reklama

Slepý výstrel do zdravotníctva

Už sme sii akosi zvykli, že hoci sa predseda najsilnejšieho politického subjektu na Slovensku pýši, čo všetko vykonal pre dobro občanov Slovenskej republiky, jeho reči sú len prázdnym chvastaním. Schválenie nejakého z pozitívnych zákonov, len aby sa niečo schvaľovalo, je synonymom jeho politiky - populistickej politiky. Zrušenie poplatkov za prednostné ošetrenie je toho jasným dôkazom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie a tým prakticky aj zrušenie jediného "legálneho" spôsobu, ako sa predbehnúť v rade čakajúcich pacientov, prišlo v dobe, kedy sa Slovenskom prevalila úprimná spoveď istého doktora. Tá sa pre zmenu objavila po nepríjemnom odhalení brania úplatku známeho kardiochirurga. Ten by možno ani nebol bonznutý, nebyť nepríjemnej situácie - jeho pacient nás opustil. Príbeh tejto úplatkovej bubliny, respektíve spôsob, akým bublina vyšla na povrch, je absurdný. Je smutné sledovať a naživo a bez hanby počuť realitu zdravotníctva u nás. Osobne to poznám z rozprávania môjho dobrého známeho - trikrát operovaného na srdce...
O čo absurdnejšie vyznieva fakt, že zrušenie poplatkov za prednostné ošetrenie prišlo práve vo svetle spomínaných káuz. Nechcelo sa mi pátrať, kam až siahajú korene návrhu novely daného zákona, ale to, že k zrušeniu poplatkov prišlo práve teraz, určite nie je náhoda.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predseda vlády sa chvastá sociálnymi krokmi svojej vlády. Naposledy sa tak stalo pri zrušení cestovného pre vlaky železničnej spoločnosti. Otázka znie: Prišlo by k podobnému kroku aj bez vstupu konkurenčnej spoločnosti na naše železnice? Odpovedzme si sami...

Netreba miešať jablká s hruškami, ale "sociálna politika" v podaní Smeru-SD je už dávno prekuknutá. Kauzy, ktoré len zvýraznili úbohosť zdravotníckeho systému ľudia vnímajú citlivo. Preto prišlo k tomuto kroku - aby sa niečo robilo. Je to komunistické riešenie, ktoré nechutne smrdí a ešte viac hnojí choré veci. 
- Ako vyrieši tento zákon problémy zdravotníctva?
- Ako skvalitní služby pacientov?
- Ako tento zákon bojuje proti korupcii pri závažných operáciách?
- Komu vôbec zrušenie možnosti prednostného ošetrenia prospeje?
... otázok je omnoho viac ako odpovedí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Argumentom zástancov zrušenie je, že lekári to často zneužívali, nerešpektovali časové vymedzenia a podobne. Je snáď problémom pacientov, ktorí nemajú čas čakať na krátke vyšetrenie alebo kontrolu celý deň v rade chorých, že kontrolné mechanizmy nefungujú?

Niekto by povedal, že sme necitliví k chudobnejším. Že oni nemajú možnosť zaplatiť si prednostné a musia dlho čakať. Je to len povedanie B, samozrejme so zamlčaným A. Rád by som videl štatistiku, že či toto právo využívali iba nadpriemerne bohatí ľudia. Ja som to právo využil a nemyslím si, že patrím do skupiny arogantných pracháčov... Vďaka tomu som absolvoval potrebné vyšetrenie a vďaka tomu som nemusel vymeškať celý deň v práci. Viem, mám právo na návštevu lekára - aj na celý deň - ale verte mi, nie vždy sú okolnosti dané tak, že dokážete celý deň presedieť v čakárni. Najmä, ak ste zdravý a vo vzduchu v čakárni sa to hemží chrípkovou kalamitou alebo ak máte hnačkové ochorenie atď. Vtedy je prednostné vyšetrenie vykúpením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je smutné, že nie každý lekár má výborne organizované časovanie, je smutné, že niektorí z lekárov poplatky za prednostné vyšetrenie zneužívali, prípadne nerešpektovali časové vymedzenie. Je smutné, že špeciálni lekári berú úplatky bez hanby, rovnako, ako je smutné, že ľudia im ich aj často nosia - ako menší dar.
Je mi ľúto ľudí - najmä starších, ktorí v čakárni presedia celé dni. Rovnako je mi ľúto ľudí, ktorí majú toľké zdravotné problémy, že sú u lekára viacej ako doma.

Ich problémy sa ale zrušením poplatkov za prednostné vyšetrenie a tým vlastne aj zrušením jediného "seriózneho a legálneho" spôsobu, ako sa predbehnúť, nevyriešia,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve naopak - až teraz sa zvýši množstvo skutočne arogantných ľudí, ktorí na poradie nebudú hľadieť a štipľavým a nervóznym tónom vám do bolestí zdravotného problému prilejú aj za hrsť ostrých slov.

Ďakujeme súdruhovia za ďalší z geniálnych nápadov ala "komunistické riešenie". V niečom je vážny problém, tak čosi robme, aby nepovedali, že nič nerobíme...

To na voličov zaberie...máte to predsa odskúšané!

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  475
  •  | 
  • Páči sa:  1 988x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu