reklama

Čo viem o Machu Picchu?

Nie je dôležité koľko krát navštívim Machu Picchu, moje pocity sú vždy rovnaké. Srdce mi búši od radosti, ústa otváram od úžasu, cítim vône dažďového pralesa, vidím stovky rokov našej histórie.  V mojich predstavách pobehujú Inkovia po úrodných terasách. Áno, pre mňa je Machu Picchu najkrajšie miesto na svete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Prvýkrát som prišiel do Machu Picchu skoro 20 rokov dozadu. Odvtedy sa v Peru zmenilo veľa vecí, ale Machu Picchu nie. Machu Picchu je stále to stratené inkské mesto položené v krásnom prostredí peruánskych Ánd, kde sa začína prales (Peruánci toto miesto voláme „Obočie pralesa“ – ceja de selva).

Čo viem o názve?

Machu Picchu (čítajte Maču Pikču) nie je pôvodný názov tohto miesta, ten nepoznáme. Vieme, že Picchu je slovo, ktorým  usadlíci označovali údolie pod ním. A možno to tiež bolo meno kamenného mesta nad údolím.  Machu Picchu znamená Stará Hora a je to meno vrchu, na ktorom sa tieto pamiatky nachádzajú. Oproti  je hora Wayna Picchu alebo Huayna Picchu (asi najfotografovanejšia hora v Peru), čo znamená Mladá alebo Menšia Hora. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo viem o založení Machu Picchu?

Ani  to nevieme presne, ale najpravdepodobnejšia teória hovorí, že Inka Pachacutec (čítajte: Pačakutek) potom, ako porazil nepriateľské etnikum „Chancas“ (čítajte: Čankas) okolo roku 1438, začal dobýjať všetky skupiny susediace s Inkami a medzi prvými smermi, ktorými  išiel, bol smer  do pralesa cez územie, ktoré teraz poznáme ako „Sväté údolie Inkov“. Cestou založil rôzne inkské mestá:  Ollataytambo,  Pisac,  Vitcos a Machu Picchu. Pachacutec zomrel okolo roku 1471. Tak predpokladáme, že Machu Picchu bolo postavené v polovici 15. Storočia.

Čo viem o účele Machu Picchu?

To nikto presne nevie. Machu Picchu bolo inkské mesto, pravdepodobne ho používala „Panaca“ (niečo ako rodina) Inku Pachacutec. Pravdepodobne malo náboženský význam, sú v ňom krásne chrámy a nachádza sa v krásnom prírodnom prostredí s miernou klímou, je to ideálne miesto na oddych od andskej zimy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iná teória hovorí, že Machu Picchu bola „inkská univerzita“. Mesto sa nachádza na začiatku pralesa, v inom ako prirodzenom prostredí Inkov, (Inkovia bývali vysoko v Andách). Inkovia systematicky šľachtili rastliny a tu mohli skúšať nové techniky a nové prostredia. Mimochodom, je to ideálne miesto na pestovanie koky – posvätnej rastliny Inkov. V Machu Picchu je malá botanická záhrada, kde môžete vidieť aj rastlinu koky.

V Machu Picchu nájdete veľa kanálikov, kade prúdi voda. Tieto kanáliky sú postavené z kameňa rôznymi spôsobmi , raz padajú vertikálne, raz sú skryté v starej stavbe, raz sa strácajú v kopci a znovu vychádzajú na inom mieste. Možno boli použité na didaktické účely, ale túto teóriu som počul len od jedného miestneho sprievodcu . 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kto objavil Machu Picchu?

Pravda je taká, že Machu Picchu nikdy nebolo stratené, bolo skôr zabudnuté, nikto sa oň nestaral a ako všetko v pralese, bolo celé mesto zarastené vegetáciou. Keď v roku 1911 prišiel Hiram Bingham, oficiálny objaviteľ Machu Picchu, do blízkosti Machu Picchu, a povedal osadníkom, že hľadá inkské mestá, zaplatil len jeden Sol (peruánska mena - menej ako jeden dolár) a hneď ho zobrali na toto miesto. Keď prišiel do Machu Picchu, na jednom múre (v “templo de las tres ventanas“ - chrám troch okien), našiel napísané mena troch ľudí z Cusca, ktorí tam boli o par rokov skôr. Dolné terasy Machu Picchu boli vtedy využívané osadníkmi, ktorý tam bývali. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo je teda známy Hiram Bingham?

Hiram Bingham bol americký učiteľ histórie, ktorý prišiel v roku 1911 do Peru hľadať posledné mesto odporu Inkov, dnes známe ako „Vilcabamba la grande“ – Vilkabamba veľká. Našiel Machu Picchu a aj keď nebol o tom presvedčený,  vyhlásil ho za to stratené mesto. Potom vybavil povolenie na archeologicky výskum pre univerzitu z Yale a vďaka nemu časopis National Geographic v roku 1913 venoval celé číslo opisu Machu Picchu.  Hiram Bingham zobral z Machu Picchu viac ako 46000 archeologických artefaktov na svoje štúdium do USA. Časť týchto artefaktov začalo byť postupne vracaných do Peru len od roku 2011 (100 rokov od objavenia MP). Hiram Bingham sa stal svojim objavom slávnym a bol dlhoročným americkým senátorom.

Grécko má podobný problém: Angličania zobrali sochy a reliéfy z Parthenonu pred 200 rokmi a nechcú ich vrátiť. Grécko postavilo nové múzeum priamo v Parthenone a existuje celosvetová petícia na ich vrátenie. 

Aké uznanie dostalo Machu Picchu?

Machu Picchu je od roku 1983 v zozname UNESCO  ako historická aj ako prírodná pamiatka a ten, kto uvidí toto miesto zistí prečo je tomu tak. 

7 Jula 2007 (áno 7.7.07) bolo po celosvetovom internetovom hlasovaní Machu Picchu vyhlásené ako jeden z novodobých siedmych divov sveta

V roku 2012 čitatelia bestselleru „1000 miest, ktoré musíte navštíviť predtým ako zomriete“  rovnako v celosvetovom internetovom hlasovaní vybrali Machu Picchu na prvom mieste, keď ako posledné porazilo egyptské pyramídy. (Hlasovalo sa takým štýlom, že proti sebe postavili vždy dve miesta a ľudia vybrali jedno z nich, a potom postavili proti sebe tie čo predtým vyhrali. Na začiatku postavili 500 párov podľa krajín a potom podľa kontinentov. 

A možno to neviete ale my nevyslovujeme „K“ v nazve Machu Picchu ....

A jedna otázka na záver:  Kde na Slovensku je mesto, ktoré bolo stratené viac ako 1500 rokov?

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 10 rokov. Som majiteľ CK Eslovaquia travel a sprevadzam krajiny Latinskej Ameriky: Peru, Bolivía Ekvador, Mexiko, Guatemala, Čile, Argentina, Belize a Honduras. Som byvali majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  Peru - InkoviaDobývanie PeruPeru - zvyky a kultúraPeru - GastronomiaSlovensko a JaPeru - Mesta a PamiatkyPeru - CestopisyAmazonský pralesOpera a kultúraNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu