reklama

Architekt: "Zeleň je mŕtvy priestor"

Dňa 23.05 sa stretli architekti v banskobystrickom Klube architektov a diskutovali o nových urbanistických štúdiách na riešenie územia Štefánikovo nábrežie-Námestie Slobody. V diskusii, ktorá je zverejnená na stránke www.poslanec.sk zazneli aj tieto slová: O čo sa tu bojuje? O mŕtvy priestor, do ktorého sme zaľúbení. Je to aj o cene pozemku. Je to nič, čo neprináša hodnoty. Pred 15 rokmi Námestie Slobody- priestor neprinášal nič, výstavný priestor občas prinášal úžitok. Zeleň je mŕtvy priestor.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (36)

"Zeleň je mŕtvy priestor"- každého normálne zmýšľajúceho občana musí zamraziť v chrbte, keď si prečíta tieto strašné slová.
Ak je teda "užitočný", iba keď sa na ňom niečo postaví, nemajú teda žiadnu cenu ani lúky, lesy, príroda. Priestor pod Pamätníkom SNP je živý priestor so stromami a trávou a Bystričania sa v ňom zdržiavajú radi a často. Podľa týchto strašných slov sú teda obyvatelia Banskej Bystrice zrejme obmedzenci zaľúbení do mŕtveho priestoru. Zrejme by, v súlade s názorom dotyčného architekta bolo treba všetko vykachličkovať (viď odpudivá nekvalitná mrviaca sa dlažba pred Domom kultúry) prípadne zaliať betónom. Potom sa priestor stane užitočným. Teda je fuk, že niekto bude mať v dome tmu, lebo mu vo dvore, kde vešia bielizeň postavia 7 poschodový polyfunkčný dom. Je to úplne fuk že sa zabetónuje krásny zelený povrch a vyrúbu sa stromy, čo tam po názore nejakých občanov, však oni nerozumejú architektúre. Kto však číta medzi riadkami a číta mapy tejto skvelej štúdie naďabí na niečo také ako je "záhradnícky upravená zeleň". Pod touto fintou sa skrýva vybetónovaný povrch s nejakou špinavou fontánkou a pár betónových kvetináčov s letničkami. V lepšom prípade to bude zopár mini záhončekov. Aby sa nepovedalo...
Možnože bude jedinou zeleňou iba zelená farba striech v tomto priestore...a vtedy bude "zeleň" mŕtvym priestorom. Nie teraz, pán architekt.
No a nazáver sa stále do popredia natíska otázka. Prečo toto všetko? CUI BONO?

Jana Toličová

Jana Toličová

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  62x

Autorka je prekladateľka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéSvetCestovanieŠkolské príbehy

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu