reklama

Florbal (floorball) nie je hokejbal a môžete ho hrať aj vy!

Florbal je dynamický, kolektívny šport podobný pozemnému hokeju. Hrá sa so špeciálnymi ľahkými hokejkami a dutou plastovou loptičkou. Finančne, materiálne a priestorovo je dostupný. Rozvíja koordináciu, zručnosť a rýchlosť. Na vysokej úrovni sa hrá profesionálne a je bežný a atraktívny na školách a v telovýchovných zariadeniach. Bohužiaľ nie na Slovensku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)
Zo zápasu
Zo zápasu (zdroj: wikimedia.org)

"Neprídeš si zahrať florbal? Flo..čo? Akože hokejbal? Ale kdeže, veď normálne florbal. " To je príklad typickej konverzácie slovenského študenta s českým. Zatiaľčo v Českej republike je tento šport populárny a mediálne známy, Česi patria k svetove špičke (organizovali tohtoročné MS) a zahrať si ho chodia decká i mládež v škole i po škole, na Slovensku ho skúšal hrať málokto.

Pravidlá sú vcelku jednoduché. Hrá sa v hale či telocvični na ihrisku 40x20m obkolesenom mantinelmi so špeciálnymi hokejkami a loptičkou (infografika). Štyria Piati hráči v poli sa snažia skórovať do súperovej bránky, ktorú stráži brankár bez hokejky. Fyzický kontakt je obmedzený, súperovi sa nesmie dvíhať hokejka, svojou môžete manipulovať len do výšky kolien. Uplatňuje sa rýchlosť, zručnosť, kombinácia a presnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podrobnejšie o tom na wikipédii alebo pekný článok s históriou, faktami a pravidlami na idnes.cz s názorným obrázkom .

V Česku popularita momentálne dospela do štádia, že finále MS v Prahe priamo v hale sledovalo 14 208 divákov (2. najväčšia návštevnosť florbalu na svete) a celková návštevnosť zápasov šampionátu presiahla 100 000. Divácky florbal veľmi uspel, mladé publikum vytváralo fantastickú atmosféru, najmä v zápasoch o medaily napínavých do posledných minút. Pomerne veľkú a hlavne serióznu pozornosť regulérneho športu si florbalové majstrovstvá zaslúžili aj v českých médiách. Česi nemajú profesionálnych hráčov, preto vraj bola návštevnosť a záujem prekvapivé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pointa sa však naskytá prostá. Tento šport je rozšírený medzi mladými ľuďmi, ľahko prístupný, finančne nenáročný, za posledné roky s ním prichadzajú do styku študenti a žiaci na školách. Stačí raz, dvakrát skúsiť a obľúbiť si ho je ľahké. Keď sa k tomuto naskytne príležitosť vidieť dynamické akcie s obdivuhodnými individuálnymi výkonmi a správnou športovou atmosférou a srdcom hokejového fanúšika v medzinárodnom súťažení, nenechať sa strhnúť je priam nemožné.

"Teď by všichni Češi měli vědět, co je to florbal. Doufám, že to naše hnutí nakopne a využijeme zvýšený zájem", povedal český trenér Zdeněk Skružný (Hospodářske noviny, ČR;) Tréner vyslovil jednu veľkú pravdu. Česi majú nádej, že sa správni ľudia v správny čas rozhýbu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na medzinárodnej úrovni má florbal veľké ambície, a to zaradenie tohto športu medzi olympijské. To sa zatiaľ nepodarilo napríklad ani rugby.

Medzinárodný rozvoj a popularita tohoto športu je nepopierateľná, a vzhľadom na nízku finančnú náročnosť a dostupnosť ako rekreačného športu v širokej verejnosti, na to má všetky predpoklady. A tu je šanca a príležitosť Slovenska - stihnúť ešte nasadnúť do rozbiehajúceho sa vlaku a vychovať majstrov športu, ktorý má budúcnosť.

Nedá sa povedať, že by sme spali, ale rozhodne sa nedá hovoriť o nasadení či zapálení. Aj Slovensko má svoj florbalový zväz a asociáciu (nepochopil som rozdiel). V apríli 2008 Slovensko usporiadalo a vyhralo majstrovský šampionát skupiny C a postúpilo do skupiny B. Je to pokrok a úspech, ale aká zmienka o tom bola v médiách? Vôbec o konaní som sa dozvedel len spätne pod'la článkov z Googlu (sportdnes.sk) a hlavné média sa mu venovali veľmi málo . O okrajovej "popularite" hovorí tiež fakt, že tématicky v športových správach na rôznych serveroch nemá svoju rubriku, a vmestí sa len medzi "Iné športy". Je tu jednoducho mediálny nezáujem [vasko645].
Hrá sa extraliga, 1.liga i regionálne súťaže (oficiálne stránky zväzu však ponúkajú o tom len menu, ale prázdny obsah stránok). Informácie chýbajú. Prázdny priestor sa vyplní aspoň na blogu. O dianí zvykol informovať Michal Streška, prípadne menšie športové servery (sporting.sk, sportinweb.sk alebo stránky jednotlivých klubov [Trenčín]). Organizuje sa aj veľký turnaj slovakopen. Aktívni sú aj niektorí študenti, napríklad na Trnavskej univerzite majú svoj florbalový tím .
Nájde aj sa aj zopár vyslovene rekreačných nadšencov, ale tým často kontraproduktívne sťažujú podmienky prevádzkovatelia telocvičieň [Phella]. Alebo proste chýbajú priestory [vasko645] a ochota vychádzať v ústrety.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za zjednotenie terminológie by sa takistko mal zasadiť zväz, samotné kluby a jazykovedci.
KSSJ povoľuje dvojtvar florbal, floorbal. K tomu pridané tiež používané anglické floorball robí nielen vo vyhľadavaní pekný zmätok.

Florablu na Slovensku však absolútne chýbajú podmienky a výchova. Zväz má nekvalitné internetové stránky, ktoré je problematické vyhľadať v Googli pod pojmom "florbal" (stránkam chýba tag "title" a to ich výrazne odsúva v hodnotení Googla). Chýbajú informácie z ligy a regiónov. Počas hlavného turnaja MS chýbala o ňom akákoľvek zmienka.

Existuje len veľmi slabá alebo žiadna podpora základných a stredných škôl i univerzít. Učitelia nie sú dostatočne informovaní, chýba propagácia tohoto športu a tlak na presadzovanie cez Ministerstvo školstva. Chýbajú financie.

Chýba mediálna podpora. Informovanosť "čo to vlastne je" a skúsenosť, že je to "dobrý, zábavný a tvorivý šport". Chýbajú informácie v novinách i televízii. Florbal na Slovensku nemá povesť "športu". Športu, ktorý je pri tom tak ľahko dostupný a vyžaduje na rekreačnej úrovni minimálne investície. Zároveň pri porovnávaní investícii v profesionálnom ponímaní sú náklady niekoľkonásobne nižšie ako napríklad pri hokeji.

Nechcem nikoho viniť z "nedostatočnej aktivity", či premeškania propagácie. Ale mali by sme dať šancu deťom a študentom v podobe zmysluplného pohybu, a v prípade ich záujmu financie a zázemie na výchovu k špičkovému športovému rastu, ktorý má potenciál vyvrcholiť za niekoľko rokov napríklad olympijským ziskom.

Alebo jednoducho len vytvoriť minimálne podmienky, aby sa u nás dal "zahrať florbal" :)

Tento článok má poslúžiť hlavne ako prevencia proti odpovedi "Flo..čo??" na zmienku o florbale. Jednoducho, keď niečo také začujete, spýtajte sa, či si môžete tiež zahrať ;-)

Matúš Soták

Matúš Soták

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Error 555. Blogger no more to be found at this address. Zoznam autorových rubrík:  Čo mi behá po rozumeMoja dušaŽivot priniesolCestou necestouNasratý a potešenýVedaŠto to za ťechňika?HaluzeNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu