reklama

Dvaja kohúti na jednom smetisku

Inými slovami sa ani nedá pomenovať rošáda, ktorú na stabilnej slovenskej politickej scéne spustil kapitán Danko. A ešte to s maskou šľachetnosti skrýva za snahu o zvýšenie prosperity pre občanov...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Nečakaný krok, ktorý len potvrdil dávno známe, že dvaja kohúti na jednom smetisku neprežijú. "Alfasamecké" ašpirácie obnoviteľa stagnujúcej a pomaličky zanikajúcej SNS sa preukázali hneď, ako stúpli preferencie tejto strany. Bolo krátko pred parlamentými voľbami, kedy sa začal rysovať nový "otec národa", ktorý krásne pasuje do paternalistického videnia mnohých slovenských voličov. Preto bolo spojenie Fica s Dankom časovanou bombou, ktorá začala tikať už pri prvých rokovaniach o koaličnej zmluve, ktorá sa od včera stala iba zdrapom papiera. 

Dalo sa to čakať?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Asi nikto si nedovolil predpovedať, že môže nastať situácia, kedy jeden z koaličných partnerov vypovie koaličnú zmluvu. V histórii slovenskej politickej scény sa nejedná o neobvyklý jav, ale nikdy k nemu neprišlo bez vopred známeho dôvodu a predošlého vyhrážania sa. A týmto sa kapitán Danko navždy zapísal zlatými písmenami do análov absurdností slovenskej politickej scény, ktorú mimochodom premiér označil za stabilizovanú. 

Od stability, cez hašterenie až k chaosu

A postupnej gradácii konfliktu medzi dvoma "alfasamcami", ktorých mimochodom v rovnakom čase postihli nepríjemné zdravotné problémy (našťastie pre oboch s dobrým koncom), svedčili najmä infantilné trenice posledných mesiacov. Vrcholom slovenskej politickej etiky a "riešenia skutočných problémov" bolo zamietnutie príhovoru na cyrilometodských oslavách na Devíne, načo sa predseda SNS urazil na premiéra. Už pri tomto momente sa súdny človek zastavil nad tým, ako môžu dvaja ľudia spolupracovať v závažných témach, ak nedokáže zhltnúť menej podstatné nedorozumenia alebo konflikty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fico nepomohol?

Nepomohol Dankovi zakopať "kauzu" (mysli tým zlodejinu), ktorá presahuje hranice Slovenska. SNS tým nadobro stratila, svojím predsedom, deklarovanú čistotu a bezúhonnosť. A to na úkor SMERU, kedže voliči ostávajú dezorientovaní (hlúpi), ale len si navzájom menia podobné populistické karty. 
Mohla byť toto posledná kvapka do kalichu trpezlivosti kapitána, ktorý už viac nedokázal tolerovať to, že kradnú všetci, ale zlízne si to iba jeho strana?
Sčasti to môže byť pravda, rovnako ako môže byť hnacím motorom snaha geniálne prekryť eurofondovú lúpež. A to všetko v kombinácii s mocenskými ašpiráciami tvorí nesmiernu bublinu naštrbeného ega, ktorá keď praskne, tak tvorí silné a nečakané rozhodnutia; samozrejme bez premyslenia dôsledkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko skryté za falošnú šľachetnosť

Nech sú už vnútorné pohnútky k vypovedaniu koaličnej zmluvy akokoľvek jasné alebo nejasné (možno sa ani nikdy nedozvieme, aký podraz sa udial v zákulisí), z listu koaličným partnerom sa dá vyčítať hnev a urazenosť. Najhoršie na všetkom, že populistický politik, politik, ktorý sa hrá na budúceho "spasiteľa", sa nezaprel. V liste všetky svoje skryté dôvody skrýva za snahu o zvýšenie prosperity pre občanov. Argumentuje to kladnými ekonomickými číslami. 
A to je presne to, čo niektorí voliči potrebujú počuť. Ich "spasiteľ" sa stal obeťou, ale aj napriek všetkému zlému, s čím musí zápasiť, to nechce vzdať. Neskutočne to pripomína slová: "Robil som naplno...čo vám mám povedať...!"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hovorí sa, že konflikty sú dobrou vecou, pretože poukážu na problém, ktorý treba riešiť. Tento konflikt je dobrý v tom, že naplno odhalil "stabilitu" dnešnej koalície, odhalil fakt, že dvaja kohúti na jednom smetisku neprežijú. A to, že sa o smetisko skutočne jedná, dokazujú zlodejiny (nie kauzy!). 
A opozícia mlčí a mlčí... 

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  477
  •  | 
  • Páči sa:  2 031x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu