reklama

Populizmus každodenný daj nám dnes a nevyveď nás zo šťastnej ilúzie

Boj o voliča má mnoho podôb. Niekedy sa podobá billboardovej reklame s veľkým silným sloganom obsahujúcim slovo "zadarmo" a končiacim hviezdičkou*, ktorej vysvetlivku sa nám už nechce dočítať. Ako inak si vysvetliť logiku predvolebného sľubu zrušenia poplatkov u lekára. Nedávne regionálne voľby v Čechách zdrcujúco vyhrala ľavicovo orientovaná ČSSD aj vďaka tomuto sľubu. Nemá dostatok hlasov v parlamente na zmenu zákona, a tak nemocnice poplatok vyberať musia, nik im však nezakazuje ho pacientovi vrátiť .

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

A majú skvelý plán

V karlovarské nemocnici bude asi systém trochu jiný. Pacienti tu platí v jednotlivých ambulancích a na odděleních. Peníze by dostali zpět na jednom místě - někde u pokladního okénka, kde předloží účtenku. Takové uspořádání chystá sociální demokracie. Nastínil ho nový hejtman Josef Novotný (ČSSD) v rozhovoru pro MF DNES.
(Zdroj: iDNES.cz )

hejtman (predseda krajskej samosprávy) sa ďalej vyjadril: (pre iDNES.cz )

"Nejspíš v každé nemocnici vznikne místo, kde si člověk bude moci nechat účtenku proplatit. A dostane vlastně jakoby dar. Zaplatí a hned dostane peníze zpět," řekl Josef Novotný. I jemu to připadá zvláštní.
"Zákony ale přinášejí spoustu nelogických věcí. Také by se mi více líbilo, kdyby lidé prostě platit nemuseli," argumentuje. Poradit si nechal od kolegů hejtmanů Davida Ratha a Michala Haška.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To je fakt super, keď predstaviteľ politickej strany, argumentuje tým, že zákony sú vlastne nelogické. No, ešteže on s tým nič nemá a vymýšľajú a schvaľujú nám ich Marťania.

Čo obnáša výber poplatkov

Už samotný výber poplatkov zamestná nemalú byrokratickú administratívu. Od vedenia presných záznamov, zodpovednosť za manipuláciu s hotovosťou, po vydávanie potvrdenia, vytlačenie potvrdenia s pečiatkou aj podpisom (tlačiareň, toner, papier nie sú zadarmo) a konieckoncov aj vývoj a výrobu softvéru (sestrička mi to netlačila z Wordu). Nie vždy toto všetko stíha sestra, ktorá býva vyťažená a nervózna aj bez toho. V nemocniciach tak na to je vyhradená špeciálna pracovná pozícia, prípadne automaty, ktoré museli byť vyvinuté a kúpené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V konečnom dôsledku nás však môže ukľudniť to, že náklady nepresiahli vybranú čiastku, a nemocnica ich použila na niečo zmysluplné pre pacienta a pacienti si uvedomili, že aj keď máme zdravotnú starostlivosť zadarmo, v skutočnosti je sakra drahá (viete koľko platíte zdravotné poistenie?).

Čo bude obnášať vracanie

Teraz však ČSSD chce poplatky hneď vracať, tj. priniesť dvojnásobné množsvto administratívy, nervózne sestričky (choďte jej osobne vysvetliť, že bude robiť dvakrát čo doteraz, ale robí to úplne, ale úplne zbytočne), nasrdených lekárov (denne sa budú nemohúcno pozerať na byrokratický výsmech občanovi, aj im samým.. zdravotníctvo nemá peniaze, ale zbytočnú administratívu si zaplatíme..doteraz mali aspoň tých 30 korún). Ďalej zaplatíme ďalšie pracovné miesta, administratívu, a ukrátime o čas pacientov.. a to všetko z našich daní :))

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo tak za tie poplatky niečo "hmatateľné" pre pacienta?

A vôbec.. nelogickosť a vypočítavá prázdnota je zrejmá.. na tom celom ma len štve, že tie preinvestované peniaze pri administrácii "výberu poplatkov" a následného "vrátenia poplatkov", zaplatíme len my, platci daní a zdravotného poistenia. Úplne zbytočne sa týmto zamestnajú ľudia, ktorí nám za tie peniaze mohli spríjemňovať pobyt v čakárni (roznášaním teplého čaju napríklad?) alebo by sa tým zamestnala nadštandardná upratovačka, ktorá by zabezpečovalo čistotu čakárne či nemocničného prostredia nepretržite počas dňa, alebo by sa rozprávala na chodbe s dôchodcami, čo ich to vlastne trápi, lebo niekedy nepotrebujú až tak lekára, ako niekoho, kto by ich vypočul a poľutoval. Alebo by nám dali len pohodlnejšie stoličky do čakárne, aby sme sa v príjemnejšej atmosfére dočkali lekárskeho vyšetrenia. A nech si tých 30 korún nechajú, len nech pocítim malé zlepšenie v starostlivosti a ústretovosti.. veď aj na takéto použitie môžu zatlačiť, ak tie peniaze majú právo vracať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Politici vôbec nie sú hlúpi

Nuž ale.. organizátori kampane hlúpi určite nie sú, to si povedzme otvorene. Reklama bola úspešná, voľby vyhraté nad očakávanie a náklady na vracanie poplatkov zaplatia daňoví poplatníci. Jediné čo je nutné, je tváriť sa nevinne pri presadzovaní riešenia aj podľa slov hejtmana Novotného, poněkud "zvláštního". To sa nejako prežije, a aj voliči to nejako zaslepene vydržia. Veď čo sme sľúbili, to sme splnili! Čo na tom, že de facto občan tratí ešte viac. Dnes je doba silných slov a veľkých billboardových sloganov.


Hm.. asi si tiež nejaký slogan nechám vymyslieť, aby som presvedčil sám seba, že sa vlastne mám dobre, a politikom ide o moje dobro a nie moje volebné právo. Autor je zamestnaný, platí dane i zdravotné poistenie v Českej republike.

A aby sme si nemysleli, že na Slovensku za niečím zaostávame, o slepom neprezieravom populizme v praxi píše aj zasvätený človek, Naty .

Matúš Soták

Matúš Soták

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Error 555. Blogger no more to be found at this address. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi behá po rozumeMoja dušaŽivot priniesolCestou necestouNasratý a potešenýVedaŠto to za ťechňika?HaluzeNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu