Aditíva - Farbivá

Ešte stále nemáme dosť informácii, ako škodia. Málo ľudí verí tomu, že konzumácia potravín s aditívami môže viesť k mnohým rizikám. Nevedomosť o následkoch je ešte stále medzi nami. Prečo nežiť zdravšie s bionáhradou?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)
Potravinárske farbivá
Potravinárske farbivá (zdroj: Penny)

Tým chápme potravinu bez prídavných látok alebo s čo najmenším množstvom najlepšie neškodných prídavných látok v potravinách. Potravinová bezpečnosť je ešte stále nízka. Keď neodstraňujú tento problém ostatní, riešme ho sami.

Typ prísady nám už vopred napovedá, že ide o prísadu, ktorá mení farbu v istej časti potraviny. Často krát môže ísť o pôvodnú farbu, ktorú dané farbivo zvýrazňuje alebo naopak potláča (slúžia na vzbudzovanie dojmu príjemnej chuti a vyššej kvality – väčšinou klamne)

Farbivá do potravín môžeme rozdeliť podľa rôznych kritérií (podľa pôvodu, rizík pre ľudský organizmus, alternatívnosti farbív...)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi najškodlivejšie aditíva nepochybne patria azofarbivá. Ide o žlté farbivo Tartrazin E102, červený amaranth E123, červený Erythrosin E127, ale aj červený azorubin E122 a Červeň 2G E128. V niektorých krajinách (USA, Rusko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Švajčiarsko) bola ich výroba ako ich použitie zakázané práve kvôli ich karcinogénnym účinkom.

Podrobný opis potravinárskych farbív:

Vysvetlivky:

Pôvod: prír. (prírodný), rastl. (rastlinný), živ. (živočíšny), umel. (umelý), synt. (syntetický), gen-tech. (geneticky modifikovaný)

Riziko pre ľudský organizmus: (X) – látka, ktorej použitie je nebezpečné (s rizikom), (0) – látka, ktorej použitie nie je nebezpečné (bez rizika), (0-) – látka nie je nebezpečná, ale nemá byť často používaná (vysoké dávky škodia), (A) – látka môže obsahovať alergén a vyvolať alergickú reakciu, (Rs) – látka nevhodná pre „rizikové“ skupiny (napr. deti, tehotné ženy, dojčiace ženy, astmatici, ľudia s ochorením tráviaceho ústrojenstva, alergici, ľudia v staršom veku...), (?) – riziko je zatiaľ nejasné

SkryťVypnúť reklamu

E 100 – kurkumin – žltá, prír., rastl. alebo aj synt., (0)

E 101 – riboflavín (vitamín B2) – žltá, najčastejšie prír., rastl., (0)

E 101a – riboflavín 5-fosfát – žltá, umel. (0)

E 102 – Tartrazin – žltá, umel. až synt., (X), (A)

E 104 – Chinolinová žlť – žltá, umel. (RS), (A)

E 110 – Žlť – oranž S – žltooranžová, umel., (Rs), (A)

E 120 – Karmín – červená, prír., (0-)

E 122 – Azorubín – červený, umel., (0-)

E 123 – Amarant – červená, umel., (X), (A)

E 127 – Erytrosin – červená, umel. (X), (A)

E 128 – Červeň 2G – červená, umel., (0-)

E 132 – Indigotin – modrá, umel., požíva sa v kombinácii s dusičnanom sodným, (Rs), (A)

SkryťVypnúť reklamu

E 133 – Brilantná modrá – modrá, umel., pri vysokých dávkach sa usádza v obličkách, (0-)

E 140 – Chlorofyl – zelená, prír., rastl, (0-)

E 150a – Karamel – hnedý, prír., rastl, (0)

E 150b – Sulfit – couleur – hnedá, umel., rastl, môže byť i gen-tech., Sulfidový karamel, (0-)

E 150c – Amoniak – couleur – hnedá, umel. rastl., môže byť i gen-tech., Amoniakový karamel, (0-)

E 151 – Brilantná čerň – čierna, umel., (Rs), (A)

E 154 – Hnedá FK – umel., pri vysokých dávach usadzovanie v obličkách a lymfatických uzlinách, nepriaznivo pôsobí na žľazy z vnútorným vylučovaním, (0-)

E 155 – Hnedá HT – viď E 154

E 160a – Karotin – beta-karotén, oranž., prír., rastl., väčšinou umel., gen-tech., (0)

SkryťVypnúť reklamu

E 160b – Bixin – oranž., rastl., gen-tech., vodné a olejné extrakty zo semien, (Rs), (?)

E 160c – Kapsantin – červenooranž., rastl., z paprík, (0)

E 160d – Lykopin – červený, rastl., z rajčín, pravdepodobne gen-tech. (0-)

E 160e – Beta-Apo-8-karotinal – oranž.-červená, prír., (0-), (?)

E 160f – Beta-Apo-8-karotinester – oranž.-červená, prír., (0-)

E 161a – Xantofyl (Flavoxantín) – oranž., rastl., umel., (0)

E 161b – Lutein – žltooranžová, prír., vaječný žĺtok, (0)

E 161g – Cathaxantín – žltooranžová, umel., (X)

E 162 – Betanin – červený, prír., z červenej repy, (0)

E 163 – Antokyan – červenomodrý, prír., rastl, z mnohých druhov ovocia a zeleniny (0)

E 170 – Krieda (uhličitan vápenatý) – miner., prír., bielosivá, (0)

E 171 – Titandioxid (oxid titaničitý) – biela, prír., miner., (0-)

E 172 – oxid železitý a hydroxid železnatý – žltý, červ. aebo čierny, umel., miner., (0-)

E 173 – Hliník (Aluminium) – striebritosivá, miner., (Rs)

E 174 – Striebro – strieborná, miner., (Rs)

E 175 – Zlato – zlatá, miner., (0-)

E 180 – Rubínový pigment BK – červená, umel., (Rs), (A)

Kde sa vyskytujú


väčšina cukroviniek (čokoládové dražé, čokoládové i nečokoládové tyčinky, lízanky, ovocné bonbóny, detské žuvačky, penové cukríky, farebná cukrová vata, furé, pralinky, dezerty, "gumové" sladkosti, sladké pelendreky, plnené čololády, zákusky, torty, rolády, koláče...)

nápoje (detské šampanské, limonády, sirupy, koncentráty, sladené minerálne a stolové vody, sýtené i nesýtené nealkoholické nápoje, ovocné šťavy, nektáre, džúsy, vínne nealko nápoje, energické a povzbudzujúce nealko nápoje, ...)

mliečne výrobky (jogurty, pudingy, termixy, dezerty, mliečne ryže, mliečne a jogurtové nápoje, miešané a ochutené tvarohy, mliečne tyčinky, sladené kondenzované mlieka)

chladené a mrazené výrobky (nanuky, zmrzliny, zmrzlinové a nanukové torty, mrazené snehy, lososové plátky, krabie tyčinky, šaláty, majonézy, omáčky...)

pečivo (sladké pečivo, sladké buchty, sladké rožky - s marmeládami, krémami, balené sladké rožky, ovocné piškóty, croissanty, pizza koláče, smažené šišky s marmeládou, ovocnou polevou, rožky posypané so sladkými granulami alebo sladkou ryžou)

mäso a údeniny (mleté mäsové výrobky, paštéty, salámy, šunky, nárezy, párky, klobásy, špekačky, mäsové nátierky, údeniny...)

alkoholické nápoje (likéry, vermuty, destiláty)

mnohé ďalšie časté potraviny (instané kávové zmesi, konzervované ovocie, instatné polievky, dochucovadlá)

Použitá literatúra:

[XI] VERONICA. Časopis ochránců přírody. Redakcia časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1

Slovenská veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky: Potravinový kódex SR [online]. Dostupné na internete http://www.svssr.sk/sk/legislativa/kodex/kodex.asp

Katedra chémie, Fakulta prírodných vied, Univerzita Mateja Bela: Východiská k problému cudzorodých látok v potravinách [online]. Dostupné na internete <http://www.fpv.umb.sk/>

WIKIPÉDIA – slobodná encyklopédia: Zoznam potravinových aditív [online]. Dostupné na internete

<http://sk.wikipedia.org/>

Matej Šiculiak

Matej Šiculiak

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

ESG & Sustainable Development Zoznam autorových rubrík:  Environmentálny manažmentOdpadové hospodárstvoNezaradenéAditíva v potravináchRastliny v kuchyniFotonávody

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,077 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu