Je banán ovocie, alebo zelenina?

Ak nie je zrelý je zelenina, ak je zrelý je to ovocie. To fakt? Aspoň takto sa používa v peruánskej a latinskoamerickej gastronómii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Ale nie každý banán. Ako iného ovocia, aj banánov je viac druhov. Od maličkých sýto žltých banánov, ktoré sú veľmi sladké a merajú len pár centimetrov, po 30 a viac centimetrové banány na varenie.

Najznámejšie banány sú banány, ktoré sa dovážajú aj do Európy. V Peru ich voláme „plátano de seda“ (zamatový banán), lebo je najjemnejší. Tieto sa jedia ako ovocie, ako väčšina druhov banánov. Banány majú rôzne farby. Máme ich v rôznych odtieňoch žltej a oranžovej farby a ako som písal predtým, v rôznych veľkostiach. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Banán ako zelenina.

Dnes chcem písať o najväčších banánoch, ktoré sa dovážajú do Európy. V Kolumbii ich volajú „plátano“ a tie čo sa tu predávajú bežne, volajú „banano“. V Peru hovoríme „platano“ všetkým druhom banánov a tento veľký voláme „Plátano Macho“ (čítajte: plátano mačo = chlap), asi na základe jeho veľkosti. Ak porovnáte bežný banán a ten na varenie zistíte, že druhý je väčší, nemá takú peknú žltú farbu a má ostré hrany.

Banán na varenie vs obyčajný banán
Banán na varenie vs obyčajný banán  (zdroj: Carlos Sotelo)

Plátano macho sa uvarí, alebo vypraží. Keď je zelený, robia sa z neho výborné banánové lupienky (ak chcete, môžete ich jemne osoliť). Krájajte ich na čo najtenšie plátky (my ich krájame aj po dĺžke) a dajte ich na panvicu, kde bude dostatok horúceho oleja, vypražte ich. Budú chrumkavé a budú chutiť výborne. Keď banán už nie je tak zelený, ale ani veľmi zrelý sa robia „patacones“ (čítajte: patakones). Platano macho sa pokrája na malé valčeky (asi 5 centimetrové) a tie sa dajú vypražiť. Keď sú už trochu vyprážané, vytiahnu sa z oleja, dajú sa na kuchynskú dosku tak, aby stali na kruhovej časti a tlačia sa pomaly s tanierom. Takto potlačené banány sa dajú znovu na olej a nechajú sa ešte chvíľu vypražiť. Patacones sa používajú ako príloha ku rôznym jedlám, alebo namiesto chleba (tak isto ich môžete jemne osoliť). 

SkryťVypnúť reklamu
Patacones v Kolumbijskom jedle
Patacones v Kolumbijskom jedle  (zdroj: Carlos Sotelo)

Keď sú platanos machos celkom zrelé, majú tmavú až čiernu šupku. Vtedy sú pripravené na vyprážanie. Pokrájate platanos na tri väčšie valčeky a každý valček na tri dlhé plátky. Tieto plátky jemné vyprážajte na panvici s olejom a máte výborný dezert. Niektorí jedia tieto sladké banány s bielym syrom typu Feta. 

Banány namiesto toastov
Banány namiesto toastov (zdroj: Carlos Sotelo)

Kde kupovať takéto banány?

Do reštaurácie nám ich vozia špecializované firmy, ktoré zásobujú reštaurácie. Banány sa dajú nájsť aj v Metre, v predajniach FreshFruitu (napríklad v OC Centrál), pod domom Techniky vedľa Radošinského naivného divadla je indický obchod Poppy, raz som ich videl aj v Terne. 

SkryťVypnúť reklamu
šalát s Quinou a vyprážané banány
šalát s Quinou a vyprážané banány  (zdroj: Carlos Sotelo)

V Peru je banán veľmi populárnym ovocím. Často sa na celých veľkých vozíkoch predávajú len banány rôznych druhov. Banány majú aj jednu zvláštnosť, nepredávajú sa na kilá, ale predávajú sa v rukách. Jedna ruka je 5 banánov. Banány sú v zväzkoch rôznych veľkostí. Predavač Vám povie cenu jednej ruky, cena je stanovená podľa veľkosti banánov a vy potom poviete koľko rúk chcete a on ich počíta a dá Vám ich. 

Peruánske jedlo a vyprážané banány
Peruánske jedlo a vyprážané banány (zdroj: Carlos Sotelo)

Ďalšie články o jedle:

čo je quinua?

Ako jeme avokado?

Sladké zemiaky

Peruánske jedla

Listy koky nie sú droga

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Carlos Arturo Sotelo Zumarán

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 10 rokov. Som majiteľ CK Eslovaquia travel a sprevadzam krajiny Latinskej Ameriky: Peru, Bolivía Ekvador, Mexiko, Guatemala, Čile, Argentina, Belize a Honduras. Som byvali majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  Peru - InkoviaDobývanie PeruPeru - zvyky a kultúraPeru - GastronomiaSlovensko a JaPeru - Mesta a PamiatkyPeru - CestopisyAmazonský pralesOpera a kultúraNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu