Camote
Camote (čítajte: kamote) je meno, pod ktorým poznáme sladké zemiaky (bataty) v Peru. V Peru sa našli dôkazy, že ho poznali už 8000 rokov pred Kristom. Camote nájdeme zobrazené na starej keramike mnoho rokov pred Inkami. Do Európy sa dostalo v 16. storočí a odtiaľ sa rozšírilo do celého sveta.

Bataty sú dobrý zdroj karoténu a preto, v afrických regiónoch, kde ľudia trpia nedostatkom vitamínu A, má organizácia FAO programy, aby sa konzumácia bataty pridala do ich diéty.
Ako sa dajú spracovať?
V podstate na všetky spôsoby. Napríklad varíte ich vo vode (nedajte do nej soľ), potom olúpete a môžete ich dať ako prílohu ku rôznym jedlám.
Varené:
Naše národné jedlo je „Ceviche“. Ceviche sa pripraví z čerstvých nevarených rýb v limetkovej pikantnej omáčke. Podáva sa s cibuľou a s plátkami camote. Neviem, možno by niekomu chutili ku zavináčom.

Druhé peruánske jedlo, kde sa používajú bataty, je „Adobo arequipeňo“. Je to bravčový prívarok na peruánskych paprikách a okrem ryže ho jedávame s varenými batatami.
Keď som bol dieťa, mama občas zobrala varenú batatu pretláčala ju vidličkou a pridala do nej cukor a mala dezert pre nás.
Vyprážané:Ak nakrájate bataty na veľmi tenké plátky, môžete ich mať ako batatové lupienky (nesoľte ich!).

Batatové lupienky sa bežné predávajú v Peru ako chipsy. Vyprážané bataty sú tiež vynikajúce nakrájané na asi 5 milimetrové plátky. Môžete ich podávať k rôznym jedlám. Naše Chicharones sú peruánske oškvarky, ale sú viac mäsité ako slovenské. My ich jeme so šalátom z cibule a koriandra s plátkami vyprážanej bataty.

Pečené:
Ja mám najradšej pečené bataty. Umyte ich a dajte do remosky, alebo do pece. Pečte ich samostatne, aby sa nenamočili iným jedlom. Pečené bataty púšťajú takú sladkú šťavu (mniam ...). Pečené bataty sa hodia ku každému jedlu. Napríklad k pečenému kuraťu.

Iné recepty:
Bataty sa používajú v stovkách jedlách po celom svete, ale tu som ich ukázal len ako prílohy. Jedol som chlieb z bataty, rôzne koláče alebo torty. Z varených batát som videl robiť ochutené husté pyré (napríklad aj s rumom) a urobiť také malé pyramídy a tie dali krátko zapiecť.
Možno majú „medvede“ lepšie recepty a v niektorú nedeľu ich dostaneme ...
Prečo neobetovať 1,68 € a doniesť trochu jednoduchej exotiky na Váš stôl?