reklama

Ako sa dostať do Londýna (stručný návod).

Jednoznačne lietadlom, ale kto sa bojí môže aj autobusom, navyše pár korún ušetrí. Ale píšem aj stručný návod ako vybaviť všetko ostatné. Tak aby si si Londýn užil, naučil sa anglicky a časom možno aj ušetril pár libier.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)
Obrázok blogu

Určite sa neobracaj na slovenskú agentúru, netvrdím o nich nič zlé, ale ak využiješ ich služby Londýn bude pre Teba bývanie so Slovákmi a Čechmi v preplnenom dome na predmestí, práca s CS kamarátmi v nejakej továrni taktiež na predmestí kde nepovieš ani slovo anglicky. Centrum Londýna poriadne ani neuvidíš a po anglicky sa nenaučíš ani slovo. Choď sám a zažiješ tú lepšiu stranu Londýna. Svetové veľkomesto, kozmopolitné, vzrušujúce, plné ľudí a života, denného aj nočného, najlepšie kluby a tak ďalej a ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebuješ:

vedieť anglicky (tak aby si rozumel jednoduché vety a vedel ich aj pár povedať) 

platobnú kartu visa alebo mastercard – a dá sa s ňou platiť letenka a rezervovať hostel.

Odblokovaný mobil

Dva doklady totožnosti (občiansky, pas alebo nový vodičák)

Kartičku poistenca (európsku)

Peniaze – čím viac tým lepšie, minimum tak 400 až 500 libier – je to dosť ale ušetril si 200lib na poplatku pre agentúru :) , lepšie ich mať na účte ako ich nosiť v hotovosti

Fotky na pas , aj 10 kusov

vytlačené životopisy a referencia sa zídu ale nemusia byť

učebnicu angličtiny (zistíš že nevieš až tak dobre ako si myslel :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

čierne topánky, čierne nohavice, sukňa a biela košeľa a blúzka sú uniforma pre čašníkov aj chyžné (ak máš tak vezmi ak nemáš kúpiš lacno v Londýne - www.primark.co.uk)

Podrobnú mapu Londýna

Adapdér na UK zásuvky

Mapu a adapdér môžes kúpiť aj v Londýne, ale netreba prvé dni zabiť hľadaním obchodov.

Takže kúp si letenku www.ryanair.com alebo lístok na autobus a rezervuj hostel na prvú noc alebo dve. www.hostels.com. Odporúčam napr. www.dovercastlehostel.com. Choď v nedeľu, pondelok alebo utorok do konca týždňa môžeš hľadať robotu a hosteli sú cez víkend drahšie.

Keď vystúpiš na letisku Stanstead kúp si lístok na bus (Terravision) na Victoria Station stojí 8libier a predávaju ho v letiskovej hale, môžeš ho kúpiť už aj v Bratislave na letisku. Ak ideš zo Slovenska autobusom prídeš priamo na Victoria station. Nájdi stanicu metra, volá sa to Undeground alebo Tube a kúp si Oyster card a daj si na ňu hneď vložiť aspoň 10libier (cestovanie je fakt drahé). Oyster card sa použiva na platenie celej dopravy v Londýne a bez nej by si platil niekedy aj dvojnásobne ceny za lístky. Za kartu zaplatíš deposit 3lib. a z kreditu Ti to potom odpočítava automaticky za cestu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Choď metrom ( metrom sa cestuje ľahko všade sú prehľadné mapy a nechceš zablúdiť hneď prvý deň) do hostela, ubytuj sa a v bare si daj welcome drink :) V hosteli si vypýtaj mapu busov, ak nemajú povedia Ti kde sa dá zohnať. Dvojposchodové autobusy sú lacnejšie ako metro a aj viac vidíš. Potom napríklad na Regent Street kúpiť SIM kartu do mobilu, sú tam slušné obchody kde Ti kartu aktivujú aj dobijú kredit. Pýtaj si SIM card Pay As You Talk. Je jedno od ktorého operátora.

Začni si hľadať robotu. Práca v Londýne funguje hlavne cez pracovné agentúry. Pracuješ pre agentúru a ona ťa posielajú robiť čašníka, záhradníka, upratovača, chyžnú alebo zametača ulíc atď. do inej firmy. (ten istý princíp ako u nás študentské agentúry). Vždy máš min. mzdu 5.34 libier na hodinu hrubého. Takže začni obiehať agentúry hľadaj v novinách ( veľa ich je zadarmo tak ber čo unesieš), pýtaj sa v hosteli na recepcii aj spolubývajúcich, choď do knižnice (noviny a internet zadara) nejaké môžeš pozreť už doma cez internet.napr. www.adecco.co.uk , alebo www.calibreinternational.co.uk, Blue Arrows, je ich strašne veľa stačí sa len pýtať a pýtať.Najčastejšie práce sú zametanie ulíc pre chalanov a chyžné v hoteli pre baby a čašník pre oboch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa ti páči v hosteli zaplať si ho na týždeň je to vždy výhodnejšie ako platiť každý deň, okolo 70 libier na týždeň. Ak sa Ti nepáči nájdi iný hlavne aby tam boli fajn ľudia s ktorými môžeš pokecať anglicky. V hosteli sa spýtaj aj na prácu, často môžes robiť cca 20 hod za týždeň a upratovať hostel alebo robiť na recepcii, za to môžeš bývať zadarmo a stále pritom hľadať robotu. Ubytovanie v hosteli nie je vôbec pohodlné, a na súkromie zabudni úplne. Ale na druhej strane bývaš priamo v centre, stretneš ľudí z celého sveta, na sushi môžeš isť s Japoncom, na raňajky budeš tlačiť do hlavy croissant s Francúzskou a možno sa zamiluješ do Venezuelčana/ky. A to za trocha nepohodlia stojí, nie?

Agentúry sú fajn na začiatok, ak máš šťastie môžeš pracovať už pár dní po príchode a výplatu dostávaš každý týždeň. Neskôr je lepšie hľadať robotu bez agentúry (na www.gumtree.com ) lebo môžeš dostať trocha viac peňazí ale hlavne stabilnú pracovnú dobu a dosť hodín za týždeň.

Keď máš robotu a nejaké peniaze môžeš sa s kamarátmi z hostela presťahovať do prenajatého domu alebo bytu (na www.gumtree.com) a začať chodiť do pubov, na párty, na výlety k moru alebo hrať futbal do Hyde parku. A ak budeš mať šťastie nebudeš hovoriť po slovensky celé mesiace a časom začneš plynulo speakovať. Približne v tom istom čase by si zo seba vytláčal prvú anglickú vetu ak by si išiel do Londýna s “pomocou” slovenskej agentúry :)

Čo sa papierovačiek týka nemusíš sa báť. Každá pracovná agentúra v Londýne Ti pomôže vybaviť bankový účet, a aj registráciu na Home Office aj ti povedia ako si vybaviť pohovor na National Insurance Number. Nič z toho ale nie je veľmi urgentné, registrovať sa na Home Office stačí tak do mesiaca po začatí práce a NIN ešte neskôr. A úprimne keby si sa na všetko vykašlal nič sa nestane. Ešte posledná vec podľa UK zákonov nemôže agentúra chcieť od Teba žiadne peniaze, ak niečo chce choď radšej inde. Jediný poplatok čo musíš zaplatiť je 70 libier za registráciu na Home Office, ale to platíš priamo tomu úradu.

Nejaké ďalšie užitočné linky

www.londyn.sk

www.pohyby.co.uk

www.gumtree.com

www.streetmap.co.uk

www.londontown.com

Tomáš Benko

Tomáš Benko

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

autor žije od volieb v roku 2006 v politickej emigrácii, lebo sa už na to nemohol pozerať :( Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu