reklama

O veľkých mužoch a malej krajine

Teória, že za dôležité udalosti v histórii sú zodpovední jednotlivci, je stále nesmierne populárna. Vnímať históriu ako autobiografiu veľkých mužov - pretože priznajme si, sú to bez výnimky muži - je typické aj pre našu krajinu. Kto bol vždy za všetko zodpovedný? Tiso? Havel? Mečiar? Dzurinda? Fico?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Predstava, že za významnými udalosťami v dejinách stáli rozhodnutia jednotlivcov, je však mylná. Česko-Slovensko že rozdelili Klaus s Mečiarom? Spory s Maďarmi že vyvolával Slota? Židov že posielal do transportov Tiso? Vo všetkých prípadoch sa pri takejto interpretácii slovenský národ len mlčky (a nesúhlasne) prizeral, ako charizmatický jednotlivec realizuje svoj nápad. Že to nedáva veľmi zmysel? Veď práve.

Úlohou historikov (ale aj novinárov) nie je len informovať o takýchto rozhodnutiach, ale najmä skúmať, čo za nimi stálo – a to väčšinou nemá s vôľou jednotlivca nič spoločné. Veľký muž je vždy len predstaviteľom už existujúcich síl (Fico, Mečiar), alebo síl, ktoré sám pomôže vytvoriť tým, že sa postaví do opozície voči vládnucej sile (Havel, Dzurinda). Tí druhí bývajú intelektuálmi cenenejší a vnímaní ako pozitívne postavy. Tí prví sa len vezú na chrbte prevládajúcich nálad v spoločnosti, sami ich nevytvárajú. Ich veľkosť spočíva v tom, že vedia presne odhadnúť, na akú vlnu naskočiť.1

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nerobme teda z Roberta Fica väčšieho muža, než akým v skutočnosti je. Prestaňme sa sústrediť na neho samotného, vnímať ho ako zdroj všetkého zla a rozčuľovať sa nad „jeho“ rozhodnutiami. Pozrime sa radšej na to, koho odrazom je, a prečo je na Slovensku toľko chrbátov, na ktorých sa môže už tak dlho viezť.

1 E.H. Carr: What is History?, Penguin books, London, 1990

Monika Šusteková

Monika Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujíma ma, ako funguje spoločnosť, umenie, kultúra a vzdelávanie. Nikdy ma neprestane baviť učiť(sa), asi aj preto mi vždy bolo blízke univerzitné prostredie. Žijem v Londýne, ale zatiaľ ma viac baví písať o Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieKultúraNezaradenéSpoločnosť

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu