reklama

Tlak a hrozby: odvratená strana čínskej a ruskej diplomacie v Európe

V posledných týždňoch veľa počúvame o tom, ako Čína a Rusko zachraňujú Európu pred koronou. Opakovane som upozorňoval, že fakty hovoria iný príbeh.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Obrázok blogu

Áno, za dovezený materiál môžeme byť vďační, ale nesmieme zabúdať, že nešlo o nezištnú pomoc, ale súčasť mocenskej hry. Začína sa to napĺňať: Čína aj Rusko využívajú pandémiu a stupňujú tlak na oslabené európske demokracie.

Kyberútoky a podozrivý kufrík

Obzvlášť znepokojivé sú udalosti v Prahe. Odkedy starosta Prahy 6 nechal odstrániť z námestia sochu maršála Koneva, sú naši susedia terčom takého agresívneho nátlaku zo strany Moskvy, aký doteraz zažívali iba pobaltské štáty.

Prichádzajú koordinované kyberútoky na české nemocnice a ministerstvo zdravotníctva (v čase korony!), aj snaha trestne stíhať (!!) pražského starostu v Rusku. Do Prahy priletel príslušník ruských tajných služieb, ktorý bol vyhodnotený ako bezpečnostné riziko nielen pre starostu Prahy 6, ale aj samotného primátora hlavného mesta Praha (!!!).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré zdroje naznačujú, že tento agent mal v kufríku smrteľný jed, iné to zas rozporujú. Pre Českú republiku však bol príchod tejto osoby dostatočným dôvodom na udelenie ochranky obom pražským politikom a dôrazné varovanie Ruskej federácie, že sa im nemôže skriviť ani vlas na hlave.

Čína nezaostáva

Čína postupuje menej hrubo, jej diplomatický tlak na EÚ však narastá. Peking je samozrejme omnoho silnejším hráčom - vďaka veľkosti svojej ekonomiky, vďaka svojmu vplyvu v strategických odvetviach európskeho hospodárstva, ale aj vďaka tomu, že produkuje zdravotnícky materiál, ktorý Európa naliehavo potrebuje.

Len zopár príkladov z posledných dní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. Čínske ministerstvo zahraničia de facto prinútilo európsku diplomatickú službu (EEAS), aby cenzurovala pasáže vo vlastnej publikácií o čínskom vplyve v EÚ počas korony (časti o dezinformačnej kampani Číny boli zmiernené). Niečo podobné naozaj nebývalo zvykom.

2. Čínska ambasáda v Paríži verejne a otvorene kritizuje francúzsku vládu, že sa nedostatočne stará o svojich seniorov v časoch korony (čo je v prostredí diplomacie výrazne nepriateľský krok), a obviňuje Západ, že stráca dôveru v liberálnu demokraciu a je psychologicky slabý.

3. Na českú vládu zase Peking tlačil, aby nekonzultovala boj proti korone s Taiwanom a nepríjmala jeho pomoc (Taiwan patrí medzi najúspešnejšie krajiny v tomto zápase, no Čína sa snaží sankcionovať každého, kto tomuto ostrovu uzná nejakú mieru politickej legitimity). Diplomatický úspech, ktorý Taiwan dosiahol svojim úspešným zvládnutím korony, popudil Peking tak výrazne, že v týchto dňoch dokonca zintenzívnil vojenské cvičenia v samotnej blízkosti ostrova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tieto príklady sú predobrazom geopolitiky po korone: oslabená Európa v recesii, Amerika na ústupe zo svetového diania, a autoritárske veľmoci ako Rusko a Čína s posilneným globálnym vplyvom a sebavedomím. Z pohľadu slovenských záujmov je najlepšou obranou silná a jednotná EÚ. K tomu by sme mali prispieť aj my - napríklad podporou našich partnerov, ktorí čelia neúmernému nátlaku.

Ak Vás zaujíma Európska únia a miesto Slovenska v nej, sledovať ma môžete TU.

Michal Šimečka

Michal Šimečka

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  86x

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady SR. Som presvedčený, že politika na Slovensku sa dá robiť inak. Odborne, dôrazne, no zároveň slušne a normálne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu