reklama

Prečo chce niekto zlikvidovať odbory vo volkswagene?

Utorok 11.10. 2016 sa zapíše  do histórie odborov na Slovenku čiernymi písmenami. Vedenie Odborového zväzu KOVO na čele s E. Machynom rozhodlo o likvidácii najväčšej odborovej organizácii na Slovensku - Odbory Volkswagenu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)

Urobilo tak proti vôli tejto odborovej organizácie, jej vedenia aj členov. Musím to povedať jasne a jednoznačne - je to bezprecedentný, silový a hrubo mocenský krok, ktorý nemá obdobu v ponovembrovej histórii Slovenska. Je pošliapaním všetkých demokratických princípov, na ktorých stoja odbory na Slovensku, ale aj v Európe, a vážne tým poškodzuje odbory ako také, ich vnútornú silu a postavenie v spoločnosti. 

Tento mocenský a nátlakový krok vedenia OZ KOVO je vyvrcholením dlhodobej snahy E. Machynu o ovládnutie Odborov Volkswagen proti vôli jej členov, odborárov Volkswagenu. Toto ovládnutie sa E. Machynovi nepodarilo dosiahnuť demokratickou cestou, kedy jeho kandidát v májových voľbách predsedu odborov Volkswagen získal iba 492 hlasov z celkových 4952 odovzdaných hlasov. Preto sa E. Machyna rozhodol ovládnuť naše odbory nedemokratickou cestou, bez akejkoľvek legitimity, proti jasne deklarovanej vôli členskej základne Odborov Volkswagen. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som hrdý na Odbory Volkswagen, ktoré majú najvyššiu mieru organizovanosti (78% z 11-tisíc zamestnancov podniku je v odboroch) a vďaka tejto sile sme dokázali vybojovať vysoko nadštandardné pracovné podmienkami pre našich zamestnancov. Uvediem aspoň jeden údaj - priemerná mzda nášho zamestnanca očistená od mzdy manažmentu je 1740 eur. Ovládnutie organizácie proti vôli jej členov spolu s celým vedením Odborov Volkswagen jednohlasne a rezolútne odmietame a budeme robiť všetky právne kroky, aby sme takémuto mocenskému ovládnutiu zabránili.

Je mi ľúto, že dlhodobejšie nezhody medzi vedením odborov Volkswagen a E. Machynom, kedy odbory Volkswagen chceli svoj nemalý pravidelný finančný príspevok pre OZ KOVO rozdeľovať výraznejšie v prospech malých odborových zväzov, vyhrotil E. Machyna do podoby takéhoto mocenského kroku z jeho strany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôsledkom je, že dnes vo Volkswagene prakticky neexistujú funkčné odbory. Z tohto dôvodu a pre takto hrubo mocenské a nedemokratické konanie, nehodné človeka stojaceho 20 rokov na čele OZ KOVO, si vedenie odborov Volkswagen nevie do budúcnosti predstaviť spoluprácu s E. Machynom.

Zoroslav Smolinský

Zoroslav Smolinský

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Pracujem v automobilovom odvetví viac ako 20 rokov a zároveň som 8 rokov predsedom odborovej organizácie v Bratislavskom závode Volkswagenu, ktorá má viac ako 7000 členov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu