reklama

Pijem, piješ, pijeme. Poďme sa baviť o tom, čo s alkoholom.

Slovensko má problém - jeho “národný šport“ sa volá alkohol(izmus). A pritom si môžeme život užívať lepšie, príkladom nám môže byť Island, ktorý mladých už pár rokov úspešne odlákava od alkoholu, drog, cigariet.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Vtipy o Američanovi, Talianovi a Slovákovi, ktorí sa pretekajú v tom, kto znesie viac vypiť, sme počúvali už od detstva. Mnohé decká sa na nich rehotali, hoci ani možno nevedeli, na čom sa smejú. A mnohí z nás sme vedeli veľmi dobre, o čom tie vtipy sú. Len nám skôr tuhla krv v žilách pri pripomienke opitého otca či nebodaj mamy, ako by sme sa pukali od smiechu.

Ešte keď som pozerával večerné „správy“, téma opitých mladých, pripitých vodičov zodpovedných za nehody či politikov pod vplyvom (nielen oligarchov) boli často na programe dňa. Nemyslím si, že pobúrené krútenie hlavou je to, čo pomôže. Najmä ak tá hlava bola sama ešte včera „na šrot“. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhodobo vieme, že ako krajina máme problém s nadmerným pitím alkoholu. Z toho rezultuje množstvo problémov mladých, rodín, sociálneho a zdravotného systému i spoločnosti. Na druhej strane benefitujú krčmy a výrobcovia alkoholu, teda socializujú sa náklady, privatizujú zisky. Je na čase sa zamyslieť, čo s tým, pretože existuje milión lepších spôsobov ako zamestnávať svoju hlavu, ako „resetovaním“ a opicou. Na Islande to pochopili už pred pár rokmi. 

Slovensko by sa Islandom a jeho programom Youth in Iceland, ktorý je ochotný rozširovať po svete, mohlo inšpirovať. Pred pár rokmi tam zaviedli viaceré opatrenia na predchádzanie drogovania a pitia mladých – dali im široké ponuky na šport, umenie a iné zmysluplné trávenie času, sociálne slabším pomohli sa aktivít zúčastňovať, motivovali rodičov tráviť viac času s deťmi a zaviedli večerný zákaz osamoteného vychádzania pre mladých. Program preberajú aj v ďalších krajinách. Výsledkom je nižšie užívanie drog, alkoholu a fajčenia mladými, ktorí trávia čas zmysluplnejšie. Aj ďalších pozitívnych efektov je viacero - v Bukurešti sa znížil počet samovrážd mladých, inde sa znížil počet mladých kriminálnikov až o tretinu. Stmelili sa rodiny, deti a mladí vedú zdravší život. Výhodou je, že program nemusí riešiť štát centrálne, je skôr pre komunálnu úroveň. Viac o ňom tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší rozmer biznisu s alkoholom otvoril pred pár dňami Lukáš Pitel. Zaoberal sa našim zaostávaním v regulácii reklamy na alkohol. Samého ma to prekvapuje, už dávno som si kládol otázku, na čo je dobré vystavovanie lákavých fľašiek, detto ožratých mladých napchatých v kufri auta, v nákupnom vozíku či v iných polohách. Otázkou klasika - "A komu tím prospějete, co?" je na mieste.

Súhlasím s Lukášom, ktorý je pracovníkom Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV, že je načase, aby sme po vzore mnohých krajín zaviedli obmedzenie reklamy na alkohol. Keď už aj Rusi, ktorí sú vo vtipoch ešte legendárnejšími pijanmi, majú takýto zákaz, tak prečo sa neinšpirovať? Mladí a rodiny si zaslúžia našu pomoc a podporu aj v tomto probléme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tomáš Kováčik, prolife a prorodinný aktivista

Tomáš Kováčik

Tomáš Kováčik

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

postupne ma skvelí ľudia navôkol priviedli k rozhodnutiu snažiť sa meniť veci k lepšiemu, nezostávať pasívny, bojovať za dobré veci, pomáhať ľuďom čo najviac to ide Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu