
Do potravín sa pridávajú látky, ktorénapr. predlžujú trvanlivosť potravín, zvýrazňujú chuť alebo obnovujú farbupotravín, zvyšujú alebo regulujú kyslosť a zahusťovacie vlastnosti,prípadne dodávajú potravinám sladkú chuť bez použitia repného cukru. Všetkytieto látky sa nazývajú prídavné látky (aditíva). Prítomnosť látok pridaných,ktoré boli v potravine použité, musí byť uvedená na obalea v zostupnom poradí podľa toho, v akom množstve súv potravine obsiahnuté. Prítomnosť prídavných látok sa na potravineoznačuje názvom alebo číselným kódom..
Potravinový kódex SR definuje niekoľkopojmov, ktoré sú z hľadiska zdravotnej bezpečnosti potravín veľmifrekventované. K ním patria aj pojmy: prídavná látka, technologickápomocná látka. Citovaná legislatívna norma definuje prídavnú látku takto:
„Prídavnálátka je taká zložka potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne akopotravina ani ako potravinová prísada a ktorá sa zámerne pridáva dopotravín bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov privýrobe, spracúvaní, príprave, ošetrovaní, balení, preprave alebo skladovaní,čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú, alebo sa môžu stať súčasťoupotraviny alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti. Za prídavnú látku sa nepovažujúlátky pridávané do potraviny na úpravu výživovej hodnoty, ako sú minerálnelátky, stopové prvky, vitamíny a iné.“ ... „Z uvedeného je zrejmé, žeprídavné látky sú významným nástrojom pre technológiu najmä objektívnychdôvodov nemajú požadovanú štandardnú kvalitu.“
Podobné funkcie ako prídavná látka dopotravín, plní aj technologická pomocná látka, ktorú Potravinový kódex SRdefinuje takto: „Technologická pomocnálátka je látka, ktorá sa pridáva do potraviny vo výrobnom procesez dôvodov technologických, prepravných alebo skladovacích úmyselne, avšaknie preto, aby sa stala súčasťou potraviny. Ak technologická pomocná látkazanechá v potravine zvyšky, tieto zvyšky nesmú spôsobovať zdravotné rizikápre ľudí, alebo mať negatívny vplyv na potravinu.“
Dôsledkynezdravej stravy plnej cudzorodých látok sú veľmi vážne a často krát ajchronické. Mnohí ľudia nevedia, akým veľkým rizikám sa vystavujú pri konzumáciitakýchto úplne všedných potravín. Najohrozenejšie sú však rizikové skupiny akonapr. deti, tehotné a dojčiace ženy, ľudia s respiračnýmiochoreniami, alergici, starší ľudia, ľudia so zníženou imunitou... Pre tútoveľkú skupinu ľudí je obzvlášť nevhodné konzumovať potraviny s niektorýmiprídavnými látkami, ktoré majú veľmi nepriaznivý vplyv na zdravie človeka.Preto takéto látky sú označované v tejto práci príslušným symbolom.
Prídavnelátky v potravinách môžu spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti od preháňaniaa tráviacich ťažkostí, cez alergie, metabolické problémy a tvorby močovýchkameňov, až po poškodenie rôznych orgánov, kostnej drene alebo dokoncai vznik rakoviny.