Pisco Sour a jeho národný deň

Pisco Sour (čítajte: Pisko Saguer). Je sladkokyslý miešaný alkoholický nápoj. Základná surovina je Pisco. Pisco je destilát z hrozna. Na rozdiel od vínovice, kde sa destiluje to, čo zostalo po spracovaní hrozna na víno (t.j. šupky, semienka, lístočky a trochu muštu), v Peru sa destiluje samotný mušt. Pisco sa robí len z niektorých špecifických odrôd hrozna.
My Peruánci milujeme Pisco Sour. Pisco Sour sa podáva na oslavách ako prípitok, je to aj welcome drink v hoteloch a naše zastupiteľské úrady môžu ako prípitok na oficiálnych akciách podávať len Pisco Sour. My Peruánci sme išli ešte ďalej a uzákonili sme (áno existuje na to zákon), „Národný deň Pisco Sour“. Počas tohto dňa by sme my Peruánci mali piť svoj národný nápoj. Prvá sobota vo februári môže byť považovaná za najveselší deň v Peru. Reštaurácie, diskotéky a iné podniky organizujú rôzne akcie. Naše veľvyslanectvo vo Viedni nám to pripomína hromadným emailom na celú peruánsku komunitu (a my v CASA INKA sme za to vďační J).
Neviem si predstaviť veselé Slovensko v deň Borovičky, alebo iného nápoja.
Chicha de Jora – nápoj Inkov

Chicha de Jora (čítajte: Čiča de Chora) je kvasený nápoj z kukurice (len z toho druhu čo voláme „Jora“). Chuťou by som to porovnal s burčiakom. Pred príchodom španielov, to bol jediný alkoholický nápoj, ktorý pili Inkovia. Chicha de Jora sa používala pri obradoch. V súčasnosti ju šamani taktiež používajú pri svojich obradoch. Keď Francisco Pizarro, dobyvateľ Peru, prvýkrát prišiel do styku s domácim obyvateľstvom, Inkovia mu na privítanie podali pohár s nápojom Chicha de Jora (uhm, možno preto v súčasnosti vítame turistov s Pisco Sour ...). Aj v súčasnosti, ako som písal skôr, obyvatelia Ánd skôr, ako pijú Chichu nalejú trochu na zem, aby „Mama Pacha“ (Matka Zem) pila s nimi.
Víno
V Peru sa pestuje vinič od 16. Storočia. Krátko po dobytí Peru prišli prvé mníšske rady a potrebovali víno na omše, tak doniesli vinič a urobili dobre J . V Peru sa pijú tie isté odrody ako v iných krajinách južnej Ameriky: Merlot, Cabernet Suavignom, Carmenere, Tanat, Malbec, Sauvignom blanc, a ďalšie
Coctel
Coctel (čítajte: koktel, po slovensky kokteil) je miešaný nápoj. V Peru sa často pijú miešané nápoje. Pisco Sour je tiež miešaný napoj. Najčastejšie robíme coctel z pisca alebo z rumu. Mladí najčastejšie pijú rum s kolou.
Chicha morada – Peruánska malinovka

Chicha morada (čítajte: Čiča Morada) je nealkoholický nápoj z fialovej kukurice. Táto odroda kukurice je veľmi tmavá. Kukurica sa varí spolu s ananásom a celou škoricou, a keď vychladne, dáva sa do nej ľad, limetková šťava a cukor. Je to lahodný nápoj veľmi obľúbený v Peru a v našej reštaurácii (odkedy predávame Chichu moradu v Pepsi nás už nemajú radi).