Dovolenka na Kréte 3

Konečne rozprávanie o jedle... ;-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Jedlo a reštaurácie.
Podľa mňa nemá veľký význam si na Krétu nosiť svoje jedlo, pretože na Kréte sa dá kúpiť v obchode (v tých väčších) za maximálne 1,5 násobok toho ako u nás, a zbytočne zaberá miesto v batožine. Jediné, čo odporúčam, je zobrať si zo sebou syr, najlepšie údený - aby viac vydržal - najmä kvôli cene, ale aj kvôli tomu, že grécke syry chutia inak (aj tie medzinárodne pomenované - napríklad rozdiel medzi klasickým edamom a gréckym bol značný). Chlieb je o dosť drahší, ale keďže nevydrží, treba si kupovať miestny. Takisto sa oplatí brať si zo sebou trvanlivú salámu, ale neviem či sa to teraz ešte môže (kvôli BSE).

Reštauračné jedlo na Kréte je veľmi pestré - Kréťania používajú do jedál veľa zeleniny, byliniek a podobne. Najznámejším gréckym jedlom je gyros, ktorého zloženie sa mení od reštaurácie k reštaurácii - vo všeobecnosti sú to plátky mäsa (jeden až 4 druhy - jahňacie, bravčové, kuracie, teľacie) okorenené zmeskou korenia napichnuté a navrstvené na seba a veľmi pomaly pečené na zvislej ihlici na grile. Prepečené kúsky sa z vrchu odrezávajú a podávajú sa buď v chlebovej placke (vnútri s hranolkami, paradajkami, cibuľou a omáčkou tzatziki) jako Gyros pita, alebo ako hlavné jedlo na tanieri s prílohou. Takisto obľúbené je jedlo souvlaki - jahňacie (niekde aj bravčové alebo kuracie) ražniči s rôznymi obmenami prísad a mäsové guľky v červenej omáčke. Samozrejme v reštauráciách nájdeme rôzne obmeny steakov, a dokonca vyprážané rezne. Velmi dobre zastúpené sú aj ryby a plody mora - taký steak z mečiara je mojim obľúbeným a určite nie z politických dôvodov. V oblasti Heraklionu som ochutnal zaujímavé ryby - veľkosti 15 - 20 cm, obalené v nejakom obale a vypražené. Volali ich rópa a jedli sa celé, aj s kosťami - tak ako ančovičky v Bulharsku alebo v pevninskom Grécku (tam sa myslím volajú gavros). Neviem ale ako dosiahli to, že kosti neboli tvrdé - ryba nebola máčaná v octe ako napríklad makrely.
Všetky grilované jedlá - nielen ryby - sa podávajú s plátkom citrónu, a pokvapkanie šťavou podľa mňa dopracuje chuť mäsa k dokonalosti. K tradičným jedlám patria ešte stifados - jedlá z králičieho, prípadne zajačieho mäsa, s omáčkou - ale videl som aj stifado z bravčového mäsa. Príprava musaky, takisto jedného z najrozšírenejších jedál, sa rôzni od reštaurácie k reštaurácii - ale vo všeobecnosti je to zelenina (základ je baklažán - lilek) na plátky vrstvená s mletým mäsom pokrytá bešamelom a zapečená v rúre. Zatiaľ som ochutnal asi desať verzií, ale ani jedna nebola zlá.

Šaláty sú zastúpené klasickým gréckym šalátom (paradajky, papriky, uhorky, čierne olivy, feta syr, olivový olej, oregano), taramasalata (v zemiakovej kaši rozmiešané treščie ikry, olivový olej a pokvapkané citrónovou šťavou - koľko ľudí, toľko chutí), ale hlavne tradičný šalát tzatziki.
V našich podmienkach urobíme tzatziki tak (alebo sa aspoň k chuti priblížime), že do kelímku kyslej smotany rozmiešanej s malým bielym, čo najhustejším jogurtom (osvedčil sa mi taký s obrázkom veterného mlyna) pridáme nastrúhanú, posolenú, odstátu aspoň hodinu a odkvapkanú šalátovú uhorku. Gréci používajú svoje špeciálne uhorky a svoj špeciálny jogurt, ale týmto sa chuti dosť priblížime. Do zmesi pridáme buď - roztlačený cesnak podľa chuti, nadrobno posekaný kôpor a trochu soli - alebo si kúpime koreninovú zmes na tzatziki. Necháme vychladiť v chladničke aspoň hodinu - občas premiešame. Ale najlepšie podľa mňa šalát chutí po aspoň 12 hod. kľudu.

Každá rodinná reštaurácia má svoje recepty a obmeny klasických jedál. Skoro všetky sú veľmi zaujímavé a stoja za ochutnanie. Ako prediedlo sa podávajú napríklad viničné listy plnené ryžou, spomínaný taramasalata, vzorky syrov a podobne. Prílohy sa rôznia podľa oblasti, ak nechcete riskovať, vždy môžete povedať, že chcete hranolky. Nie každému chutia zemiaky varené v posolenej citrónovej šťave a na kyslo upravená ryža, ale ako experiment a v spojení s jedlom to kupodivu nie je zlé.

V reštaurácii skoro vždy donesú predjedlo, ktoré máte v cene (ako couvert), bývajú to ich tradičné sucháre s rastlinným maslom, čerstvé žemle poprášené múkou, alebo biely chlieb. Namiesto masla môže byť tzatziki, prípadne nejaká nátierka. Po jedle ak je práve sezóna, dostanete ako pozornosť podniku nakrájaný melón alebo iné ovocie, prípadne kalíšok ouza, či raki.

Na Kréte som asi pred mnohými rokmi prvý krát jedol jedlo, ktoré nie je síce krétske, ale keďže bolo vynikajúce, uvediem recept - dúfam, že si ho ešte dobre pamätám:

Mushroom schnitzel (Stalos, rešt. Galini).
1. Urobíme vyprážané rezne v trojobale z natenko vyklepaného bravčového stehna posoleného, pokoreneného a odležaného niekoľko hodín
2. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme pokiaľ cibuľa nezosklovatie. Pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a opražíme chvíľu za stáleho miešania. Zaprášime hladkou múkou a podlejeme šľahačkou. Pridáme menšiu cibuľu nakrájanú na drobno a povaríme za stáleho miešania na miernom ohni do stavu, kedy cibuľa bude mäkká (asi 7 -10 min.) Pridáme soľ a ak nie je je omáčka dosť hustá, zahustíme múkou.
3. Podávame s hranolkami a ryžou pol na pol, rezne posadíme na omáčku a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Krétske sladkosti obsahujú najmä med v spojení s cestom, napríklad baklava a chalva, ale tá sa robí skôr na pevnine. Na Kréte sa baklava robí na stovky rôznych tvarov a spôsobov, ale skoro vždy to je lístkové cesto s medom a orechmi. Dokonca som jedol baklavu posypanú niťovkami (rezancami) a bola veľmi dobrá. Niektoré rodinné taverny robia domácu zmrzlinu, hustú, smotanovú a sladenú medom, a tá môže byť pre naše žalúdky nenavyknuté na poriadne jedlo dosť náročná.
Toto bol popis takzvanej turistickej stravy - Kréťania navštevujú radšej svoje tradičné taverny, ďalej od turistického ruchu. Jedlá sú tam trochu iného razenia, používajú viac vnútorností, "nekvalitnejšieho" mäsa, takže jedlo má inú chuť ako turistické. Je ale vynikajúce a tomu, kto nemá predsudky, odporúčam zájsť si trochu do vnútrozemia (počul som spievať ódy na tavernu v dedinke Kritsá). Ja by som si tiež dal zaprávané ľadvinky radšej, ako nejakú ich napodobeninu vytvarovanú z hovädzej sviečkovej, len preto, že sa niekomu inému vnútornosti bridia...

Na Kréte nájdeme ďalej rôzne druhy reštaurácii - od indických, čínskych po pizzerie a steakhouses. Dokonca som tam jedol najlepší hamburger v živote (Malia - myslím že sa to volalo Burgerplanet) (v Amerike som nebol, ale bol lepší ako kedysi v Bratislave na Mlynoch, a dokonca sa odvážim rúhať - lepší ako v Martine-Vrútkach pred stanicou). Ale to by bolo už o inom.

A nabudúce o nápojoch, suveníroch a o nerovnom súboji požičané auto vs fakultatívny výlet.

Peter Šiška

Peter Šiška

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Som dlhoročný IT manažér a kouč, ale zaoberám sa meditáciami a duchovno-energetickou oblasťou intenzívne asi dvadsať rokov. A pretože som sprievodcom a pomáham ľuďom z ich bludných kruhov, v blogu budem písať skôr úvahy a zážitky z tohto súdka. Zoznam autorových rubrík:  PostrehyCestaCestovanieZáujmySebakritikaHudbaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

226 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu