reklama

Silná zostava

Večerné pondelky som si vyhradila na stretnutie s piatimi ženami, prostredníctvom televízie, programu STV2. Ich zostava sa niekedy mení, ale ja sa rozhovoru zúčastňujem stabilne.Nie, že by som sa diskusie nemohla dočkať, ale vždy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

 som zvedavá. Počúvam, občas poviem no toto, alebo tak-tak. Tiež mám na stole pekný hrnček a vlastný názor na danú tému.

Páči sa mi ako postupne prichádzajú na scénu, usádzajú sa. Občas poviem nahlas, vitaj, aj Ty vitaj, alebo, kde si bola minule?! Príjemné farby, svetlo, za štylizovaným oknom je niečo, zabudla som čo, ale pôsobí to pekne. Hrnčeky na stole, navodzujú vo mne v tom najlepšom význame slova pohodu domácej kuchyne reznutú intelektuálnou kaviarňou, kde si každý povie svoje a je zvedavý aj na ostatné názory, cíti sa dobre v prítomnosti ostatných. Aj ja sa cítim pri sledovaní dobre, aj som trošku hrdá na tú ženskú koncentráciu za stolom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mne je doma hej, takto si debatovať s nohami na stole, pomyslela som si. Hádam si to dajako „precvičia na nečisto“, ale aj tak, nie je to jednoduché, aj keď je pravda, že väčšina z nich sú zvyknuté vyjadrovať sa slovom, či písmom verejne a profesionálne. Mňa správne, či výstižné odpovede napadnú niekedy až za pol hodinu, niekedy za tri dni a občas nikdy. Preto ich rada počúvam, dozviem sa ako rozmýšľajú o veciach, ktoré aj mňa zaujímajú, dokonca sa ma priamo, či nepriamo dotýkajú, či sa mi to páči, alebo nie. Migrácia, chudoba, alkoholizmus, gamblerstvo, lieky, staroba, drogy, bezpečnosť štátu, výchova … Pohľad na vážne spoločenské témy. Profesionalita sa mieša so ženským elementom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektoré sú vo veku mojich vnučiek, tak si dovolím familiárne povedať, že sú to dobré baby, všetky. Nesúperia medzi sebou, sledujú niť rozhovoru, snažia sa prísť na koreň problému najlepšie ako vedia, preto sú silná zostava. Niekedy sú otvorene úprimné, niekedy menej. Sú vzdelané, zdravo sebavedomé i profesionálne. Nevadil by mi tam ani muž, ale takto je to dobre.

Novinárka Oľga Baková, ich diriguje len veľmi jemne. Nechá reč plynúť, ak treba, tak sa stáva súčasťou rozhovoru. Pamätám si ju ako vojnovú reportérku, dobre, tak prinajmenšom prinášala reportáže z veľmi nebezpečných kútov sveta, kde sa niečo udialo. Má biely neutrálny - nerozbitno - krehký hrnček na čaj, a aj ona na mňa tak pôsobí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na začiatku debaty sa vždy s potešením pozriem, čo majú oblečené a ako pekne navzájom ladia včetne pestrých hrnčekov . Ich profesie, pohľad,nadhľad,skúsenosti na témy sú pestré ako tie hrnčeky. Jedno majú spoločné. Sú šarmantné, vzdelané, príťažlivé, majú vlastný názor.

Silná zostava nepoučuje, neprikazuje, nemudruje zbytočne, nekritizuje, netvrdí, že pojedli múdrosť sveta. Je to výborná zmes „ dámskeho štebotania, filozofického krákanie, aj hľadania pravdy pod lampou.“ Vytvárajú obraz našej spoločnosti, ktorý má svoje vonkajšie a vnútorné posolstvo. Môžem ho konfrontovať s vlastným videním a chápaním obrazu nášho sveta, alebo si ho doplniť.

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  485
  •  | 
  • Páči sa:  293x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu