reklama

2012 bol náročný rok, nech 2013 prinesie pozitívne zmeny!

Vážení členovia Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska, milí kolegovia, odborná verejnosť a priatelia, rok 2012 bol pre nás nesmierne náročný a vyžadoval enormné nasadenie a spoluprácu. Preto by som na úvod rada poďakovala všetkým, ktorí sa na činnosti našej stavovskej asociácie podieľajú. Verím, že to dobré nás v roku 2013 ešte len čaká a to zlé sa nám podarí odvrátiť. Dovoľte mi preto zrekapitulovať to najdôležitejšie z uplynulého roku:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

8. februára 2012 prijal Ústavný súd Slovenskej republiky sťažnosť skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorú iniciovala Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR a začalo sa konanie o nesúlade právnych predpisov s Ústavou SR pri financovaní neštátneho školstva na Ústavnom súde SR. Veríme, že ÚS v roku 2013 rozhodne v prospech spravodlivého financovania súkromných škôl a školských zariadení a že jeho rozhodnutie bude zároveň vodidlom pri konštruovaní nového zákona o financovaní.


V apríli sme sa podieľali na organizácii historicky prvého valného zhromaždenia Európskeho výboru národných asociácií nezávislých škôl ECNAIS na Slovensku, ktoré sa konalo v Bratislave a ktorého účastníci navštívili bratislavské súkromné školy GalileoMontessori školuWaldorfskú školu1. súkromné gymnáziumSúkromné slovanské gymnázium. Za skvelú organizáciu medzinárodných návštev im patrí osobitná vďaka. V roku 2013 pripravujeme Valné zhromaždenie a stretnutie odborných sekcií s odbornými hosťami na termín 18. - 19. apríla 2013.


V apríli 2012 sme zorganizovali aj odbornú konferenciu ProSchola a Valné zhromaždenie Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR. Úspešná odborná konferencia hostila rečníkov ako Václav Klaus ml.John W. Moravec, Vlado Burjan, Vladislav Rosa a mnoho ďalších.


Rozsiahlu medializáciu vyvolal návrh Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku z apríla 2012 nefinancovať zo štátneho rozpočtu súkromné a cirkevné školy. Pomocou tlaku verejnej diskusie sme dosiahli, že OZPŠaV prisľúbil, že túto tézu nebude viac presadzovať.


Niekoľko mesiacov trvalo pripomienkovacie a rozporové konanie, v ktorom sme namietali negatívne zmeny, ktoré prinesie nová školská legislatíva po novelizácii Zákona č. 597/2003 Z.z. o financovaní škôl a školských zariadení a Zákona č. 184/2009 o odbornom vzdelávaní a príprave. Rozsiahla legislatívna činnosť asociácie pomohla zmierniť niektoré negatívne následky a priniesť aj pozitívne zmeny. Vyrokovali sme trvalú garanciu 88% financovania súkromných škôl a školských zariadení financovaných cez samosprávy, presadili do zákona o odbornom vzdelávaní a príprave účasť zástupcov súkromných škôl v Krajských radách pre odborné vzdelávanie a kvalitatívne kritériá pri rozhodovaní o počte študentov v prvých ročníkoch stredných škôl. Niektoré zmeny sa budú uplatňovať až od roku 2014 a tak pevne verím, že rok 2013 bude rokom korekcií negatívnych dopadov.


V máji a v auguste sa konali stretnutia zástupcov ASŠŠZS na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na úrovni vedenia rezortu a vedenia sekcie regionálneho školstva.Výsledkom týchto rokovaní je zapojenie ASŠŠZS do rozhodovacích procesov pri zmenách v sieti, revízii a tvorbe štátnych vzdelávacích programov a rokovaní na úrovni vyšších územných celkov.


O súkromnom školstve sa aj vďaka ASŠŠZS intenzívne diskutuje aj na pôde Národnej rady SR. Diskusia ide naprieč politickým spektrom a jej výsledkom je intenzívna komunikácia s verejnosťou a záujem médií. Komunikácia s poslancami a parlamentným výborom nám pomáha objasňovať zákonodarnému zboru problémy, ktoré pri svojom fungovaní súkromné školy a školské zariadenia majú.


Naša spolupráca s cirkevnými školami sa mimoriadne zintenzívnila a jej výsledkom je rozbehnutie spoločnej Petície za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie v školstve. Po získaní 100 000 podpisov získame legitímnu cestu, ako požiadať poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o to, aby sa opäť zaoberali situáciou vo financovaní školstva a zmenou školskej legislatívy.


Záver roka 2012 patril 8 historicky prvým hodnotiacim stretnutiam súkromných škôl so zástupcami Školských inšpekčných centrier Štátnej školskej inšpekcie SR. Stretnutia znamenali obrovský prínos vo vzájomnom pochopení cieľov a metód súkromných škôl a školských zariadení a školských inšpektorov. Vo všetkých regiónoch sme dosiahli dohodu o pravidelných stretnutiach a vyhodnocovaní výsledkov inšpekčnej činnosti s cieľom zlepšiť spoluprácu súkromných škôl a ŠŠI.


Rok 2013 prinesie veľa zmien vo fungovaní súkromných škôl a školských zariadení. Ten predošlý ukázal, že pomocou vzájomnej komunikácie, spolupráce a zdieľania poznatkov dokáže stavovská organizácia meniť veci k lepšiemu. Čo nás v ňom čaká, to si môžete prečítať v detailnej analýze legislatívnych zmien, ku ktorej vás privedie hodnotiaci dotazník o činnosti Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR. Za jeho vyplnenie zástupcom škôl a školských zariadení srdečne ďakujeme.

Do roku 2013 vám všetkým želám veľa úspechov, energie, trpezlivosti a vôle aj naďalej spolupracovať na spoločných cieľoch. Šťastný Nový rok 2013, priatelia!

PhDr. Saskia Repčíková, prezidentka Asociáce súkromných škôl a školských zariadení SR, 1. januára 2013

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Správy, úvahy, informácie a eseje, týkajúce sa neštátnych škôl a školských zariadení. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy z našich škôlSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu