reklama

BLÁZNIVÝ SILVESTER 1985*

Čľup. Čľup, urobila do vody pena na holenie, potom ako ju žiletka aj s chlpmi vymrštila preč zo svojho tela. Bolo deväť hodín ráno, stál som v kúpeľni pred zrkadlom, holil som si tvár. Deväť hodín ráno, pätnásteho decembra 2007 a teraz neviem, či vďaka tomu zvuku peny dopadnuvšej na hladinu vody v umývadle, alebo kvôli faktu, že odvtedy ubehlo presne dvadsať aj dva rokov, spomenul som si na deň, keď som dostal poriadne po papuli, ako nikdy predtým nie. Hoci, vtedy som to vôbec tak nevnímal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Celé sa to začalo nasledovne. Niekedy koncom leta toho bláznivého roku som sa pracovne ocitol v jednom z manhattanských hotelov. Večer, po práci, som si ešte pred sprchou dal pár klikov na dobrú noc. Pri štyridsiatom šiestom, spúšťal som sa práve k šteklivému hráškovozelenému kobercu, medzi štrbinou medzi dverami a podlahou som zachytil tieň dvoch nôh kohosi na chodbe. Nachvíľu sa pristavili pri mojej izbe, aby mi ich majiteľ podsunul popod dvere akýsi papier. Potom nohy odišli.
Dokončil som sériu a ihneď vyzdvihol tú anonymnú poštu. Nebol to list, bola to fotografia, z ktorej sa na mňa záhadne usmievala plavovlasá krásavica. Na zadnej strane bolo štíhlym písmom napísané jej meno a nečakaná požiadavka: Rada by som ťa stretla. Tu je moje číslo: 518-891 3845. Uf! Položil som fotografiu na stôl, dal si studenú sprchu a prečítal som si to ešte raz. Otočil som ju na druhú stranu. Snímka zachytila len tvár a krk neznámej. Ale tam dole som tušil niečo očarujúco veľké. Podišiel som k telefónu a vytočil číslo.
Keď som ju prvýkrát uvidel naživo, vyšlo zo mňa iba hlúpe: „Musím ťa lepšie spoznať “. Čo sa dialo v tú noc na jej izbe, nepatrí na stránky slušných novín. Čo nasledovalo potom, sa nehodí do seriózneho časopisu, pretože to bolo tak uletené, tak nevypočítateľné a neskôr nezastaviteľne zničujúce, že by jeden tomu neuveril a prestal čítať už po prvých riadkoch. Tiahlo mi to vtedy na štyridsiatku, ona bola odo mňa o osemnásť rokov mladšia, ale vôbec som sa nad tým nezamýšľal. Zaľúbil som sa až po uši, ktoré som si aj s hlavou mohol celé skryť medzi jej nádherne veľké prsia. Bola odkiaľsi z východnej Európy, čo dodávalo jej angličtine sexy akcent. Chcela sa stať herečkou a ak to celé na mňa len hrala, hneď jej mohli dať Oscara. Pretože som jej to zožral, pretože som žral ju.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

15. december 1985. Doma som to nestihol, tak som sa pred sobášom ešte narýchlo oholil priamo v kúpeľni Irwinovho domu. Opatrne, ale rýchlo a sebaisto som žiletkou hladil svoj hrubý krk. Spomenul som si pri tom na Sašu, na moju prvú ženu, potom som si predstavil svoju nastávajúcu v bielych šatách a bol som presvedčený o tom, že ona je tá pravá.
- Zmrzlina, - vyrušil ma z myšlienok hlas môjho mladšieho syna Serdžeho. Jemne som sa pri tom porezal, krv sfarbila do ružova penu na čepeli.
- Jasné Serdži, bude aj zmrzka, - upokojil som ho a pokračoval v holení. Keď sa syn dlhšie neozýval, pozrel som sa dole k nemu, ako si s úsmevom na tvári vychutnáva holiacu penu, ktorú si prstami lovil z umývadla. – Ježiši, Serdži, to nie je zmrzlina!
Sobášil nás Irwin a všetko prebehlo hladko. Nevesta bola nádherná, hostia sa najedli a napili, čo im hrdlo ráčilo. Bol som šťastím celý bez seba, aj keď to možno pre ten môj chronický priblblý úškrn nebolo vidieť. Keď som v ten horúci večer pozeral z terasy domu na zapadajúce slnko, na bleskurýchlu audienciu noci a na svetlá Beverly Hills, hovoril som si, že je dobojované, že som vyhral najdôležitejší súboj. Moja uletená mama mi v ten deň povedala:
- Gardenzio, nezabudni! Sú hviezdy a sú hviezdičky. Jedny žiaria ako slnko, tie druhé plápolajú ako petrolejka. Všetky sú pekné, ale aj tak po sebe zazerajú ako hladné psy. Vždy to tak bolo a tak to aj zostane. Nezabúdaj, Gardenzio, ty si hviezda!
Priznám sa, že som si nebol celkom istý, čo tým mama myslela. Zrejme to vyčítala v kartách a mala pocit, že by som mal vedieť tento úvod do astronómie.
Prvé mesiace po svadbe boli rozprávkou. Ja som jej pomáhal rozbiehať jej kariéru, ona dávala lesk a iskru tej mojej. Miloval som, keď po milovaní povedala niečo tým svojim barbarským jazykom. Ešte dnes mi v ušiach znie jej Hent mig nogen maelk, skat!1 Doteraz neviem, čo to presne znamená, ale mal som pocit, že čosi milé a zvrátené zároveň. Vidím ju, ako stojí nahá pred oknom v kuchyni, leje do seba mlieko z fľaše, ktorým sa občas nechtiac poleje a ja ho z nej okamžite dopijem, aby ani kvapka našej vášne nevyšla na zmar.
Keď vášeň pominula, nastali hádky. Kto koho využíva, kto s kým spí (raz som ju videl spať s mojou sekretárkou, prisahámbohu!). Prečo ja stále beriem bobule a kvôli čomu ona toľko chlasce. Šeptala mi stále to jej Hent mig noget sprut, skat!2, ale už mi to neznelo tak romanticky. Občas som zapochyboval, či som si ju nezobral len kvôli tým veľkým kozám. Súboj sa teda neskončil, schytával som podpásovky a rozmýšľal, čo s tým.
Po devätnástich mesiacoch sme naše bláznivé manželstvo ukončili. Ona podstúpila protialkoholické liečenia, ja som najbližších desať rokov na manželstvo ani nepomyslel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz, dvadsaťdva rokov po mojej druhej svadbe, stojím v kúpeľni a pozerám do zrkadla. Vidím v ňom starého chlapa s dušou chlapca. Na jeho pravom ramene vyrastá tetovanie s podobizňou jeho terajšej ženy a troch ruží, ktoré symbolizujú tri nádherné dcéry, ktoré mu žena porodila. Pozorujem toho chlapa v zrkadle. Príde mi trochu šialený, ale o mnoho skúsenejší. Už vie, že pokým žije, žiaden súboj nie je posledný, nijaký úder od života nie je víťazný. Ide o to, koľko ich človek unesie a či sa vždy zodvihne zo zeme.
- Hej, Sly, skočil by si po mlieko, keď sa doholíš? – zavolala na mňa z kuchyne moja žena Jennifer a ja som sa v tej chvíli trochu porezal. Určite nie je naposledy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

*

Dňa 15. decembra 2007 uplynulo dvadsaťdva rokov od svadby Sylvestra Gardenzia Stalloneho a dánskej krásky Brigitte Nielsen. V tom čase tvorili najdiskutovanejší manželský pár Hollywoodu. Filmový Rocky sa s mimoriadne disponovanou začínajúcou herečkou zoznámil spôsobom opísanom v poviedke, no ich manželstvo dlho nevydržalo. O desať rokov neskôr si autor scenára oscarového filmu o amatérskom boxerovi zobral za ženu modelku Jennifer Flavin, s ktorou má tri dcéry. Z prvého manželstva so Sashou Czack má dvoch synov, Sage Moonblooda a Seargeoha. Druhý menovaný je autista.
Minulý rok 67-ročný Stallone, hrdina mnohých dnešných tridsiatnikov, opäť vstúpil do filmového ringu, aby poukázal na neopodstatnenú diskrimináciu starších ľudí. Posledný zo série filmov o boxerovi menom Rocky Balboa sa stretol s priaznivou odozvou odbornej kritiky.
Želám všetko dobré do nového roku mužom, ktorí sa aj napriek svojmu veku rozhodli nikdy nezostarnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

* - správne má byť Bláznivý Sylvester 1985. Autor sa za chybu ospravedlňuje.
1 – Prines mlieko, drahý! (dán.)
2 – Prines chlast, drahý! (dán.)

Venované Adamovi.

Paľo SIBYLA

Paľo SIBYLA

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Vyrastal v Hriňovej, žije v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená(my) life /zo života motýľov/coffee stories /poviedky?/müsli /krátke zamüslenia/

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu