reklama

Tip na prechádzku Bruselom

Odkedy sa moja kamarátka presťahovala do Bruselu, každoročne som jeho stálym návštevníkom. Prvý raz som chodila prevažne metrom a to ma dosť zdezorientovalo. Až pešia prechádzka mi pomohla pochopiť centrálnu časť mesta. Zvykla som si začať pri budove parlamentu (tam ma dovezie vlak z predmestia), lebo je to vcelku nenáročná trasa k námestiu a cestou človek vidí veľkú väčšinu pamiatok, ktoré treba v Bruseli navštíviť. Luxemburské námestie pred parlamentom je lemované kaviarňami s vonkajším sedením. Počas jedného kapučína sa okolo premelie zopár desiatok uponáhľaných europoslancov (asistentov, sekretárok...) - jednotvárna strohá móda. Čím nižšie a ďalej však človek schádza (doslova, lebo cesta vedie smerom dolu), tým je to pestrejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Zablúdiť sa nedá, treba len stále sledovať vežu radnice na námestí v diaľke. Najmenej zaujímavou časťou trasy je zísť po Luxemburskej ulici k modernému bulváru so stanicou metra Trone. Neďaleko je však budova kráľovského paláca a oproti veľký park s veľkorysým bulvárom navôkol. Okrem francúzskej úpravy kráľovskej predzahrádky ľudí zvyknú ešte upútať uniformovaní členovia kráľovskej stráže striedajúci sa s vážnosťou v pravidelných intervaloch pred vchodom. Časť reprezentačných interiérov paláca je voľne prístupná, pokiaľ sa práve nekoná prijatie nejakej oficiálnej návštevy kráľom, pretože toto je jeho pracovisko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

V susedstve za palácom je múzeum umení (Palais des Beaux Arts) a Magrittove múzeum, na tie si však treba vyčleniť osobitný čas. Obdivovatelia nizozemského umenia tu nájdu dosť veľa zaujímavých obrazov (Brueghel, Bosch). V múzeu umení som strávila tri hodinky, na jednom mieste je staré i moderné umenie a veru v podzemí vo zvláštnej spleti priechodov do inej budovy sa dá ľahko zablúdiť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Námestie s múzeami poznať aj podľa sochy lotrinského vojvodu Godefroida z Bouillonu (vodcu prvej križiackej výpravy, ktorý sa narodil a žil na tomto území, keď sa ešte nevolalo Belgicko). Odtiaľ je v diaľke vidieť obrovská kupola justičného paláca a trochu bližšie veža neďalekého gotického kostola Notre Dame du Sablon. Ja však prechádzam poza múzeum na námestie s fontánou, kde na rohu ulice stojí Hotel Ravenstein. Historická budova z červených tehál má kúzelné nádvorie, kde vždy rada vojdem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

V Mont des Arts s parkom a výhľadom na starú časť mesta je umiestnený aj moderný bruselský orloj so zvonkohrou. Park so stromoradím, geometrickou kvetinovou záhradou a lavičkami je obľúbeným miestom stretnutí Bruselčanov. Práve tam sa začína umelecká štvrť Bruselu s mnohými galériami, antikvariátmi a starožitníctvami. A samozrejme fastfoodovými ponukami. Ani ja som neodolala reklamnému ťahu na zaručene najlepšie belgické hranolky.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Námestie pred jazdeckou sochou kráľa Alberta I. je takou križovatkou. Napravo je bruselská hlavná stanica a za ňou vyššie celkom majestátna gotická katedrála Saints Michel et Gudule. Na opačnej strane sa možno dostať k bruselským hradbám a kostolu Notre Dame de la Chapelle. O hodný kus ďalej je námestie Place du Jeu du Balle s povestným dopoludňajším trhom starožitností. Kto má rád pekné predmety a bohémske prostredie, ocení umelecký šmrnc tejto štvrte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Priamou cestou od kráľa Alberta sa možno dostať do uličiek historického epicentra Bruselu, ktoré človeka bezpečne dovedú k veľkému námestiu. Zaujímavejšie je však zabočiť do pasáže sv. Huberta a jej bočným východom prejsť do úzkych uličiek lemovaných reštauráciami. Na tejto trase možno nájsť dobre ukrytú sochu cikajúceho dievčatka - Jeanneke Pis. Známejší - cikajúci chlapec Manneken Pis sa nachádza presne na opačnej strane, na nároží za námestím.

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Bruselské veľké námestie Grand Place je výstavou tzv. belgickej zdobnej architektúry najbohatších cechových spoločenstiev. Dominantou je gotická radnica z 15. storočia a najmä jej 90 metrová zvonica, ku ktorej sa počas svojej prechádzky neustále približujem. Na námestí má sídlo aj hlavná turistická kancelária. Okolité uličky sú plné praliniek, výbornej čokolády ale i ďalšieho typického bruselského artiklu - čipiek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pokračujúc z námestia smerom k budove Burzy sa začína moderná časť (stanica metra Brouckère) a Rue Neuve je vlastne akousi veľkou nákupnou zónou v centre Bruselu, ktorá konči v City 2. Tam som zvyčajne už tak zlikvidovaná, že som schopná už len nastúpiť do metra a vychádzku mestom ukončiť.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Keď je však človek v Bruseli, mal by navštíviť aj jeho novodobú dominantu Atómium. Konštrukcia v tvare niekoľkonásobne zväčšeného modelu molekuly železa (9 gúľ symbolizuje jednotlivé atómy), ktorá bola postavená na výstavu Expo 1958 stojí niekoľko kilometrov od centra Bruselu. Výhľad z vrchnej gule vo výške 100 m ponúka mesto ako na dlani. V odľahlejšej časti lesoparku pri Atómiu je dobre ukrytý príbytok belgickej kráľovskej rodiny. Na opačnej strane vybudovali turistický Bruparck s viacerými atrakciami - parkom Minieurópa, akvaparkom Océade, Kinepolis-centrom a štylizovanou dedinkou Village. V prístupnej časti lesoparku sa často konajú koncerty v prírode a je tam príjemné prostredie na oddych alebo aj na nedeľný piknik.

Obrázok blogu
Simonne Jurčová

Simonne Jurčová

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  12x

cestovateľka- amatérka, asi tak trochu aj v čase Zoznam autorových rubrík:  Niečo z umeniaSpomienkyVýletyLen takHistóriaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu