Radi objavujeme nové miesta, a keď sme minulý rok v letnom období uvideli výhodné letenky od Austrianu, ktoré boli dokonca priamo z Košíc (s prestupom vo Viedni), neváhali sme. Na Maurícius si viete zaletieť za približne 500 eur a odmenou Vám bude tropický raj s nádhernými bielymi plážami, množstvom vodopádov, bohatým podmorským životom, ale aj zaujímavou históriou.
Ako sa prepravovať po ostrove?
Prenájom auta je najlepší spôsob, ako precestovať ostrov. Hoci tu premáva verejná doprava, s výnimkou moderného nadzemného metra (light rail system) spájajúceho Port Louis s mestom Curepipe je v celkom zlom stave. Autobusy sú, rovnako ako u nás, zadarmo pre študentov a do obnovy vozového parku sa veľmi neinvestovalo. Väčšina je v zlom stave a vekom ide o veterány.
Taxíky na ostrove sú pomerne drahé. Dobrú cenu získate skôr zjednávaním, a treba si ju potvrdiť pred cestou. Napríklad za zhruba 5 kilometrový úsek z hotela na letisko si účtovali 900 MUR (v prepočte okolo 18€).
Prenájom auta sa tu oplatí
Na preskúmanie ostrova sme si vopred rezervovali auto z požičovne Pingouin Car Rental. Výhodou je, že nepožadujú kreditnú kartu a ani finančný depozit na rozdiel od väčšiny autopožičovní. Celková skúsenosť s požičaním bola dobrá, hoci vozidlo Suzuki S-Presso, ktoré sme mali požičané, malo viacero menších škrabancov. Na úvod sa trochu pozabudli s donáškou vozidla do hotela v dohodnutom čase a doniesli nám vozidlo s cca polovicou nádrže. Mimo týchto nedostatkov som bol spokojný, veľkosť auta bola na miestne cesty tak akurát a všetko ostatné už prebehlo bez problémov.
Nezabudnite, že na Mauríciu sa jazdí vľavo, na čo je potrebné zvyknúť si. Pri aute s automatickou prevodovkou, to bolo podstatne ľahšie a na šoférovanie som sa adaptoval veľmi rýchlo. Stav vozoviek bol poväčšine lepší než na Slovensku, a okrem večne "odparkovaných" áut v jazdných pruhoch sa po ostrove jazdilo celkom pohodlne.
Výhodná E-SIM od Yesim
Používanie aplikácie Yesim bolo veľmi jednoduché a okrem Mauríciu, sme ich služby využili už aj v Srbsku. Ceny E-SIM sú výhodné a môžete ich využívať ihneď po prílete, čo šetrí čas a uľahčuje život. Ponúkajú od 1 GB až po neobmedzené dáta.Zadajte referral kód: CZKL4569 pri registrácii a obaja získame zľavu 5 EUR na nákup E-SIM karty.
Aplikáciu stiahnete tu: Android | Apple
Biele pieskové pláže sú ako z katalógu

Pobrežie ostrova lemujú koralové útesy, z ktorých vznikli nádherné biele pieskové pláže. Mne osobne sa veľmi páčila naša hotelová pláž La Cambuse Public Beach, ktorá splnila všetko, čo od dokonalej pláže očakávam. Pre nehotelových hostí je prístupná južná časť pláže, ktorá je verejná.
Podobne ikonické pláže ako z katalógu nájdete aj v Le Morne, Mon Choisy, St. Felix alebo Flic En Flac. Mňa najviac zaujala pláž v Gris Gris, ktorá je výnimočná tým, že sa pred ňou nenachádza koralový útes, na ktorom by sa oceánske vlny lámali, a preto do nej udierajú v plnej sile a dosahujú výšku aj niekoľko metrov. Po oboch stranách pláže sa nachádzajú vysoké útesy, čo dotvára úchvatnú scenériu.
Pláž Rivière Des Galets je výnimočná tým, že sú na nej namiesto piesku čierne vodou vymleté kamene odkazujúce na sopečný pôvod ostrova.
Chamarel & Black Forest
Najzachovalejšie časťou ostrova je okolie Chamarel a národný park Black River Gorges. Nachádza sa tam množstvo vodopádov, napríklad ľahko dostupné Chamarel & Alexandra Falls, ale aj niekoľko malebných výhľadov ako Gorges viewpoint, Sublime point či Le Morne viewpoint.

Z pôvodných druhov boli, kvôli intenzívnemu poľnohospodárstvu, úplne vyhubené vták Dodo ako aj pôvodné korytnačky, ktoré Maurícius kedysi obývali. Dnes síce vo voľnej prírode nájdete korytnačky obrovské (napr. v Ebony Forrest), tie však boli na ostrov dovezené zo Seychel. Okrem nich tu viete pozorovať voľne žijúce opice (napr. pri Gorges viewpoint alebo v okolí Grand Bassin Hindu Temple - duchovnom centre ostrova - sa vyskytujú intrudované makaky dlhochvosté). Na ostrove žije tiež endemický ružový holub, toho sme síce vo voľnej prírode nevideli, ale pozrieť si ho môžete v záchrannej stanici neďaleko Grand Bassin.
V rámci flóry rozhodne odporúčam navštíviť botanickú záhradu Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden, kde rastú mnohé pôvodné druhy, najpôsobivejšie vyzerajú obrovské vodné lekná.

Ak by ste chceli vidieť pôvodnú prírodu, tak sa na Mauríciu nachádzajú iba zlomky pôvodnej vegetácie. Najautentickejší je prales Ebony Forrest Reserve, kde rastú vzácne niekoľko storočné ebeny s pôsobivým čiernym drevom. Na tomto mieste sa snažia postupne rozširovať pôvodnú vegetáciu, čo zahŕňa aj odstraňovanie inváznych rastlín a nepôvodných druhov, ktoré nahrádzajú systematickým sadením.
Nevynechajte Port Louis

Hlavné mesto Maurícia stojí za návštevu, ak na ostrove strávite viacero dní. Nie je to rozhodne to najkrajšie mesto na svete a je výrazne premotorizované - jeho centrom vedie 8 prúdová diaľnica a pohyb po ňom je náročný autom aj pešo kvôli hustej premávke. Napriek tomu má čo ponúknuť, a minimálne pol dňa sa tu dá stráviť so zaujímavým programom.
Do Port Louis sme zavítali počas nášho pobytu dvakrát. Autom sme sa vyviezli na vyvýšenú pevnosť Fort Adelaide. Sama o sebe nie je príliš výnimočná, okrem rozostavaných diel sa tam nenachádzajú žiadne exponáty, ale je z nej pekný 360 stupňový výhľad na mesto a okolité hory.
Srdcom mesta je trh Central market ponúkajúci najrôznejší tovar, ale najmä tropické ovocie, vrátane čerstvých štiav a streetfood. Pili sme tu vylisovanú šťavu z cukrovej trstiny v kombinácii s ďalším ovocím a chutí to vskutku výborne. Modernejšou alternatívou k Central market je Caudan Waterfront, ktorý je v podstate nákupným centrom plným reštaurácií, kaviarní, značkových a remeselných obchodov.
Múzeum Aapravasi Ghat World Heritage Site, zaradené do zoznamu UNESCO, mapuje históriu potomkov prisťahovalcov prevažne z Indie, Afriky, Číny a ďalších krajín. Dozviete sa tu, že Maurícius bol jednou z prvých kolónií, kde po zrušení otroctva experimentovali s platenou pracovnou silou z tretích krajín - prevažnú časť tvorili pracovníci z Indie. Ich potomkovia dnes tvoria väčšinu miestneho obyvateľstva. Vstup je voľný.
Cukrová trstina bola najdôležitejšia komodita

Históriu Maurícia najlepšie dokumentujú 3 múzeá: už spomínané etnologické múzeum Aapravasi Ghat World Heritage Site, zachovalý koloniálny dom Maison Eureka a továreň na spracovanie cukrovej trstiny L'Aventure du Sucre.
Cukrová trstina bola najdôležitejším exportom Mauríciu v koloniálnej dobe, odkedy tam európski kolonizátori takmer úplne zničili panenskú prírodu. Pôvodné ebenové pralesy boli takmer celé vyrúbané a nahradené poľami cukrovej trstiny.
Počas prehliadky továrne sa dozviete všetko o cukrovej trstine - o jej rozšírení, o tom, ako kedysi 7% jej celosvetovej produkcie pochádzalo z tohto ostrova, o tom, ako to výrazne naštartovalo miestnu ekonomiku a zvýšilo životnú úroveň v súčinnosti so zrušením otroctva a o prvých “kontraktoroch z tretích krajín”. O nich podrobnejšie informuje Aapravasi Ghat. Súčasťou prehliadky je aj degustácia miestnych rumov, ale aj ochutnávka cukru s rôznych výrobkov z neho (napr. medy a džemy). Veľmi ma prekvapilo to, ako rôzne dokáže cukor z cukrovej trstiny chutiť vzhľadom na metódu jeho spracovania. Chuťové spektrum je mimoriadne bohaté od ľahších svetlých cukrov s vanilkovou príchuťou, ako je napr. golden caster, až po ťažké tmavé kávové chute, akú má napr. dark muscovado a mnoho medzitým.
Výberová a lokálne pestovaná káva

Na Mauríciu som bol pripravený na kávový pôst, v hoteli bola iba klasická komoditná káva, ktorú už roky nepijem - tá neurazí, ale ani neoslní a našťastie sa dala nahradiť kvalitným miestnym čajom.
Počas dní, keď sme mali požičané auto, sme navštívili všetky kaviarne, kde by potenciálne mohli servírovať výberovú kávu. Našiel som 3 kaviarne. V mestečku Grand Baie sa nachádzali Passion Coffee a Fynbos Meeting Place - Café. V prvej menovanej nám oznámili, že výberovku momentálne nemajú, a že bude asi budúci mesiac, takže sme neochutnali, ale od mája by som tam možno zašiel a dal im ešte šancu. Vo Fynbos sme si objednali klasickú V60. Na výber bola len jedna možnosť, a to stredne pražená zmes Rwandy a Burundi, ktorá bola pražená na Mauríciu. Káva bola priemerná, taká slabšia výberovka, prekvapilo ma, že jej bolo až pol litra na jednu porciu, ale zároveň to bolo asi najlepšie, čo sa dalo na severnej strane ostrova ochutnať.
Na juhozápade sme navštívili Kind Coffee, podávajúcu o niekoľko levelov lepšiu kávu. Vyrovná sa kvalitným európskym kaviarňam a ponúka výbornú výberovú kávu - praženú v Juhoafrickej republike. Vyskúšali sme dva rozličné filtre z etiópskych káv a oba boli príjemne ovocné. A hoci to nemali v ponuke, ponúkli nám aj fantastické double espresso - skúste sa opýtať, a možno budete mať šťastie, keďže majú 2 mlynčeky. Bonusom sú domáce raw koláčiky (aj vegan/gluten-free).

Na Mauríciu sme prvýkrát zavítali na kávovú plantáž. Kávu tu začali pestovať už v 18. storočí francúzski usadlíci. Kávovú plantáž nájdete v horskej obci Chamarel, kde zasadili viacero druhov Arabicy. Ochutnať a aj zakúpiť si ju môžete v kaviarni nachádzajúcej sa v areáli Chamarel Seven Coloured Earth Geopark. Vstup do areálu je platený, ale okrem samotného geoparku ponúka aj ikonický rovnomenný vodopád a tiež ebenový prales, čo určite netreba vynechať. Samotná káva bola tmavšie pražená s iba ľahkou ovocnosťou, pričom pripravujú z nej len espresso (žiadne alternatívne prípravy), ale piť kávu priamo z plantáže je výborný zážitok.
Kreolská kuchyňa je jedinečná

Miestna gastronómia je zmesou prevažne indickej, africkej, čínskej a európskej kuchyne, ktorú dopĺňajú lokálne suroviny a originálne kombinácie. Na Mauríciu je veľmi veľa reštaurácií, ale nájsť skutočne autentickú kuchyňu bolo vcelku zložité. V hoteli varili výborne, využívali mnoho miestnych receptov, ale predsa len išlo o hotelovú stravu, ktorá sa musí zapáčiť väčšine a to má svoje limity.
Keď sme mali požičané auto, zastavili sme sa v dvoch reštauráciách, ktoré ma veľmi pozitívne prekvapili a prekonali moje očakávania.
Ako prvú sme navštívili Kot Zanane Food Adventure Table Dhôte pri ikonickej hore Le Morne na krajnom juhozápade. Menu pozostáva z troch predjedál, hlavného chodu (v našom prípade to boli soya beans v originálnej omáčke) s ryžou, šošovicovým dhalom, papájovým pickles a baklažánovým chutney, ktoré by sa mali spolu mixovať, čím dôjde k spojeniu zdanlivo protichodných chutí. Ako dezert nám pripravili ešte niekoľko miestnych v sirupe nakladaných ovocí. Musím oceniť aj mimoriadne milú obsluhu a fakt, že lepšie jedlo som dlho nejedol. Samozrejme na výber sú aj iné mäsové jedlá, ale je skvelé, že vedia vyhovieť požiadavkám na vegánsku & bezgluténovú stravu.
Na druhý deň sme si rezervovali ďalšiu kreolskú reštauráciu Escale Créole restaurant créole Ile Maurice. Tu odporúčam, aby ste si urobili rezerváciu vopred, pretože býva takmer vždy plne obsadená. Reštaurácia sa nachádza v krásnej záhrade medzi rodinnými domami v meste Moka, pričom treba sledovať navigáciu, aby ste tu trafili. Celkovo to bol dosť iný zážitok, ale rozhodne sa kvalitou jedla dokázal vyrovnať predchádzajúcemu gatro-zážitku. Objednať sa dá ochutnávka 1, 2 alebo 4 jedál, pričom porcie sa počtom jedál zmenšujú. My sme si vybrali dve dvojkombinácie, vďaka čomu sme ochutnali všetky vegetariánske/vegan jedlá v daný deň - menu sa v oboch reštauráciách pravidelne mení vzhľadom na sezónnu ponuku.
Najprv nám priniesli 3 predjedlá doplnené o dve chutneys, a následne sme dostali ešte dupľu. Ako hlavné jedlá sme dostali paneer, jackfruit, vegan klobásky a baklažánové vindaloo (majú aj mäsové verzie) a všetko bolo v rôzne nakorenených omáčkach. K tomu sme dostali ryžu, šošovicový dhal na preliatie, tekvicové pyré a 4 chutneys alebo pickles. Doslova obžerstvo, ale extrémne chutné. Ako dezert sme dostali ešte 3 ďalšie koláčiky. Obe miesta treba navštíviť, pokiaľ vycestujete na Maurícius, pretože dokonale reprezentujú rôznorodosť miestnej kuchyne a ponúkajú kvalitný autentický gastronomický zážitok.
Čajová plantáž Bois Cheri

Na Mauríciu sa vo veľkom pestuje čaj a v rámci túlania sa po ostrove sa oplatí navštíviť fabriku najväčšieho lokálneho producenta čaju v Bois Cheri. K dispozícii sú aj komentované prehliadky továrne a čajových plantáží vrátane workshopu. Na to si je potrebné vyčleniť celé dopoludnie a treba to rezervovať vopred.
My sme sa rozhodli zúčastniť iba ochutnávky miestnych čajov v reštaurácii. Za menší poplatok, asi 5€ po konverzii, máte možnosť ochutnať všetky pestované čaje vrátane ich ochutených variant. Trochu ma sklamalo, že v rámci ochutnávky dostanete iba vrecúškové čaje, a nie sypané. Napriek tomu sú tieto čaje lahodné a návšteva čajových plantáží má svoje čaro. V reštaurácii si môžete zakúpiť balíčky čajov, ale v tomto prípade sa oplatí kúpiť si ich v supermarkete za zhruba polovičnú cenu.
Maják v Albione s kruhovým výhľadom

Albion viewpoint sme mali na zozname miest, ktoré sme chceli určite navštíviť, nakoniec sme sa tu ledva dostali v posledný deň, pretože v okolí nie je príliš veľa iných zaujímavostí. Najprv sme zašli na výhľadový bod, z ktorého uvidíte dodnes slúžiaci historický maják postavený na útese. Už sme boli na odchode, keď sme sa rozhodli predsa len pozrieť aj k majáku, pretože na jeho vrcholovej plošine sme zazreli ľudí.
Maják je oplotený, ale po krátkom čase nám otvoril na prvý pohľad zvláštne pôsobiaci pán, ktorý sa nám prihováral po rusky počujúc náš rozhovor. Následne nás pustil dnu do areálu a porozprával nám o histórii majáku, ako aj o technických zmenách, ktorými si maják za tú dobu prešiel. Povolil nám vyjsť hore na maják za menší bakšiš a povedal nám, čo budeme zhora vidieť. Kruhový výhľad z majáku na útesy a strmé kopce bol skutočne epický a rozhodne sa tu oplatí prísť pri západe slnka.
Kde sa dá dobre ubytovať?
Boli sme ubytovaní v Shandrani Beachcomber Resort & Spa. Hotel pozostával z niekoľko desiatok menších apartmánových domov, ktoré sa tiahnu pozdĺž troch hlavných pieskových pláží a záhrady s golfovým ihriskom. Dve pláže boli nasmerované na prírodnú rezerváciu Blue Bay Marine Park s bohatým podmorským životom, pričom tretia La Cambuse public beach bola otočená priamo na oceán s poriadne divokými vlnami. Vďaka polohe len pár minút od letiska sa priamo z pláže sa dali pozorovať odlietajúce lietadlá.
V areáli bolo hneď 5 reštaurácií ponúkajúce rôznu kuchyňu od talianskej až po thajskú. Čo mňa veľmi potešilo, bol fakt, že tu varili aj miestnu maurícijsku kuchyňu a robili to skutočne veľmi dobre. Obvykle v hoteloch ponúkajú generickú gastronómiu, preto to bolo milé prekvapenie. Najviac oceňujem domáce pickles a chutneys, ktoré sa v miestnej gastronómii používa veľmi často - najmä kokosové, arašidové či tekvicové chutney boli mimoriadne osviežujúce.

V hoteli sme mali aj svadbu priamo na pláži pri západe slnka. Bol to skvelý zážitok a úprimne odporúčam svadbu na Mauríciu a kľudne aj v Shandrani. O všetko bolo profesionálne postarané a my sme nemuseli v podstate nič riešiť. Mať svadobnú manažérku je úžasné a s Laurinimi službami sme boli mimoriadne spokojní, vyriešila všetky naše požiadavky.
Celý pobyt v hoteli na nás zanechal mimoriadne dobrý dojem a bolo to najmä milým a ochotným prístupom personálu, s ktorým sa len tak niekde nestretnete a už spomenutou miestnou gastronómiou. Hotel bude v lete zrekonštruovaný, aby bol pripravený na novú sezónu.
Ak sa Vám môj článok páčil, kliknite na "tento článok sa mi páči", alebo ho zdieľajte a zvýšite tým jeho čítanosť. Ďakujem pekne!