reklama

Ako závisť a ľudská hlúposť preniká aj do športu

Pri športe už dávno nejde len o šport samotný. Okrem úspechov a prestíže, ktorú športovci a športové kluby svojimi výsledkami dosahujú, ide o veľké peniaze a biznis. Futbaloví hráči sú kupovaní za neuveriteľné sumy peňazí a platení lepšie ako hocijakí štátnici bohatých krajín.Ale, ako sa aj v dnešnom svete nájdu skromní ľudia, takisto aj v športe sú ľudia charakterní, ktorí zastávajú určité hodnoty. Čo je však paradoxom, práve takíto ľudia sú ničení a pod permanetnou paľbou neprajnosti hlúpych.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V úvode článku by som mal ozrejmiť, čo ma viedlo k napísaniu tohto článku. 
Odmalička som aktívnym športovcom a fanúšikom takmer všetkých športov. Najviac mi ale k srdcu prischol futbal a od roku 1996 najmä futbalový team Arsenal Londýn.
Ľuďom, ktorí aspoň trošku futbal sledujú nemusím nič vysvetlovať. Určite tento klub poznajú a aspoň sčasti vedia, ako to v ňom funguje. 
Tento team je tak trošku iný. Aj napriek faktu, že je dosť bohatý a určite zastáva v tabuľke najbohatších klubov miesto v prvej desiatke, nekupuje známe hviezdy za desiatky miliónov eur. Sústreďuje sa na precízne vyberanie talentov takmer z celého sveta. Tí do teamu prichádzajú už vo veľmi mladom veku a vďaka vynikajúcej práci s mládežou a citlivému prístupu vedenia sa z väčšiny z nich stávajú hráči prvého teamu, ktorých meno neskôr vo svete už niečo znamená.
Popri nákupoch mladých talentov je tu aj nákup úplne neznámych (častokrát tmavých) hráčov, ktorí do teamu prichádzajú za 200 tis. libier a ich hodbnota sa vyšplhá na desiatky miliónov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za týmto štýlom politiky klubu nestojí vedenie bohatého majiteľa klubu (ako Abramovič v Chelsea, alebo ropných šejkov v ManC), ale neuveriteĺne múdry manažér. Ním je, ako každý znalec futbalu vie, francúz Arsene Wenger. Už jeho meno ho ako keby predurčuje byť dušou aj telom Arsenalu. Je to človek, ktorý nemá bohatú futbalovú kariéru ako hráč, ale je vysoko vzdelaný a vysoko inteligentný gentleman.
Človek, ktorý o filme Šindlerov zoznam povie, že ten film zmenil jeho vnímanie sveta, človek, ktorý nikdy nezhodí vlastného hráča, ale psychollogicky vyzdvihne jeho kvality, aby hráč prekonal svoje hráčske slabiny.
Je to tréner, ktorému nejde len o vyhrávanie titulov za každú cenu. Určite, je to cieľom hry, ale je rozdiel vyhrať a vyhrať so štýlom. 
Vyznáva nádherný štýl hry, podobný tomu barcelonskému, hre s krásnymi prihrávkami, narážačkami.... a najmä neznáša nečistú a neférovú hru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz ale prečo všetko toto píšem? Niekto by mal dojem, že vo svojom fanatickom opojení a láske k tomuto teamu píšem odveci. Odveci určite pre človeka, ktorý je fanúšikom iného teamu. Opak je pravdou. Nezáleží na tom, komu fandíte... cieľom mojho blogu je poukázať na jednu závažnú skutočnosť, ktorú postupom času začínam vnimať.
Spočiatku som si myslel, že som len trošku paranoidný, ale v tomto týždni som zistil, že nie som. Impulzom k tomu mi bolo prečitanie mnohých diskusií na futbalovýcha športových fórach, ktoré som mal možnosť minulý týždeň čitať a taktiež aj vyjadrenia mnohých mojich úplne objektívnych a fanaticky nezaviazaných známych.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zo všetko hovorí veta môjho dobrého priateľa, ktorý ani trošku Arsenal nemá rád. Je skôr fanúšikom Chelsea, veľkého rivala. Tento môj kamoš povedal: " Všetko a všetci sú proti Arsenalu".

Hráč Arsenalu je vyšetrovaný vedením UEFA a FA za simulovanie pri penaltovom zákroku--- naproti tomu nikto iní nie je za takéto nechutné veci trestaní. Ani Rooney, ktorí v sobotu nechutním filmovaním pripravil Arsenal o body. Tak veľa sa písalo v britských denníkoch o simulovaní Eduarda v stredajšom zápse s Celticom (vysielané na STV3), že absolútne odignorovali nechutné boje fanúšikov West Hamu a Millwallu priamo na štadióne.
Tak veľa sa písalo o kopnutí Wengera do fľaše a jeho vykázaní na tribúnu a tak málo sa písalo o likvidačných fauloch hráčov na ihrisku. V zápase Arsenalu s Manchestrom ich bolo možno 10 a žiaden nebol potrestaný kartou a dokonca nebola ani odpískaná jasná penalta po faule na Arshavina.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A kto pozeral športové správy, mohol byť svedkom strašidelnej zlomeniny nohy, po zákroku hráča, ktorý nemohol získať loptu, chcel čisto zraniť protihráča.

V športe zase raz vyhráva hlúposť. Nechutné osočovanie Wengera, prirovnávanie ho k úchlynémo voyeurovi, len preto, že vyhľadáva talenty. Primitívnosť fanúšikov, podporovaná ešte väčšou primitívnosťou bulvárnych médií, ktoré sa sústreďujú na nepodtstané veci a nevyzdvihujú veci správne.
A to všetko v pozadí predstaviteľov samotných súťaží a športových federácií, ktoré potrebujú vykazovať akú takú činnosť a to za cenu zničenia správnych postojov.

Takto by sa dalo písať ďalej, viac a viac príkladov. A podotýkam nielen z radov môjho milovaného teamu. Vedenie športových asociácií často riesi mnohé iné veci, veci neškodné a nezaoberá sa riešením zákerností, chuligánstva, rasizmu a vulgarizmu, ktoré sprevádzajú športové podujatia.
Namiesto toho sa zaoberá snahou o zničenie správnych športových hodnôt a to len z čistej nechutnej závisti.

Nakoniec už len myšlienka: Ľudstvo má vždy tendenciu ničiť všetko úspešné, múdre a pekné. Tak je tomu nielen pri vojnách ale aj, pre niekoho v hlúpom, športe.

PS: pre ľudí, ktorý moc futbal nesledujú a netušia o čom som točil pri súboji Arsenalu s MAnchestrom prikladám jeden link s videami, stačí pozrieť http://arsenal-mania.com/articles/3107345/To-the-media-and-the-FA-Have-you-got-your-priorities-right.html

PS2: tento článok nie je prejavom mojej frustrácie a myslím, že každý inteligentný človek pochopí čo som ním chcel deklarovať

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  481
  •  | 
  • Páči sa:  2 194x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu