reklama

Budovy Európskeho parlamentu v Bruseli a v Štrasburgu

Architektúra parlamentných budov v Európskej štvrti v Štrasburgu i v Bruseli má spoločné črty - modernizmus a kombinácia skla a kovu. Oba komplexy sú výsledkom kolektívu architektov a budovali sa postupne viac rokov. Mala som možnosť navštíviť ich a vidieť nielen z exteriéru, ale aj z interiéru. Štrasburská stavba mi pripadá sympatickejšia. Pritom nejde iba o budovu samotnú a jej vzhľad, ale aj okolie, ktoré k nej prináleží. Obe som navštívila v prázdninovom čase, mimo obvyklého ruchu, keď neboli priestory príliš zaplnené. Viem si však predstaviť, ako to tam asi vyzerá počas zasadnutí parlamentu. Aj keď mám celkom dobrý orientačný zmysel, určite by som sa v tom obrovskom labyrinte budov, chodieb, výťahov, schodísk a rokovacích sál stratila.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu 

Malá budova stanice a Európsky parlament v Bruseli

Obrázok blogu

Európska štvrť v Bruseli je postavená na kopci, z prednej strany je Luxemburské námestie so starou budovou vlakovej stanice, ktorú museli architekti rešpektovať, pretože ju pamiatkári odmietli dať zbúrať, čo bol rozumný postup. Architekti teda vsadili na tvary už existujúcej stavby a moderný komplex za stanicou akoby skopíroval jej malé priečelie s hodinami v hornom oblúku. Obrovské presklenné krídla parlamentu potom symetricky obkolesujú malú stanicu sprava i zľava. Námestiu za stanicou dominuje poloblúková mostová chodba - na pilieroch. Oblúk, ako prvok sa opakuje na fasádach ešte niekoľkokrát.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pohľad hore do átria

Aj vnútorné usporiadanie budovy rešpektuje oblúkovú dominantu, ktorá nie je ničím iným ako veľkorysým presklenným átriom s vyhliadkou na mesto z horného poschodia. Vnútro tohto rozsiahleho labyrintu má svoje svetlé stránky v podobe viacerých zaujímavých riešení a umiestnením niektorých umeleckých diel. Obrovská kovová konštrukcia modernej plastiky sa tiahne niekoľkými poschodiami v átriovom dvore s točitým schodiskom. Moment pohľadu zdola nahor i naopak je veľmi interesantný a stojí za použitie fotoaparátu. Pekná je aj vnútorná promenáda so stromami a výhľady zo schodísk na niektoré plošiny s kaviarňami. Viaceré dlhé chodby zdobia veľkorozmerné moderné obrazy od umelcov z krajín Európskej únie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pohľad zhora átria na schodisko dolu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Foyer a kovová plastika v strede točitého schodiska

Obrázok blogu

Jedna z kaviarní

Park za parlamentom (Leopoldov park) je oázou pokoja v prírode. Zvlnený terén a centrálne jazierko v údolí má svoje čaro v každom ročnom období. Nečudujem sa, že zamestnanci parlamentu v ňom radi trávia chvíle voľna. Z parku vidieť budovu prírodovedného múzea so známou galériou kostier dinosaurov, budovu Solvayovskej knižnice i moderné stavby iných európskych inštitúcií na opačnom konci, pri zastávke metra Schuman.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Leopoldov park

Obrázok blogu

Hlavnú budovu Európskeho parlamentu v Štrasburgu prezývajú aj Babylonská veža. Niekto rozšíril, že vraj sa jej autori - architekti štúdia Architecture nechali inšpirovať známym obrazom Pietra Brueghela st. z roku 1563. Obraz pod názvom Babylonská veža visí v Kunsthistorische museum vo Viedni a je hádam najviac publikovanou imaginárnou podobou jedného z dávnych divov sveta. Toto tvrdenie je nepotvrdené a údajne ho v oficiálnych kuloároch neradi počujú. No kto má oči a pozná obe stavby musí priznať, že istá podoba tu je, i keď v prípade modernej architektúry hlavnej budovy parlamentu z roku 2002 ide zjavne o zjednodušenú súčasnú štylizáciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Most cez vodný kanál

V Európskej štvrti v Štrasburgu sa nachádza viac moderných budov a ich fasády zo skla umocňuje voda. Vodným kanálom sa totiž z historického centra dá loďou prejsť až do tejto časti, čo okružné plavby využívajú ako jednu z atrakcií. Most zo skla spájajúci dve krídla parlamentu vedie ponad kanál. „Babylonskú vežu" ako dominantu obkolesuje nižšia architektúra umiestnená v cípe nábrežia a obe spolu z vtáčej perspektívy znázorňujú oko. V susedstve sídlia ešte ďalšie inštitúcie: sídlo Rady Európy (Le Palais de l'Europe) je dielom Henryho Bernarda a Európsky súd pre ľudské práva postavil v roku 1995 Richard Rogers. Neďaleko je budova televízie ARTE, známej vďaka kvalitným dokumentárnym programom vysielajúca vo francúzštine a v nemčine. Tá už samozrejme nepatrí ku komplexu Európskeho parlamentu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Budova TV stanice ARTE

Obrázok blogu

Plenárna sála

Interiéru štrasburskej budovy dominuje drevená konštrukcia plenárnej sály zvaná Hemicycle presahujúca úroveň niekoľko vnútorných poschodí. Je to vlastne rokovacia sála s pôdorysom splošteného kruhu - akýsi amfiteáter, kde tvar sály podčiarkuje rovnoprávne umiestnenie všetkých zúčastnených strán. Čelo patrí členom predsedníctva, poslanci sedia okolo postupne v cípoch (lúčoch) od krajnej pravice po krajnú ľavicu. Istá hierarchia však existuje v zasadacom poriadku poslancov v rámci frakcií. Čím bližšie k stredu kruhu (a k predesdníctvu) sedia, tým dôležitejšie je ich postavenie v rámci frakcie. Vnútro sály je konštruované do výšky, po obvode stien sály sú umiestnené kabíny prekladateľov a médií a na samom vrchu je galéria pre návštevníkov odkiaľ možno sledovať rokovanie pri plnom vybavení slúchadlami s možnosťou počúvať dianie v sále v ktoromkoľvek jazyku členského štátu EU.

Obrázok blogu

Drevené teleso plenárnej sály

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Foyer a atrium deliace budovu na dve časti

Obrázok blogu

Jedna z reštaurácií

Obrázok blogu

Výstavy bývajú často obmieňané

Park okolo historickej budovy Orangérie neďaleko parlamentných budov v Štrasburgu (Park Orangérie) je typickou anglickou záhradou so stromami na zvlnenom teréne. V tesnej blízkosti zámočka je francúzska kvetinová záhrada doplnená palmami v obrovských črepníkoch. V parku je jazierko s umelým gejzírom a člnmi pre návštevníkov, altánok, kaskádový vodopád s výhľadom na skale a detské ihrisko. V rámci parku je verejne prístupná zoologická záhrada s niekoľkými druhmi zvierat a vtákov vo voliérach. Samozrejmosťou je nespočetné množstvo bocianích hniezd na stromoch, na drevených stožiaroch i na komínoch zámočku.

Obrázok blogu

Park a budova Oragérie

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Zaujímavosťou budov Európskeho parlamentu v oboch mestách sú aj názvy jednotlivých častí budov. V Štrasburgu sú budovy pomenované podľa osobností - budova Winstona Churchilla (WIC), budova Louise Weissovej (LOW) pomenovaná po francúzskej novinárke a bojovníčke za ľudské práva. Najnovšie nesie jedna z menších budov meno po Václavovi Havlovi. V Bruseli je jedna z budov pomenovaná po Paulovi-Henrim Spaakovi (PHS), prvom predsedovi európskeho parlamentu. Budova Altiera Spinelliho (ASP) je pomenovaná po talianskom antifašistovi a zástancovi európskej ústavy a dve menšie majú meno po nemeckom kancelárovi Willy Brandtovi a po Jozsefovi Antallovi, prvom demokraticky zvolenom premiérovi Maďarska.

Obrázok blogu

Budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu a Babylonská veža od Pietra Brueghela st.

Obrázok blogu

Obraz Pietra Brueghela st. je prevzatý z internetu

Simonne Jurčová

Simonne Jurčová

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  12x

cestovateľka- amatérka, asi tak trochu aj v čase Zoznam autorových rubrík:  Niečo z umeniaSpomienkyVýletyLen takHistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu