reklama

Nie je pravda, že súkromné školy sa do štrajku nezapoja

Niektoré médiá uverejnili informáciu, že súkromné školy a školské zariadenia sa nezapoja do štrajku, ktorý vyhlásil Odborový zväz školstva a vedy na Slovensku. Nie je to pravdivá informácia. Titulok bol upravený.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Naše školy sa slobodne rozhodujú o zapojení do štrajku podľa svojich záväzkov, ktoré majú voči študentom, žiakom a rodičom a podľa rozhodnutia učiteľov a zamestnancov školy, ktorých ústavné právo na štrajk plne rešpektujeme. Stavovská organizácia im nič neprikazuje, ani nezakazuje.

Stanovisko ASŠŠZS k štrajku je založené na fakte, že OZPŠAV v apríli t.r. navrhol do Programového vyhlásenia vlády SR požiadavku, aby neštátne školy neboli financované zo štátneho rozpočtu. S týmto postojom rokoval aj v tripartite, keď sa schvaľovali likvidačné školské zákony, na základe ktorých budú odňaté finančné prostriedky na mzdy a prevádzku stredným školám, ktoré prijmú prvákov nad rámec stanovený VÚC.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zväz nezabránil hladkému prijatiu novely zákona 184/2009 Z.z., ktorá umožňuje samosprávam zlikvidovať prakticky akúkoľvek strednú školu. Rovnako Zväz nekonal v záujme zamestnancov všetkých - verejných, súkromných ani cirkevných CVČ, keď sa schvaľovala novela Zákona 597/2003 Z.z., na základe ktorej sa ich mzdové prostriedky rozplynú v rozpočte samospráv, ktoré ani CVČ nemajú.

ASŠŠZS nepovažuje štrajk za riešenie problémov a nespravodlivosti vo financovaní školstva, ktoré nová legislatíva len prehĺbila. Namiesto štrajku sme zvolili legitímny nástroj - petíciu do NR SR. Ak 100 000 občanov prejaví podpisom vôľu požiadať poslancov parlamentu, aby sa zaoberali situáciou v školstve, budú tak musieť v pléne urobiť. Považujeme to za cestu, ako znovu otvoriť školské zákony a prijať tak legislatívu, ktorá umožní spravodlivé, hospodárne a adresné financovanie školstva a tým zlepšenie finančných podmienok PRE VŠETKÝCH.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akékoľvek invektívy, urážky a podozrievanie v tejto situácii odmietame. Považujeme sa za slobodných ľudí v slobodnej krajine, ktorí smú vyjadriť svoje požiadavky spôsobom, ktorý považujú za najvhodnejší a rešpektujeme toto právo u všetkých bez ohľadu na to, či sa do štrajku zapoja, alebo nie.

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR tiež vyhlasuje, že plne rešpektuje právo kolegov – zamestnancov v školstve garantované Článkom 36 Ústavy SR na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky a právo na odmenu za vykonanú prácu, dostatočnú na to, aby im umožnila dôstojnú životnú úroveň.

Saskia Repčíková, 17. novembra 2012

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Správy, úvahy, informácie a eseje, týkajúce sa neštátnych škôl a školských zariadení. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy z našich škôlSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu