reklama

Ako skončila inkská ríša? – Časť I: súperi

Približne 500 rokov dozadu, 168 španielskych žoldnierov pokorilo 14 miliónovú ríšu. Ako to bolo možné?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Po prvom kontakte s Inkskou ríšou v meste Tumbes na severe Peru sa Španieli znovu nalodili. Španieli zobrali so sebou lamy (andské ovce), zlaté a strieborné šperky, vzácne tkaniny, keramiku a iné dary. S nimi odišli dvaja chlapci, ktorí sa neskôr vrátili ako tlmočníci. Španieli domorodcom na výmenu zanechali 2 prasce, 1 kohúta a 4 sliepky, jeden meč, sklenenú bižutériu, ale hlavne rôzne vírusy. Tieto vírusy neskôr poslúžili ako účinný predvoj dobyvateľov (o tomto stretnutie som písal tu). 

Španielske právo na Peru

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Španieli mali prvú zastávku na pláži Cabo Blanco na sever od mesta Tumbes. Francisco Pizarro tam išiel na kanoe s hŕstkou španielov. Pizarro sa pozrel na pravo a na ľavo a povedal: buďte moji svedkovia, od teraz táto zem a všetko čo sme objavili patri nášmu kráľovi a kráľovstvu Kastílie. Po tomto vyhlásení všetko patrilo kráľovi, ktorý býval 12000 km ďaleko (aké jednoduché !!). 

Španieli na to mali „božské právo“. V roku 1493 (35 rokom predtým) pápež Alexander VI (aká náhoda tiež španiel!) vyhlásil bulu, ktorá španielom dalo právo na všetky územia 350 námorných míľ západne od ostrova Kapverdy. Všetko na východe od tohto ostrova malo patriť Portugalsku, ktoré bolo druhou námornou veľmocou tej doby. Na základe tejto buly Portugalsko dostalo územie Brazílie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 1501 kráľovná Alžbeta prijala túto bulu. Všetci „indiáni“ nového sveta boli jej poddaní, bolo im to treba len oznámiť, vyhlásila. Táto bula dala španielskym dobyvateľom obrovskú morálnu moc. Potom, ako španieli informovali indiánov, že sú poddanými kráľa, o ktorom nič nevedeli a to na základe toho čo vyhlásil najvyšší predstaviteľ cirkvi o ktorej tiež nič nevedeli, mali sa poddať. Ak tak neurobili, Španieli mali právo pozabíjať ich. 

Pizarrova cesta do Španielska 

Pizarro sa vrátil do Panamy a mal so sebou dôkazy o existencii bohatej ríše. Vedel tiež, že keby sa iní dobrodruhovia dozvedeli o jeho objave, sami by sa pokúsili o vlastné výpravy. Pizarro sa preto rozhodol vrátiť do Španielska a prosiť kráľa o exkluzivitu pre dobýjanie Peru. Diego de Almagro, Pizarrov spoločník, zostal v Paname a pripravoval ďalšiu výpravu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Francisco Pizarro sa vrátil do Španielska v polovici 1528. V španielsku vládol mladý kráľ Karol I španielsky (Karol V svätej rímskej ríše a brat Ferdinanda I, ktorý sa neskôr stal aj uhorským kráľom). Pizarro bol v Španielsku prvýkrát po 30. rokoch a ponáhľal sa do Toleda ku kráľovi. Pizarro bral so sebou dary a chlapcov, ktorých doniesol z Inkskej ríše.

Hernán Cortés a Aztécka ríša

Do Španielska krátko pred Pizarrom dorazil iný dobyvateľ. Hernán Cortés dobyl aztécku ríšu 7 rokov predtým. Robil to bez kráľovského súhlasu a prišiel to odčiniť. Doniesol obrovské bohatstvo a odovzdal ho kráľovi. Mal dlhý sprievod, kde mal zajatých aztéckych bojovníkov, trpaslíkov, tanečníkov, akrobatov a hudobníkov, ktorí pochodovali pred kráľom. Nasledovali truhly s obrovským bohatstvom: zlato, striebro, obsidián, jadeit, tyrkys a iné neznáme drahokamy v pôvodnom stave, alebo ako rôzne šperky, alebo indiánske idoly. Nasledovali exotické zvieratá: jaguáre, exotické vtáky, pásavce, atď. Nikdy nikto také zvieratá v Európe nevidel. Viem si predstaviť, že hralo niečo ako „Triumfálny pochod“ z opery Aida pri tom všetkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po tomto predstavení kráľ Karol I, lebo mal „dobré srdce“, odpustil Cortésovi. Cortés si sadol po kráľovej pravici a dostal titul Markíza. Cortés si smel nechať 8% zo všetkého, čo dobyl, alebo dobyje v Mexiku pre Španielske kráľovstvo. 

Cortés bol teraz oficiálne jedným z najbohatších mužov Európy a čo bolo dôležitejšie, žiadny iný Španiel nemohol dobyť inú časť aztéckej ríše. Cortés mal teraz kráľovskú podporu. 

Pizarro pred kráľom

Po Cortésovej výprave Pizarrova bola veľmi skromná, ale kráľ prijal Pizarra priateľsky. Pizarro musel urobiť dobrý dojem, lebo ako jediný Španiel dostal povolenie dobyť Peru v mene kráľa (Pizarro asi nedopatrením zabudol na svojich dvoch spoločníkov, ktorí zostali v Paname a pripravovali ďalšiu výpravu do Peru). Neskôr sa mal stať guvernérom dobývanej oblasti. Pizarro dostal aj obrovský plat, ktorý si mal vyplatiť z koristi po dobytí Inkskej ríše. V zmluve bolo jasné stanovené, že sa Španielske kráľovstvo sa nebude finančne podieľať na tejto výprave (podnikateľský plán, ako pre kráľa!).

Aj tak to bol dobrý obchod pre Francisca Pizarra. Ako jediný človek na zemi, mal povolenie dobyť obrovskú a bohatú ríšu. Ríšu vzdialenú tisíce kilometrov, kde bývali milióny obyvateľov, ktorí o tejto dohode nič nevedeli.

Inkská ríša 

Medzitým bola v Inkskej ríši občianska vojna. Vojna vypukla, keď zomrel Sapan (vládca) Inka Waynapacac, a krátko po ňom aj jeho syn, následník trónu. Obaja zomreli na kiahne, chorobu, ktorú nechali dobyvatelia po prvom stretnutí s nimi. V Inkskej ríši zomierali v tisícoch ľudia na choroby a ďalšie tisíce zomierali v bojoch.

Súperi

Pizarro prišiel na územie dnešného Peru v roku 1532. Spolu s nim prišlo 168 dobyvateľov, 62 na koni a 102 pešiakov, každý doniesol vlastné zbrane. Medzi nimi prišli aj štyria poloviční bratia Francisca Pizarra, ktorí sa pridali ku bratovi v Španielsku. Okrem nich prišli aj notári, obchodníci, niekoľko čiernych otrokov, indiáni z Nikaraguy, „moriskas“ moslimky, ktoré slúžili vojakom a to nie len na varenie.

V Peru sa práve skončila krvavá občianska vojna. Atahualpa porazil brata Huascara a ako bonus dal zavraždiť celú bratovu rodinu (Panaca). Občianska vojna vyčerpala ríšu, ale Atahualpa sa cítil silný a neporaziteľný, veď on bol synom boha Inti (slnko). Atahualpa mal informácie o malej výprave divných ľudí a obrovských zvierat, ale bol na nich veľmi zvedavý, tak nezaútočil na nich v nespočetných priesmykoch Ánd, ale nechal ich dôjsť až do mesta Cajamarca (čítajte: Kajamarka). Tu sa uskutočnila kľúčová bitka, ale o nej až v nasledujúcom článku ...

Prvé stretnutie Španiela a Inkského vládcu Atahualpa.
Prvé stretnutie Španiela a Inkského vládcu Atahualpa. 

Viac o Inkoch tu

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 10 rokov. Som majiteľ CK Eslovaquia travel a sprevadzam krajiny Latinskej Ameriky: Peru, Bolivía Ekvador, Mexiko, Guatemala, Čile, Argentina, Belize a Honduras. Som byvali majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  Peru - InkoviaDobývanie PeruPeru - zvyky a kultúraPeru - GastronomiaSlovensko a JaPeru - Mesta a PamiatkyPeru - CestopisyAmazonský pralesOpera a kultúraNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu