reklama

Konkláve 2013

Z komína včera vychádzal čierny dym, čo signalizovalo svetu, že v Sixtínskej kaplnke dve tretiny z 115 kardinálov nehlasovalo rovnako. A 266-tý pápež nebol zvolený. Dnes sa budú konať 4 daľšie kolá voľby, ráno a večer. Konkláve má svoje pravidlá, históriu a jeho priebeh je zrkadlom toho, čo sa deje v cirkvi. A tak v krátkosti niečo o konkláve

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Význam pojmu "Konkláve" je odvodený z latinského cum clave, čo znamená s kľúčom. Názov vznikol pri voľbe pápeža Gregora X. v 13. storočí, kde sa kardináli nevedeli dohodnúť takmer 3 roky. A volebný proces trval od novembra 1268 do septembra 1270. Povráva sa, že rozzúrení veriaci v mestečku Viterbe zamkli kardinálov do jednej miestnosti a znižovali im prísun jedla, dokonca vraj odstránili aj strechu z paláca kde bolo zhromaždenie. A tak pápež Gregor X. po svojom tŕnistom zvolení vydal dekrét na druhom lyonskom koncile, kde sa zaviedli prvé pravidlá konkláve, za zatvorenými dverami.

Na včerajšom konkláve sa zišlo 115 kardinálov. Kardináli Julus Darmaarmadja z Indonézie a Keith O'Brien z UK sa nezúčastnili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Zastúpenie kardinálov je následovné
Taliansko 28

Zvyšok Európy 32

Severná Amerika 20

Južná Amerika 13

Afrika 11

Ázía a Oceánia 11

Obrázok blogu


Pápež Ján Pavol II. upravil pravidlá konkláve v roku 1996 a odvtedy sa konkláve môžu zúčastniť len kardináli, ktorí v deň pápežovej smrti, či odstúpenia nezavŕšili vek 80 rokov. Maximálny počet účastníkov konkláve obmedzil na 120 kardinálov, ktorí sa musia zísť 15 až 20 dní po smrti či odstúpení pápeža. Účastníci konkláve zložia prísahu mlčanlivosti a sú segregovaní od zvyšku sveta, bez akéhokoľvek spojenia.
Pápežom môže byť zvolený ktorýkoľvek pokrstený katolícky muž, ale od roku 1389 účastníci konkláve zvolili vždy kardinála spomedzi seba. Hlasovanie prebieha pompézne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


"V Sixtínskej kaplnke sú pre účastníkov konkláve postavené tróny - kreslá potiahnuté červeným zamatom. Pred každým z nich je malý stolík prikrytý fialovým súknom. Nad kreslami sú fialové baldachýny, ktoré sa po zvolení pápeža spustia, nespustí sa len baldachýn nad kreslom zvoleného. Pred oltárom stojí stôl so zelenou prikrývkou a na ňom zlatý kalich , ktorá slúži ako volebná urna. Tu je aj železná piecka na spaľovanie hlasovacích lístkov " 
Včera sa uskutočnilo prvé hlasovanie, po hlasovaní sa volebné lístky spália. Ak pápež nebol zvolený, k lístkom sa pridáva mokrá slama a dym stúpajúci z komína je čierny.Dnes majú kardináli 4 lístky, voľby sa uskutočnia ráno a večer. Na lístku je napísané Eligo in Summum Pontificem, čo znamená "za pápeža volím". Kardinál má dopísať meno kandidáta ale pozmeneným písmom, aby sa nedal identifikovať.
"Pápež Ján Pavol II. (1978 - 2005) proces v roku 1996 upresnil tak, že ak sa v 29 kolách nezvolí pápež, je možná voľba absolútnou väčšinou. Toto nariadenie opäť zmenil pápež Benedikt XVI, že sa volí už len z dvoch kardinálov, ktorí mali v 29 kole najviac hlasov, ale opäť musí mať 2/3 hlasov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ak sa 2/3 kardinálov zhodnú v hlasovaní, úrad je ponúknutý kardinálovi, ktorý získal najviac hlasov.
"Keď camerlengo oznámi meno zvoleného kandidáta, spýta sa ho: „Acceptasne electionem de te canonice factum in Summum Pontificem?" („Súhlasíš so svojím zvolením do úradu Najvyššieho Veľkňaza?") Po súhlase zvoleného sa ho spýta: „Quo nomine vis vocari?" („Ako Ťa máme volať?")
Zaužívaným zvykom je, že pápež si zvolí nové meno, ktoré ho bude vystihovať v jeho úrade.

"Zmeniť si meno po zvolení sa stalo zvykom v ranom stredoveku. Dovtedy sa stalo, že pápež používal svoje vlastné meno. Prvým známym pápežom, ktorý si zmenil svoje meno z civilného na iné, bol pápež Ján II., ktorý bol pápežom v rokoch 533 - 535. Predtým mal totiž meno Merkúr, čo je meno pohanského boha " A komínom sa širy bielý dym, na znamenie, že cirkev ma opäť svojho zástupcu boha na źemy.
A z balkóna zaznie očakávané zvolanie „Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam! „Oznamujem vám veľkú radosť - máme pápeža!"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

zdroj. wikipedia,

Nora-Soul Slížová

Nora-Soul Slížová

Bloger 
  • Počet článkov:  415
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek, ktorý si chce nájsť čas pre uvedomenie si vlastných myšlienok, postojov, názorov. Pochopiť určitú vec, teóriu, či událosť, mi prináša osobný rast a vytúžený pocit štastia. Zoznam autorových rubrík:  Moja RodinaDining GuidePrúd myšlienokTo čo ma potešiloTo čo ma zarmútiloVedeli ste, že...?o životez vlakuZvieraciereaders diarySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu