reklama

Modré z Dunaja

Mal som tú smolu, či šťastie, že v roku 2002 som žil v Prahe. Bol som tam aj v období obrovských povodní. Prvýkrát v živote som bol očitým svedkom skutočnej katastrofy. Oči boleli a srdce krvácalo pri pohľade na kúpajúcu sa históriu. Pod vodou boli časti celých štvrtí Malej Strany, Nového Mesta, Karlína, Libne, Braníku. Strelecký ostrov bol zaplavený celý Bolo evakuovaných tisíce ľudí. Veľa bytov a domov bolo vyrabovaných. Zaplavené boli mnohé stanice metra. Po uliciach jazdili hasičské člny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

O 11 rokov neskôr mám tú smolu, či šťastie, že som v Bratislave. Áno, Dunaj je vysoko, ale z pohľadu očí, ktoré majú iné skúsenosti sa skoro nič nedeje. Situácia je prakticky pod kontrolou. V porovnaní napr. so susedným Rakúskom je u nás zaplavených pár domov, pár ciest, neobývané lúky a polia, parkoviská, či krčmičky. Oveľa väčšia "záplava" prichádza z médií. Televízie, rádia, internetové portály celý deň monitorujú ,,situáciu". Inokedy prispaní redaktori s napätím čachrujú s centimetrami hladiny Dunaja každú polhodinu. Ich hlasy sú vzrušené akoby do mesta mali priletieť ufóni. Policajti nepúšťajú ľudí do oblastí kde nič nehrozí a hroziť nebude. Vrecia s pieskom sa dávajú i na miesta kde skôr vytryskne ropa ako sa rozleje Dunaj. Na základných školách v centre mesta sa neučí nie preto, že učitelia sa konečne rozhodli dotiahnuť svoj štrajk do konca, ale akoby sa na nás valila tsunami; pričom pod Mostom SNP do lesku kamier vstupuje pán premiér s top policajnými funkcionármi navlečenými do maskáčov (akoby práve išli vlastnými rukami evakuovať žiakov vodou zaliatych ZŠ...), ktorí mu robia "křoví", zatiaľ čo on, odborník na veľkú vodu, ubezpečuje národ, že zvládneme aj tisícročnú vodu. V inom rozhovore pre médiá v priebehu pár sekúnd nezabudne 2 krát pripomenúť len tak "mimochodom", že protipovodňové bariéry boli vybudované v r. 2010... 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S pátosom v hlase vyzdvihujú politici svoju dôležitosť pri povodniach. Niektorí dokonca dopredu upozorňujú o dopade povodní na výšku HDP. Svoje reči osolia krízou a nevďačnou zimou. Takto rafinovane, aby sa oni z toho vykľuli, pripravujú národ na nové uťahovanie opaskov; samozrejme, ruka v ruke s navršovaním svojich zásluh a rozpočtov. Tomu sa hovorí „umenie vládnuť". Žijeme PR dobu, ale niekedy je treba používať aj sedliacky rozum. 

Je mi ľúto povodňou poškodených občanov. Situáciu nezľahčujem, ale mali by sme mať súdnosť či už vo vzťahu k tomu na čo som poukázal v úvode článku, alebo k tomu, aké následky majú súčasné povodne napr. v susednom Rakúsku. A nedramatizovať situáciu viac ako je to potrebné. Aby sa nám to nevypomstilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čoraz viac ľudí poukazuje na to, že povodne sú zásahom Podstaty sveta voči našej nafúkanosti a nášmu ignorantstvu voči univerzálnym zákonom. Je mi ľúto, že žiaden člen žiadnej vlády sa doposiaľ nezmohol na to, aby na túto nafúkanosť a ignorantstvo poukázal tiež. Zrejme by musel v prvom rade hovoriť do vlastných radov a to si nikto dovoliť nemôže. Alebo je to tak preto, že politici žijú v nejakom izolovanom svete so svojimi vlastnými zákonmi. Osobne si myslím, že povodeň nás upozorňuje, že robíme niečo zle, dáva nám varovanie. V rámci Slovenska ide o pomerne jemné varovania v porovnaní s inými krajinami. Aspoň zatiaľ. Povodne a podobné veci by nemali byť príležitosťou na to, aby nám tu niekto mohol predvádzať záchvaty starostlivosti o bezpečnosť a blaho občanov, keď mimo povodní slúži v prvom rade svojmu egu alebo nejakej finančnej skupine. Správanie sa politikov pri povodniach je v príkrom rozpore s tým, čo predvádzajú pomimo. Poškodili alebo nechali poškodiť občanov tohto štátu v oveľa väčšej miere a napáchali nevyčísliteľne viac škôd ako všetky povodne dohromady. Pociťujú neporovnateľne väčšiu spolupatričnosť k svojim sponzorom než k bežným občanom Slovenska. Sú tak obetaví, že obetovali aj svoje chrbtové kosti a to len kvôli žiadostivosti po cti, kariére a výhodách. Preto ich Modré z Dunaja je čistým pokrytectvom. Nepodareným divadlom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za OZ Peter Jankovič

Stop alibizmu

Stop alibizmu

Bloger 
  • Počet článkov:  158
  •  | 
  • Páči sa:  1 079x

- "Stop alibizmu - Has, aj čo ťa nepáli", je občianske združenie, ktoré chce v 1. rade nabádať občanov SR k spoluzodpovednosti za pomery v spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená10 ciest z bludného kruhuPolícia s.r.o.Spravodlivosť a právo s.r.o.Bankroty, úpadková kriminalitaOsobnosti alibizmuNevoličom alibistomSpoločnosťRómska otázkaIslamPlaty učiteľov a policajtovŠkolstvoZdravotníctvoŽivotné prostredieŠtátna ochrana pytliakovEnvironmentálna kriminalitaEkonomikaDôchodcomOstatná štátna správaBratislavskoKlamanie na piveOchrana spotrebiteľaO združeníRusofilom

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu