reklama

Dvojčatovské sólo

„Prosím si dve mačky, dva psy, dva kone...“ Vždy, keď písala Ježiškovi, dôležité priania boli dvojmo. Lebo boli dvaja od začiatku. Od mala si delia dobré aj horšie, aj o našu pozornosť. Snažíme sa dávať jej rovnako.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spoločná škôlka alebo nie? Škola? Trieda? Riešil to kadekto okolo nás a nám to prišlo čudné. Ono sa to vždy nejako prirodzene vyvinulo. Niečo spolu, iné podľa vlastného výberu. Isté je to, že doma rátame odjakživa vždy všetko na štyri. Iba občas sa stane, že to je inak. A to sú pre mňa vzácne a veľmi poučné chvíle.

Dcéra bola na turnaji, so synom sme ju išli len povzbudzovať. Dlhá cesta autom vo dvoch. Chvíľu si čítal. Potom púšťal svoje pesničky. A neskôr siahol po mojich. Na turnaj sme dorazili uhulákaní a veselí. Vracali sme sa nocou. Prebrali sme zápas, novinky z tlače. A zas prišla na rad hudba. Kryla som takto nikdy nepočúvala. Matúš si to vypýtal sám od seba. Po každej pesničke stop a rozprávanie. Občas to chcelo preklad, ísť viac do hĺbky. Posledných tridsať kilometrov som išla pomalšie, než som musela. Zaujatá rozprávaním, očarená záujmom. Cítila som, ako veľmi si užívame len jeden druhého. Vzácny krásny čas. Ak by v aute sedla jeho sestra, cesta by vyzerala úplne inak. Nie horšie, len inak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé zakašľanie prišlo v pondelok. V stredu sa premenilo na záchvaty. Od štvrtka nabehli antibiotiká. A po týždni trápenia prosba a rozhodnutie – skúsime zmeniť prostredie, Matúško, odcestuješ ku krstnej. To bolo pred štyrmi dňami. Presne toľko večerov trávim sama s dcérou. Muž je za hranicami, syn "na liečení". Cez deň je Julka v škole a na tréningoch a ja v práci. Až podvečer sa stretneme doma. Nerobíme nič extra. Len sme. Varím, čo si zaželá, pozrieme si film podľa jej výberu. Ticho si vedľa seba čítame a počúvame hudbu. Pohladím ju, ona sa o mňa oprie. Nie je to intenzívna extáza. Naopak, príjemný dlhý čas plný porozumenia a súladu. Ak by bol doma brat, bolo by to celom inak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú tak veľmi iní. Povahou, záujmami, vedomosťami. Dávame obom zo seba všetko, čo vieme. A raz za čas, takto, keď sú rozdelení, to je ešte o niečo viac. Nemenili by, nechceli by byť jeden bez druhého a ľúbia sa. Vždy boli dvaja a deliť sa bolo od prvej chvíle ich prirodzenosťou. Práve preto možno po rokoch budú špeciálne spomínať na ten čas, keď boli sólo. Ešte viac ich vtedy spoznávame. Práve to je čas robiť, čo vôbec nevyzerá byť dôležité, ale ja cítim, že je. A je to aj to čas, aby sa každý z nich sám presvedčil, že práve on alebo ona je stredom sveta a jeho podstatou.

Marie Stracenská

Marie Stracenská

Bloger 
  • Počet článkov:  858
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som žena. Novinárka, lektorka a konzultantka. Mama nádherných a šikovných dvojčiat. Manželka, dcéra, sestra, priateľka. Neľahostajná. Mám rada svet. Rovnako rýchlo sa viem nadchnúť, potešiť a rozosmiať ako pobúriť a nahlas rozhnevať. Zoznam autorových rubrík:  o deťocho vzťahocho kadečomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu