reklama

Bruselská sekvencia

V tomto článku nejdem písať o návšteve klasických bruselských pamiatok, alebo čomsi podobnom. Chcem predstaviť niečo iné. Ide o výsostne modernú záležitosť, ktorá bola inštalovaná v roku 2008 v jednej, vcelku obyčajnej a nenápadnej bruselskej ulici. Predpokladám, že už onedlho ju návštevníci belgickej metropoly zaradia do programu turistických atrakcií, podobne ako Veľké námestie, Atómium či fontánu s cikajúcim chlapcom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

The Sequence sa volá monumentálna moderná inštalácia v ulici Rue de Louvain pred budovou flámskeho parlamentu. Do ulice je možné vojsť zo strany vnútorného bruselského ringu medzi stanicami metra Arts - loi a Madou, alebo uličkami na severovýchod od parku pred kráľovským palácom. Je úplne jedno odkiaľ prichádzate, inštalácia Vás prekvapí, zastaví a šokuje kontrastom k pomerne jednotvárnej sivej architektúre starších budov. A to bol asi jeden zo zámerov autora.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Arne Quinze je belgický umelec (ročník 1971), ktorý inštaloval svoje dielo Sekvencia z drevených latiek natretých fluorescenčnou červenooranžovou farbou v ulici Louvain medzi dvoma budovami. Podpery diela konkurujú kmeňom stromov, ktoré tu popri ceste ďalej rastú a v lete ich zelená farba vytvára príjemný farebný kontrast. Dielo plynie vo výške nad cestou kadiaľ prúdi mestská doprava, dokonca v strede je aj jedna zastávka autobusu. Spleť ostročervených latiek sa dotýka budov a strieda strany ulice: raz je vpravo, raz vľavo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dielo dostalo už aj ľudový názov - Mikádo.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ulicu Louvain som navštívila počas svojho pobytu dvakrát. Prvý raz bolo zamračené a slnko len veľmi rezervovane vykúkalo spod dažďových mračien. Na rohu ulice je malé drevené pódium s lavičkami v jasnooranžovej farbe. Na lavičkách posedávali páni v tmavých oblekoch. Odrastený strom ešte len čakal na prvé intenzívnejšie jarné lúče a stále tajil, čím vlastne v skutočnosti je. Až keď som tam prišla za jasného a teplého dopoludnia o dva dni neskôr, ukázalo sa, že je to nádherná magnólia. Strom bol obsypaný bielymi kvetmi a intenzívne voňal. Ulica s červeným mikádom žiarila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ako to vyzerá so zelenými stromami v lete a naživo, to ešte neviem. Ale pre akú-takú predstavu použijem aspoň miniobrázok z internetu.Zaujímavé by bolo sledovať meniace sa farby počas štyroch ročných období. Snáď sa mi to časom podarí. Sekvenciu Arne Quinza mám už nastálo zaradenú medzi bruselské atrakcie.

Obrázok blogu

Rok 2013

Simonne Jurčová

Simonne Jurčová

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  12x

cestovateľka- amatérka, asi tak trochu aj v čase Zoznam autorových rubrík:  Niečo z umeniaSpomienkyVýletyLen takHistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu