reklama

Spoločný program krajšie Hanušovce

Ako dobre vieme, už najbližšiu sobotu 15.11.2014, sa uskutočnia aj v našom meste, v Hanušovciach nad Topľou, voľby primátora a poslancov mestského zastupiteľstva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

S viacerými cieľmi, ktoré si zadefinovali moji spolukandidáti môžem iba súhlasiť. Nesúhlasím však s cestou, prostredníctvom ktorej chcú niektoré ciele dosiahnuť, pretože si myslím, že je to cesta do pomyselného „pekla“ všetkých takto uvažujúcich miest a obcí.

Paradoxne, najväčšie riziko aktuálne vidím v príleve „ peňazí z eurofondov“ do nášho mesta, ktoré majú byť použité napr. na rekonštrukciu „starého“ kaštieľa. S rekonštrukciou v zásade súhlasím, ale...!

Obrázok blogu

Foto autor: "starý" kaštieľ

Peniaze, ktoré aktuálne „prichádzajú“ do nášho mesta, sú peniazmi zo starých operačných programov Európskej únie, ktoré Slovensko mohlo čerpať v rokoch 2007 až 2013. Slovensko, ako aj niektoré ďalšie štáty dostali výnimku na dočerpanie a vyúčtovanie všetkých „eurofondových“ peňazí až do konca roka 2015. V prípade, že ich nevyčerpajú, nestihnú zrealizovať schválené aktivity vrátane kompletného vyúčtovania, budú ich musieť vrátiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa mojich informácii, práve prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác na rekonštrukciu „starého“ kaštieľa. Ak by bolo verejné obstarávanie v ideálnom prípade ukončené napr. ešte v decembri tohto roku, dodávateľ prác má iba jeden jediný rok na realizáciu prác, podľa projektu za cca 1,2 mil. eur. Je to historická pamiatka a nielen stavebníci vedia, koľko nepredvídaných situácii môže nastať pri realizácii rekonštrukcie takejto stavby. Jednoducho povedané, mnohé nedokážu predvídať ani najlepší projektanti. Predstavme si napríklad, že sa tam nájde nejaký historický artefakt alebo nástenná maľba. Realizácia rekonštrukcie sa bude musieť zastaviť. Môže to trvať mesiac-dva, možno polrok, až dovtedy, kým to všetko nepreskúmajú „pamiatkari“. Myslím si, že na tomto mieste ani nemusím hlbšie rozoberať ďalšie riziko a to povestnú produktivitu a efektivitu stavebných firiem. Ďalším nie menej dôležitým rizikovým faktorom je refundácia platieb (nenávratný finančný príspevok tzv. eurofondy z riadiaceho orgánu, v našom prípade z Ministerstva pôdohospodárstva SR). Nepoznám jediný projekt na Slovensku financovaný z eurofondov, v ktorom by financovanie prebiehalo plynule. Teda aby platby, (okrem prvej) prichádzali načas. Moja osobná skúsenosť z jedného zrealizovaného projektu je, že posledná platba prišla až po 5 rokoch a všetky predošlé platby s niekoľkomesačným sklzom, nie našou vinou, čo potvrdil aj nezávislý kontrolný orgán. Teda samotné financovanie, refundácia celé cash-flow stavby je jedno obrovské riziko pre rozpočet mesta. Je vysoko pravdepodobné, že sa realizácia rekonštrukcie ani pri najlepšej vôli nestihne nielen zrealizovať, ale ani vyúčtovať do konca roka 2015. Realizátor prác bude logicky za zrealizované práce žiadať svoju odmenu. Mesto bude musieť za už zrealizované práce firme samozrejme zaplatiť ale refundácie z eurofondov sa už nedočká. Výsledkom môže byť nedokončená stavba, vyčerpaný mestský rozpočet a iba čiastočne refundované platby z eurofondov, ktoré budeme musieť vrátiť. Na konci tohto príbehu budeme mať iba oči pre plač, mesto v nútenej správe (riadené Ministerstvom financií), ľudovo povedané v bankrote alebo ak chcete v „krachu“ a určite aj „poďakovanie“ nastupujúcej generácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Navrhujem teda odstúpenie od zmluvy o nenávratnom príspevku na rekonštrukciu „starého“ kaštieľa, aby sme eliminovali možné vyššie spomínané riziká v dôsledku časovej tiesne. Myslím si, že je to zodpovednejšie rozhodnutie aj z pohľadu našich detí. Rozumným krokom by bola určite dôsledná príprava Spoločného programu krajšie Hanušovce, kde budú spoločne rozpracované riešenia, časový harmonogram a zdroje. Budú sa zohľadňovať skutočné potreby mesta, dôkladne sa pripravia podklady k žiadosti o nenávratné finančné prostriedky na čerpanie v novom implementačnom období Európskej únie a to v rokoch 2014 až 2020. V tomto období budeme môcť znova požiadať o príspevok z nových programov, ale už bez vyššie spomínaných rizík.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chcem Vás teda milí spoluobčania, pozvať k účasti na voľbách, k spolupráci k riadenej zmene k lepšiemu. Voľte rozumne. Voľte Spoločný program krajšie Hanušovce, ktorý bude v prvom rade spoločný, bude funkčný, jednoduchý, hospodárny a efektívny.

Vyzývam všetkých spolukandidátov na post primátora mesta Hanušovce nad Topľou, ktorí zdieľajú podobný pohľad na situáciu v meste na vzájomnú komunikáciu a na spoločný postup. V tejto situácii nie súťaž, ale spolupráca a kooperácia prinesú úspech. Takto získaný úspech nikoho nezdeptá a nezlikviduje, pretože každý sa bude môcť na ňom podieľať.

...aby sme nepremárnili svoju šancu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S úctou Ľuboš Sopoliga

Aktuálne ešte stále kandidát č.5 na post primátora mesta Hanušovce nad Topľou

Ľuboš Sopoliga

Ľuboš Sopoliga

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

...venujem sa rodine, vzdelávaniu, neštátnym službám zamestnanosti, sociálnym službám a Slobode a Solidarite https://www.linkedin.com/in/lubosh-sopoliga-54b69565?trk=nav_responsive_tab_profile Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu