
V Bratislave bojujeme s problémom, ktorý zachytil v istom období asi všetky centrá väčších miest: ich vymieranie. Mnoho obyvateľov jednoducho prestalo do stredu mesta chodiť. Nemajú dôvod. To sa však postupne mení. Dnes je o dôvod viac navštíviť centrum: Stará tržnica je znovu otvorená pre verejnosť.
Roky bola Stará tržnica prázdnou opustenou budovou na okraji historického centra. Krásna budova a inšpiratívny priestor v jej vnútri ostávali nevyužité. Pre dvomi rokmi zaklopala na dvere magistrátu Aliancia Stará tržnica so zaujímavým konceptom oživenia tohto priestoru. Ambiciózny plán na začiatku vzbudzoval v mestských poslancoch miernu nedôveru. Základom plánov bolo, že budova musí okrem iného opäť začať slúžiť pôvodnému účelu: musí v nej byť aj trh. Práve hľadanie vhodného ekonomicky udržateľného modelu, kde by nebola trhová funkcia opomenutá, predstavoval pre mnohých veľký otáznik. Po necelom roku fungovania novej Starej tržnice sa zdá, že obavy boli neopodstatnené. V priestore sa podarilo skĺbiť aktivity rôzneho druhu.

Obľúbené miesto stretnutí
V prvom rade sa tu každú druhú sobotu koná trh. Dá sa povedať, že potravinový trh v Starej tržnici sa snaží byť mercedesom medzi bratislavskými trhoviskami. Potraviny by mali byť podľa možnosti lokálne, ekologické, a v najvyššej kvalite. Na sobotňajších trhoch sa skutočne dajú nájsť rôznorodé pochúťky. Okrem dobrôt tu môže človek nájsť aj množstvo známych ľudí, nakoľko trhy sa za niekoľko mesiacov fungovania už stali obľúbeným miestom stretnutí.
Tento trh sa nelíši od ostatných mestských trhov ani zďaleka len lukratívnym miestom. Má svoje presné pravidlá, ktoré kupujúcemu zaručujú, že nakúpi kvalitné potraviny. Uprednostnené sú lokálne potraviny, ktoré predávajú priamo ich výrobcovia alebo pestovatelia, a cieľom je vytvoriť vhodný mix tovarov. Spotrebiteľ si tu môže nakúpiť potraviny, ktoré potrebuje a trh tak nie je len akýmsi módnym doplnkom k povinnej návšteve v supermarkete.
Nové služby a prevádzky
Základom toho, aby si ľudia zvykli v meste niečo nové využívať, je pravidelnosť a kontinuita. Cez týždeň bude preto obchodnú funkciu zabezpečovať novootvorený obchod U Paulíka, kde tiež nakúpite kvalitné potraviny. Otvorený je denne od 9 do 21 hodín.

Zlákala vás vystavená zeleninka či šťavnaté mäso, a doma smutne pozeráte na nákupe a uvedomujete si že viac menej vôbec netušíte čo by ste z nakúpených ingrediencií uvarili? Nevadí, ďalší priestor v Starej tržnici totiž obsadila škola varenia.
Čoskoro sa otvorí aj nová kaviareň. Celkom bežná, s malým bonusom: obsluhovať v nej budú aj bezdomovci, ktorí budú mať takto možnosť si slušným spôsobom zarobiť (a nie žobraním na ulici).
Istotu, že jete kvalitné potraviny, budete mať aj v miestnej reštaurácii - veľkú časť potravín bude totiž povinne odoberať od trhovníkov, ktorí tu budú v sobotu predávať. Týmto spôsobom si môžu zvýšiť obraty a ponúknuť v sobotu kupujúcim rozumné ceny.
Vnútorná hala je mimo konania trhu k dispozícii na rôzne kultúrne podujatia ako koncerty, výstavy, módne prehliadky, ale aj na spoločenské akcie. Okrem toho, že sa konečne v centre mesta našiel dostatočne veľký priestor aj pre tento typ akcií, na mnohé z týchto podujatí sa tržnica prenajíma komerčne. Tieto príjmy umožňujú financovať potrebné renovácie budovy a trhové podujatie.

A predsa to ide
Málokedy vidíme v okolí úspešný projekt s tak zaujímavým synergickým efektom. Ak niekto tvrdí, že všetko je zle, a nič sa nedá zmeniť a ovplyvniť, tak by sa mal na tento projekt pozrieť bližšie. Zachraňuje budovu pred schátraním, oživuje zaujímavý priestor, láka ľudí do centra mesta a poskytuje im možnosť nákupov kvalitných potravín. Je jediným priestorom vhodným na podujatia s takouto kapacitou v Starom meste, a spoluprácou s OZ Vagus na prevádzke kaviarne s obsluhou bez domova má aj sociálny rozmer.
Bezpochyby, o projekte treba hovoriť čo najviac a čo najhlasnejšie. Nech aj ďalších šikovných a kreatívnych ľudí inšpiruje k tomu, aby sa nebáli ambicióznych plánov, ktoré môžu občas dopadnúť aj dobre.