Crépes, božolé a krémbrulé. (Paríž, časť štvrtá)

Tak, konečne sa pomaly dostávame k častiam, kde budú fotky.  Majú skôr dokumentárnu ako umeleckú hodnotu, ale my veríme, ze to je len a len tým, že sme s foťákom nevedeli robiť... :-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Vystúpili sme na stanici  Chatelet a a vyliezli von, pozrieť sa na námestie, a hlavne fontánu so sfingami. Fontána ešte nestriekala - hromadné spustenie fontán sa konalo až okolo 17.3. Takže sme sa sem ešte neskôr vrátili pre fotky fontány s vodou... Pokračovali sme k Seine a cez most sme prešli na ostrov Cité, kde je najstaršia zástavba Paríža. Prešli sme až ku chrámu Notre Dame, ktorý je naozaj taký, ako ho opísal V.Hugo v Chráme matky božej. Chvíľu sme obdivovali   chrliče, dali sme si svoje prvé crépes v Paríži - ja s tradičným créme du marrons - gaštanovým krémom. Crepes sú palacinky ktoré majú približne pol metra v priemere, natrú sa plnkou a poskladajú do tvaru kornútku.  Síce sme ich jedli už veľakrát na Kréte, ale originál je originál, a na Kréte nemali gaštanovú plnku. Tešil som sa na ne už od septembra, pretože mi kolega párkrát rozprával o tom, ako chodí do cez pol mesta do nejakej holešovickej creperie len kvôli krepám s originál gaštanovou plnkou. A nesklamali ma... Podrobnejšiu prehliadku Cité, aj Notre Dame sme mali naplánovanú na neskôr, keď budeme mať permanentku, a tak po krátkej prechádzke a romantickom posedení v parku za Notre Dame pri fontáne panny Márie sme sa vybrali nájsť niečo, kde by sa priateľka mohla normálne najesť. Vyzbrojení informáciami z internetu o neúnosných cenách v centre sme si len prečítali menu na pár reštauráciách a   povedali si, že to bude určite pravda - 12 - 17 euro za jedno jedlo je moc. Tak sme sa zaviezli metrom na okraj Paríža a po polhodine pobehovania a hľadania sme zapadli do nejakej reštaurácie, kde si dala omeletu za 11 euro. Po tomto úplne zbytočnom prieskume sme si povedali, že to je naozaj cenovo jedno – 12 - 13 euro za obed je dobrá cena, a keď nechceme žiť na suchých bagetách ako batôžkári, musíme to brať ako fakt. Kým priateľka jedla, ja som si vychutnával svoje prvé božolé v Paríži a prvé créme brulée v živote. Premýšľal som, že len kvôli kvalite vína a tomu dezertu by som sa sem presťahoval...  Tomu sa hovorí absolútne prehlušenie posledných zbytkov patriotizmu... Ale naštastie existuje protiváha z prvého zážitku, dobré francúzske vínko sa dá kúpiť aj u nás, a dezert si môžem uvariť aj doma... :-) Napríklad takto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Créme Brulée – cca 4 misky Suroviny:

5 žĺtkov

0,5 litra smotany – môže sa vraj nahradiť kombináciou plnotučné mlieko/smotana do pomeru 1 ku 3, ale potom je nutné pridať viac žĺtkov. A okrem toho – kto by to kazil netučnými vecami... vanilkový lusk - v najhoršom prípade vanilkový cukor

kryštálový cukor - cca 50 – 70 g do krému cukor jemný kryštálov ý na posypanie - ale lepší je trstinový, prípadne hnedý

Postup:

Žĺtky, smotanu, cukor a semienka vanilky zmiešame do hladka, pre nadýchanejšiu formu môžeme použiť ručný šlahač a šľahať do zosvetlania zmesi. Ak použijeme aj lusk, nielen „dužinu“ a jadierka, je dobré chvíľu krém mať v hrnci na horúcom vodnom kúpeli, nech lusk stihne odovzdať arómu. Vybrať lusk, precediť, pretlačiť jadierka cez sitko – a až potom rozdeliť do štyroch varných alebo zapekacích misiek a pokračovať. Od tejto fázy sa sa rôzne recepty začínajú líšiť, uvediem dva najčastejšie:

SkryťVypnúť reklamu

- 1. spôsob - misky necháme 30 minút vo vodnom kúpeli pri 100°C.

- 2. spôsob - Krém v miskách dáme do pekáča naplneného vodou 1 – 1,5 cm pod okraj misiek, zakryjeme druhým plechom a necháme medzi nimi trochu miesta na cirkuláciu vzduchu. V rúre ho pečieme cca 30 – 35 minút, až kým sa stred krému pri pohybe netrasie.

Vyberieme z kúpeľa, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a dáme do chladničky vychladnúť úplne – kľudne aj celú noc, ak vydržíme. 

Krém posypeme husto rovnomerne cukrom, pre lepší – sklovitejší - výsledok môžeme cukor trochu poprášiť vodou (napr. rozprašovač na kvetiny – ale bez hnojiva) a misky umiestnime pod gril, dokiaľ cukor neskaramelizuje do hnedozlatej farby. Keď sme po fáze rekonštrukcie bytu, na túto časť postupu môžme použiť s úspechom aj elektrickú teplovzdušnú pištoľ, ktorá nám inak v byte iba zavadzia. Na záver to má vyzerať asi takto:

Peter Šiška

Peter Šiška

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Som dlhoročný IT manažér a kouč, ale zaoberám sa meditáciami a duchovno-energetickou oblasťou intenzívne asi dvadsať rokov. A pretože som sprievodcom a pomáham ľuďom z ich bludných kruhov, v blogu budem písať skôr úvahy a zážitky z tohto súdka. Zoznam autorových rubrík:  PostrehyCestaCestovanieZáujmySebakritikaHudbaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

276 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

323 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu