhou - červenou alebo bielou, podľa vína, aké dopestoval ten-ktorý vinohradník. Z viechy vedeli znalci vyčítať, či sa v dome predáva víno mladé alebo staré.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Víno sa podávalo pod bránou, "na stojáka", až neskôr začali pribúdať stoly so stoličkami a kuchyne pre vinohradníkových hostí. Ku koloritu viech patrili i potulní predavači orieškov, zemiačkov, sladkostí, pohľadníc, varešiek i prezervatívov. Šikovnejší kučbéri - ako potulných predavačov nazývali - dokázali za moment pripraviť cigánsku pečienku. Alebo nahovoriť hostí na hazardné hry. K viecham patrila i muzika - spev však bol po krátkom čase zakázaný, vraj zábava pod viechami kazila obchody hostinským.

Obrázok blogu


Viecha - rok 1965

V posledný deň predaja vína sa vinár so svojimi hosťami rozlúčil džbánom vína a slanými pagáčmi, posledných hostí vyprevádzal osobne so želaním, aby sa opäť vrátili, keď nad jeho bránou uvidia vyvesenú viechu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bratislavské viechy prežili obe svetové vojny, aj keď charakter zábavy sa značne zmenil. Zbombardovanie centra zapríčinilo zánik mnohých z nich, nemeckí majitelia opustili mesto, definitívnu bodku za skutočnými viechami dalo znárodňovanie, aj keď viacerí súkromníci sa ešte nejaký čas snažili zachovať tradíciu viech, rovnako, ako ich nástupcovia po Nežnej revolúcii. V názvoch mnohých vinární sa pojem viecha zachoval, ale už to nikdy neboli tie viechy, ktoré tvorili kolorit Bratislavy začiatkom minulého storočia.

Reprofoto, zdroj informácií: P. Salner a kol.: Taká bola Bratislava

Andy Sekanová

Andy Sekanová

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodená v znamení Váh... Zoznam autorových rubrík:  Bratislava *moja láska*Túlavé *topánky*Cestujeme *kade-tade*Ako živá *voda*Poviedka *na nedeľu*Moje *lásky*Takí *sme*

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu