reklama

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať

„Nech ťa menej zaujímajú ľudia a viac nápady.“ (Marie Curie-Sklodowská)

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

7. novembra 1867 sa v poľskej Varšave narodila Maria Sklodowská. Ponorme sa do knihy, ktorá o nej nedávno vyšla. Autorka Susanna Leonard napísala úžasné dielo „Marie Curie-Sklodowská a sila snívať.“

Kniha začína na cintoríne v Paríži. Madam Curie sedí pri hrobe svojho manžela a zvestuje mu novinu, že ich dcéra Iréne má ďalší deň svadbu. Frédéric Joliot sa jej nie úplne pozdáva, ale vníma ho ako vynikajúceho vedca. Aký však život mala Maria Sklodowska?

Spomínané knižné dielo sa pozerá na vedkyňu ako na ženu, ktorá bola kedysi malým dievčatkom. Vyrastala v poľskej Varšave ovládanej Rusmi, keď ju akýsi „Ivanov! nútil modliť sa otčenáš po rusky. Chodila na prázdniny, páčili sa jej chlapci, mala svoje priateľky. Občas si v mladom veku prečítala niečo zaujímavé, dokonca sa spomína, ako objavila Mendelejeva a jeho periodickú tabuľku. (Jeho knihu si prečítala v ruštine.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľmi sa mi páčil odkaz mladej ženy, ktorá v sebe našla silu snívať a odcestovala do Paríža, kde doslova prepísala dejiny. Maria pochopila, aký život by ju čakal s človekom, ktorý jej zbabelo ublížil, a to ju doslova vyprovokovalo žiť svoj sen.

Marie (vo Francúzsku si zmenila meno) Sklodowská má citát: „Naučila som sa, že cesta pokroku nie je rýchla ani ľahká.“ A aké ťažké to mala ona! Nerešpektovali ju, že je žena a ešte k tomu cudzinka. Neustále ju niečo zaujímalo, študovala si o tom, ale často sa stretávala s odmietaním. Prišiel za ňou krajan a povedal jej, že pozná niekoho, s kým by mohla spolupracovať. Samozrejme, že ten niekto nebol nikto iný ako jej Pierre. (Začiatku ich vzťahu si reálne vychutnáte.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pierre Curie v knihe vystupuje ako veľmi silný človek. Veľmi som si obľúbil jeho postavu, pretože autorka ho charakterizovala s veľkou úctou.

Celá kniha je písaná štýlom rozhovoru pri čaji. Akoby som prišiel niekam na čaj a nechcel odtiaľ odísť, pretože príbeh obsahuje neuveriteľné množstvo informácií. Štýl písania mi sadol hneď na začiatku. Začítate sa a zrazu ste pri prvom dotyku ruky Marie a Pierra. Čítate ďalej a Marie zistí, že existuje prvok, ktorý  vydáva žiarenie. (A to ešte nehovorím o nadšení, keď zistí s Pierrom, že môžu liečiť rakovinu!)

Madam Curie sa vyjadruje o svojom živote s obrovskou láskou, neľutuje nič a je na seba hrdá, čo dokázala. Pretože to nebolo len rádium a polónium. V knihe objavíte oveľa viac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčam knihu čítať niekde vo vlaku na dlhej ceste. Pevne verím, že to prečítate jedným dychom. Som veľmi rád, že som si ju prečítal. Knihu nájdete v akomkoľvek kníhkupectve.

 

Informácie o knihe:

Autor: Susanna Leonard

Dielo: Marie Curie-Sklodowská a sila snívať

Rok vydania: 2023

Počet strán: 352

ISBN: 978-80-551-8771-6

 

Pár linkov z kníhkupectiev:

 

Martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=1831043&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner

Preškoly: https://www.preskoly.sk/p/723530-marie-curie-sklodowska-a-sila-snivat/

Babyknihy: https://babyknihy.sk/marie-curie-sklodowska-a-sila-snivat-sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vydavateľ: https://www.vydavatel.sk/kniha/marie-curie-sklodowska-a-sila-snivat

AhaKniha: https://ahakniha.sk/marie-curie-sklodowska-a-sila-snivat_753749.html

Bux: https://www.bux.sk/knihy/636901-marie-curie-sklodowska-a-sila-snivat.html

 

PS: rodný dom Marie Curie-Sklodowskej vo Varšave: https://www.teraz.sk/veda/veda-a-technika-irene-dcera-marie-cu/279774-clanok.html

PPS: Mnoho vecí som nespomenul. Jej vzťah k otcovi bol veľmi silný. Úžasné sestry Sklodowské, jej prvá láska, kolegovia, ba dokonca aj jej deti. (Keď ešte boli malé a Iréne chcela súrodenca.) A, čo tak Pierre Curie a jeho vzťah k Nobelovej cene? Aj to tam je.

PPPS: Mimochodom, dnes je 15. máj a Pierre Curie má narodeniny!

 

Filmové spracovania o Marie Curie:

 

https://www.csfd.cz/film/605832-radioaktivita/prehled/

https://www.csfd.cz/film/454931-marie-curie/prehled/

https://www.csfd.cz/film/27856-madame-curie/prehled/

Obrázok blogu

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu