reklama

Parížske tmavé ráno zažiarilo nádejou

Slnečný podvečer zahalilo rúcho dymu. V očiach mnohých slzy a smútok zo straty toľkej krásy - hmotnej, ale najmä duchovnej. V takýchto chvíľach sa vedia ľudia naplno prejaviť... Nádej však ostáva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Niekto by si možno povedal, že čo toľko smútku pre jednu starú budovu. Veru, nie každý má vzťah k histórii a je duchovným človekom. Nie, teraz nehovorím o tom, či veriaci alebo neveriaci. Pretože podobná tragédia dobrých ľudí spája. 
Ako sa však vyjavilo už počas večerných diskusií, mnohí ľudia dobrými určite nie sú. Ich srdcia sú podivuhodne tvrdé a hlava jazykom alebo prstami na klávesnici plodí hlúposti, nezmysly a urážky. Niektorým hneď od začiatku bolo jasné, že sa jedná o teroristický čin moslimov. Určite ich nepotešili ani neskoršie tvrdenia, že zatiaľ sa pracuje s teóriou pracovnej nehody. Nájsť totiž nepriateľa je radosťou a túžbou mnohých, ktorým bez nepriateľov život ani nedáva žiaden zmysel. Iní v tejto katastrofe túžia nájsť apokalyptické vízie a šíriť strach.
Pri čítaní toľkých nenávistných a primitívnych názorov bol Trumpov návrh na letecké hasenie len slabým odvarom a vyznelo ako nepodarený vtip. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto "duchovné bezdomovectvo", ako to pred časom nazval môj známy sa prejavilo naplno. A netýka sa len nás - Slovákov.
Je to však aj memento pre samotných Francúzov. Veď Paríž sa stal v poslednom čase ohniskom nenávistných demonštrácií, xenofóbnych vyhlásení a nezmyselného demolovania ulíc. Všetko pre sebectvo mnohých, ktorí si nevážia tú krásu a do značnej miery aj nadpriemerný život (pri porovnaní s inými krajinami).

Iron Maiden spieva v jednej pesničke, že šialenci čakajú na ďalšie katastrofy. Mnohí šialenci aj túto smutnú udalosť dokázali využiť, akoby len čakali na niečo zlé, aby mohli ukazovať prstom a tvrdiť pri tom, že oni to vedeli a oni to vraveli.
Šialencami sa však určite nedajú nazvať smutní pozorovatelia včerajších udalostí. Pre mňa, ako veriaceho človeka, bolo dojímavé počúvať modlitby a krásny spev mnohých - starších, ale aj veľmi mladých. Rovnako ma potešil aj dnešný e-mail od priateľov z farnosti, ktorí vystríhali pred nebezpečenstvom zneužívania katastrofy na šírenie bludov a hlúpych nenávistných názorov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko zlé môže byť miestom na lepší začiatok, na jednotu a trošku optimizmu v tomto zarmútenom svete. Nádherný jas nepoškodeného kríža, ktorý zakrýva smutný obraz dymiacich trosiek je toho jasným dôkazom. 

Táto fotografia je fotkou roka:

Obrázok blogu
Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  476
  •  | 
  • Páči sa:  2 013x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu