reklama

Keby bol ministrom školstva Kaliňák, učitelia by neštrajkovali

Najprv k tomu, či Robert Kaliňák by teoreticky mohol byť ministrom školstva. K tomu iba toľko, že ak mohol byť pár rokov dozadu ministrom vnútra Vladimír Palko - povolaním učiteľ, a niekdajší financ majster je dnes úspeš

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Podľa dostupných štatistík, Slovensko je krajinou, ktorá má na 1000 obyvateľov o 15% viac policajtov než je priemer v EÚ. Platy našich policajtov sú o 46% vyššie než platy učiteľov, čo je v Európskej únii dosť vysoko nadpriemerné číslo. Pritom s veľkou pravdepodobnosťou ide len o funkčné platy, kde sa nezarátavajú hodnostné príplatky, osobné príplatky, výsluha rokov, rizikové príplatky, príplatky za riadenie... A to ešte nehovoríme o platoch vojakov, poslancov, sudcov, prokurátorov, tajných... a o tom, že spomínané zložky strážcov zákonnosti (polícia, prokuratúra, súdy) konajú v príkrom rozpore so svojim poslaním, keďže sa výlučne starajú iba o malé ryby a tie najväčšie - bielo golierové (ryžujúce na štátnych zákazkach atď., všetko s pomocou svojich dosadencov na biznis-ministerstvách), tú zberbu nepriamo vykrmujú, keďže ich nechávajú na pokoji, prípadne si s nimi podávajú ruky, alebo sa nechávajú vymenovávať ich poskokmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme že "nie je" z čoho zvýšiť platy učiteľom, lebo keď je pre niekoho každý mesiac hojno (hojno na slovenské pomery) inému zákonite zostane vždy dlhé roky iba ho...; prípadne malá almužna k nemu.

Postrehy k tomu ako sa šafárilo a zrejme sa aj naďalej šafári na Kaliňákovom ministerstve vnútra, koľko je tam neefektívnych umelo vytvorených oddelení, odborov, úradov, riaditeľstiev, zbytočných premnožených funkcionárov, ktorým boli za 1. Ficovej vlády (keď bol ministorom práve R. Kaliňák) nadelené neuveriteľné príplatky za lojalitu alebo dozor nad trestnou nestíhateľnosťou vyvolených, sú uvedené v odkazoch pod článkom. R. Kaliňák, kríza nekríza, vedel vo vláde alebo u premiéra bez problémov počas svojho prvého ministrovania presadiť pre všetkých policajtov pravidelné tučné odmeny (dosahujúce výšky platov učiteľov) a dokonca pre policajtov v čase krízy presadil platovú reformu. Jednoducho buď má presvedčovací talent, alebo má v strane taký vplyv, že mu nikto neodporuje. Preto aj ten názov článku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iste sa dá pochopiť, že učiteľom ich očakávania sa budú dať len ťažko naplniť v krátkom časovom horizonte.

Preto je tu návrh:

aby sa to dialo postupnými krokmi. Ak môžu mať garantované zvyšovanie platov zo zákona napr. sudcovia, prečo ich od dnes nemôžu mať pre zmenu učitelia? Sú pre túto spoločnosť menej užitoční? Je ich práca 5 alebo 6 krát menej náročná ako sudcovská, keďže zarábajú o toľko násobne menej? Nech sa predsa tým, čo majú na slovenské pomery nad štandard postupne platy znižujú, resp. na pár rokov zmrazia, a tým čo majú hlboko pod štandard nech sa postupne platy zvyšujú.

Čo bráni tomu, aby sa zodpovední zaoberali nasledovnou zásadnou otázkou: Prečo k polícii, k armáde, k prokuratúre atď. sa dá dostať spravidla iba po silnej protekcii a k školstvu, ak spĺňate základné požiadavky protekciu vôbec nepotrebujete?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nevyslovená odpoveď znie: Lebo tam sa na slovenské pomery zarába nad štandard a v školstve hlboko pod štandard.

A prečo si túto otázku doposiaľ žiadna vláda nepoložila?

Lebo ide o otázku nepohodlnú. Ak by sa položila, musela by sa riešiť a potom by tu vznikol veľký problém: Z čoho by sa potom uplácali policajní funkcionári, prokurátori, sudcovia a tajné služby? Ako inak by mohla byť zabezpečená trestno-právna ochrana vyvolených?

Priznám sa, vždy ma „dojmú" rečičky, že ak silové zložky dostatočne nezaplatí vláda, zaplatia ich zlodeji. Som totiž toho názoru, že čo sa týka ekonomickej kriminality viac za ušami, ako majú tí, čo sa striedajú pri moci, teda tí čo tieto zložky nadštandardne platia, nemá v tejto krajine žiadna organizovaná skupina. Samozrejme, ak nepočítame tie, čo sú napojené na politické strany. Keď raz snáď dané „zložky zákonnosti" zavrú na tvrdo prvú veľkú rybu, keď ju do väzby dajú priamo z jej vysokej funkcie, potom pripustím, že si zaslúžia mať toľko ako je štandard v EÚ. Samozrejme, vo vzťahu k učiteľom. Ale určite nie nad štandard, ako je tomu dnes. Lebo ak nezaplatíme učiteľov, tých síce nezaplatí mafia, ale kvalita vzdelávania bude na školách taká aká je na čo už dopláca a bude čoraz viac doplácať celá spoločnosť. Dokonca aj tí, ktorí v daných silových zložkách majú potenciál k tomu, aby mohli byť zaplatení mafiou. Ako sa tam vôbec mohla taká čvarga dostať. Ich miesta by iste radi zastávali, hoci aj s nižšími platmi, mnohí čestní ľudia, ktorí sa ale na ne nikdy nedostanú, lebo buď nemajú známosti, alebo majú zábrany pchať sa niekomu do zadnej časti tela.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Učitelia na počudovanie nechcú veľa, chcú pomerne len malú časť z toho, čo im už dávno malo patriť. Dá sa povedať že sú skromní. Zatiaľ nechcú ani len to, čo je bežným štandardom v Európskej únii, napr. v porovnaní s platmi a výhodami policajtov. V niektorých krajinách západnej Európy sú platy policajtov podľa dostupnej štatistiky dokonca menšie než platy učiteľov. V Nemecku je to menej až o 18%. U nás je to viac o 46%. Pričom v skutočnosti ide zrejme ešte o väčšie číslo, ak bolo už uvedené vyššie; o výškach odmien nehovoriac. Rovnako ešte nehovoríme o sociálnych výhodách pre policajtov a "samozrejme" aj pre vojakov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže, príslušníkov tajných služieb, colníkov, horských záchranárov, hasičov, o ktorých sa učiteľom, a nie len im, môže len snívať. Nemajú nárok ani na malú časť z týchto výhod.

Za OZ Peter Jankovič

Stop alibizmu

Stop alibizmu

Bloger 
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  1 244x

- "Stop alibizmu - Has, aj čo ťa nepáli", je občianske združenie, ktoré chce v 1. rade nabádať občanov SR k spoluzodpovednosti za pomery v spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená10 ciest z bludného kruhuPolícia s.r.o.Spravodlivosť a právo s.r.o.Bankroty, úpadková kriminalitaOsobnosti alibizmuNevoličom alibistomSpoločnosťRómska otázkaIslamPlaty učiteľov a policajtovŠkolstvoZdravotníctvoŽivotné prostredieŠtátna ochrana pytliakovEnvironmentálna kriminalitaEkonomikaDôchodcomOstatná štátna správaBratislavskoKlamanie na piveOchrana spotrebiteľaO združeníRusofilom

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu