reklama

Kaštieľ Dolná Mičiná

Kaštieľ Dolná Mičiná sa nachádza priamo v obci Dolná Mičiná.

Kaštieľ Dolná Mičiná
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hoci táto stavba púta pozornosť nejedného okoloidúceho, kaštieľ je prístupný iba na vlastné riziko.

Parkujeme pri domoch na konci dediny - smerom k tabuli "slepá ulica". Hovorí sa: "Kto nemá v hlave, má v nohách". Veru, toto bol aj náš prípad. Naokolo sme nevideli žiadny chodník, ktorý by viedol hore ku kaštieľu, tak sme sa predierali pichľavým krovím hore do kopca.

Kaštieľ Dolná Mičiná
Kaštieľ Dolná Mičiná (zdroj: Szomolaiová)
Krovie pred kaštieľom
Krovie pred kaštieľom (zdroj: Szomolaiová)

O to väčšie prekvapenie nás čakalo, keď sme z poschodia uvideli pekne udržiavaný chodníček priamo ku kaštieľu. Poučte sa z našich chýb, nepredierajte sa tým krovím :-)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Chodník vedúci ku kaštieľu
Chodník vedúci ku kaštieľu (zdroj: Szomolaiová)

Už na pohľad stavba chátra. Podľa informácií na internete sme si mysleli, že dovnútra sa ani nedostaneme. Niekto ale vylomil dvere, takže sme sa vybrali na prieskum...

Vchod do kaštieľa
Vchod do kaštieľa (zdroj: Szomolaiová)

Stavba pochádza z druhej polovice 16.storočia a dnes je v súkromnom vlastníctve. Posledná rekonštrukcia prebehla v 90-tych rokoch, ale odvtedy sa žiaľ budova rozpadáva. Napriek tomu je vnútri celkom "poriadok", ak sa to tak dá nazvať. Navštívila som už nejednu chátrajúcu stavbu, a hoci aj v tejto nachádzame jasné znaky toho že to tu až také opustené nie je, relatívne je tu málo smetí a sutina je tiež zväčša odprataná.

Kaštieľ Dolná Mičiná
Kaštieľ Dolná Mičiná (zdroj: Szomolaiová)
Umenie?
Umenie? (zdroj: Szomolaiová)

Vnútri nás čaká množstvo miestností, zahliadneme aj nástenné maľby či starodávny krb. Z okien na poschodí je krásny výhľad na okolie. Zamrzelo ma, že kaštieľ ktorý by bol ideálny na romantický pobyt s krásnym výhľadom je v takomto zanedbanom stave. Dokonca tu vraj bola kedysi krásny park s gaštanovou alejou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
1. poschodie
1. poschodie (zdroj: Szomolaiová)
Výhľad z okna
Výhľad z okna (zdroj: Szomolaiová)

Určite odporúčam sem nazrieť ak budete mať cestu okolo. A prosím....ak sa budete premávať budovou, aspoň si pospevujte....Cestou na dolné podlažia ma skoro šľak trafil keď sa z ničoho nič predo mnou zjavil ďalší prieskumník :-) Vyzeral, že mu tiež stúpol tlak - týmto ho pozdravujem :-)

Kaštieľ Dolná Mičiná
Kaštieľ Dolná Mičiná (zdroj: Szomolaiová)

Alžbeta Szomolaiová

Alžbeta Szomolaiová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  114x

Vo voľnom čase sa venujem cestovaniu, čítaniu, vareniu, maľovaniu, turistike a Geocachingu. Rada by som sa s vami podelila o svoje zážitky a možno aj prispela nápadmi kde sa ubytovať, kde sa chutne najesť a čo určite v danom meste navštíviť. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieTuristikaMoto zážitky

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu