reklama

Nemá štát právo chrániť sa?

Nikdy by som nenapísal, že raz budem, aspoň v malej miere, súhlasiť s politikou premiéra našich južných susedov. Pojmy pomoc a anarchia však akosi nejdú dokopy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Tak sa zdá, že práve maďarská vláda je jedinou z celej Euróspkej únie, ktorá sa snaží, a to skutočne promptne, riešiť nevídanú imigračnú krízu. Zdá sa, že je jednou z mála krajín, ktorá si uvedomuje, že okrem prirodzenej utečeneckej vlne čelíme aj vysoko organizovanému obchodu s ľuďmi, pred ktorým lídri mocností nepochopiteľne (!) zatvárajú oči. 
Netreba však "hlavu Einsteina" na to, aby sme pochopili, že Orbán v samotnom jadre nebojuje za identitu Európy alebo samotnej Európskej únie. Priamo by sa to bilo s jeho predchádzajúcimi výrokmi a rovnako aj činmi, v ktorých tak často Európsku úniu hanil a priamo prezentoval negatívne stanoviská na jej adresu. 

Čo je teda skutočnou Orbánovou pohnútkou konať?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odpoveď je zrejmá - je ňou nacionalizmus a jemu podobná politika, ktorú maďarský premiér bez hanby prezentuje. Nacionalizmus, ako druh politického myslenia, je sám o sebe negatívny. Dôkazom je množstvo vojen, ktoré roky zmietali Európu; naposledy Balkán a teraz vďaka Rusku aj Ukrajinu. Nacionalizmus má však v sebe jednu dôležitú zložku, ktorá je v ňom síce zdegenerovaná a nesprávne chápaná. Tá zložka sa nazýva identita
Bolo by náročné písať článok na tému straty európskej identity, za ktorú si Európa môže sama. Ak ale niekto v podobnom duchu písal ( napríklad Jospeh Ratzinger v knihe "Európa v kríze kultúr"), úsmev by bol často na mieste. Dnes však môžeme vidieť, že európska identita je skutočne v kríze. Netreba strašiť rozpadom EÚ alebo burcovať do odchodu z nej, ako robia mnohí chorí pravičiari, ale neschopnosť konať je príznačnou charakteritikou dnešnej európskej elity. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale späť k Orbánovi, ktorý svojím nacionalistickým myslením vidí, priamo na svojom území, že stráca. Maďarsko je krajinou, ktorá momentálne trpí. Nejedná sa o čistý strach z imigrantov, ale o chaos, ktorý na mnohých miestach vládne. Nie je to vlastne anarchia? Ak sa anarchia prieči demokracii, o čo viac sa nestotožňuje s Orbánovými predstavami o silnom štáte.
Turistický ruch je ohrozený. Na budúci rok som plánoval výlet s mojimi írskimi kamrátmi do Budapešti. Neviem si predstaviť, že by sme tam cestovali vlakom v dnešnej dobe. Možno to nie je až také zlé a rád som, ak sa mýlim. Turisti však nechcú ísť do krajiny, kde vládne neporiadok. Nepresvedčia ich žiadne argumenty, že situácia je pokojná.
Aj samotní občania Maďarska dozaista neprekypujú nradosťou z toho, že ulicima, centrom Budapešti, na stanici alebo na diaľnici stretáte húfy dezorientiovaných, vyčerpaných a preto aj často zúfalých ľudí. Ak sa k ním príá hŕstka nevďačných imigrantov, konflikty sú na svete. 
Druhým faktorom je nemalé množstvo migrantov z balkánskych krajín, ktorí vycítili šancu, pochopili, že Schengenská hranica je len niečím fiktívnym a že je to teda priechodné. Prečo to teda neskúsiť, však?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Orbán koná na vlastnú pesť a nerobí tak poprvýkrát. Vždy boli jeho kroky považované za zlé aj boli. Dnes však stojí otázka inak a tých otázok je podstatne viac.

  • Prečo nekoná Európska únia v súčinnosti s ním - s členom svojho spoločenstva?

  • Prečo nekoná v súčinnosti už s prvou krajinou Schengenského priestoru, ktorou je Grécko?

  • Bude Orbánova armáda efektívna v cieľoch, ktoré si pri ochrane hraníc stanovila?

  • A má dnes vôbec v Európe štát právo na ochranu svojho územia pred anarchiou a nedodržiavaním zákonov?

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  482
  •  | 
  • Páči sa:  2 251x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu