Vyústením je narastanie počtu, rôznorodosti a závažnosti chorôb z toho vyplývajúcich.
Pre našu krajinu je problémom obezita. Kvalifikované odhady predpokladajú, že dnes ju má štvrtina obyvateľstva. Pritom rozdiel medzi ženami a mužmi sa stiera, postihuje všetky vekové skupiny, s výrazným nárastom u najmladšej a mladej generácie, čo je obzvlášť alarmujúce. Málo zhovievavé prognózy uvádzajú, že do roku 2030-2035 bude ľudí s nadváhou viac ako polovica, dokonca až tri štvrtiny, čo sa dnes pomaly ani veriť nechce.

Notoricky je známe, že pri znižovaní nadmernej telesnej hmotnosti je treba energetický príjem znížiť a výdaj zvýšiť. Prevažná časť obéznych to musí zvládnuť prostredníctvom zásahov do obsahu, objemu, režimu svojej výživy a životosprávy a tiež pohybovými aktivitami.

Napriek neúprosnému faktu, že mnohí obézni, ktorí sa radia s doktorom alebo iným špecialistom o redukčnej diéte sa „dušuje“, že neje veľa, opak býva pravdou (60% pacientov lekárovi nehovorí celú alebo úplnú pravdu). Ale existujú skutočnosti, ktoré musí brať do úvahy nielen pacient, ale aj jeho lekár či výživový poradca.
U obéznych je nielen znížené celkové množstvo mikrobiálnych druhov čriev a ich počet, ale mení sa aj pomer zastúpenia dominantných kmeňov Firmicutes : Bacteroidetes (norma je cca 2 až 3:1, písal som o tom v predchádzajúcich blogoch), s výrazným vzostupom prítomnosti prvých menovaných (5 až 20:1).
Enzýmové vybavenie Firmicutes umožňuje získavať veľké množstvo energetických substrátov z potravy. Uvedené mikróby sú potom čím ďalej, tým viac „pahltné“. Doslova si vynucujú, aby látková premena (metabolizmus) hostiteľa neustále zvyšovala produkciu glukózy a krátkych mastných kyselín. Tie zintenzívňujú tvorbu triacylglycerolov v pečeni a poruchu glukózovej tolerancie. Navyše sa znižuje produkcia tuky štiepiacich enzýmov (najmä lipoproteínová lipáza, proteínkináza). Bežia aj ďalšie procesy. Konečným dôsledkom uvedeného vývoja je neprimerané zvyšovanie energetických zásob. Čiže, postihnutý organizmus priberá, navyše narastajúcim tempom.
Roztáča sa bludný kruh, ktorý je nutné preťať. Nielen znížením energetického príjmu v strave (hlavne sacharidov a tukov), zvýšením výdaja energie (pohybové aktivity), ale aj zásadným vstupom do črevného mikrobiómu, s posilnením prítomnosti kmeňov Bacteroidetes a normalizáciou nepriaznivého pomeru k Firmicutes. Ak k tomu prirátame ďalšiu a mnohorakú účasť probiotických baktérií pri spracovávaní v strave obsiahnutých nutrientov a ďalšie pozitíva pri trávení, vstrebávaní či metabolizme, vyhliadky dosiahnutia úspešnej odtučňovacej kúry sa vhodne zvolenými probiotikami významne vylepšujú.
Ešte v nedávnej minulosti sme získavali akú - takú informáciu o skladbe črevného mikrobiómu klasickou kultivačnou analýzou pomnožených živých mikroorganizmov zo stolice (obr. 3). Aj s vedomím, že 60-90% objemu stolice sú mŕtve mikróby. Čiže, mali sme k dispozícii sotva tretinovú „vzorku“ gastrointestinálneho mikrobiómu. So závisťou (niekedy aj zlosťou), sme sa dívali do blízkeho aj vzdialeného zahraničia, kde už pracovali s genetickou informáciou o mikrobióme, ktorá umožňuje detailne spracovať, zanalyzovať a vyhodnotiť všetky mikroorganizmy, obsiahnuté v stolici, vrátane mŕtvych.

Preto je nanajvýš dobrou správou, že uvedená metodika je dnes dostupná aj u nás, hoci ju (zatiaľ) zdravotné poistenie neuhrádza. Má niekoľkonásobný a ďalekosiahly význam.
Obéznym i relatívne zdravým, poskytne mimoriadne vzácne údaje o zložení a kondícii mikrobiómu, a tým usmerní komplexný projekt odtučňovacej alebo inej liečebnej, prípadne výživovej kúry.
Pre úplne zdravých je nevídanou investíciou do budúcnosti, lebo dá nesmierne cennú informáciu, ktorá v prípade, že sa o nejaký čas (meraný aj v rokoch) vyskytne, nedajbože, nejaká choroba, dáva lekárovi absolútne presné súradnice o zdravotnom stave gastrointestinálneho ekosystému, vrátane imunity, v dynamike ich vývoja, čím umožní nasmerovať príčinnú terapiu, ktorá bude pacienta nielen liečiť, ale ho aj vylieči.
O profitoch pre chorých, najmä s najrôznejšími tráviacimi problémami, budeme ešte hovoriť.
Možno už nabudúce.

Autor: MUDr. Karol Džupa, CSc