reklama

Štúdium na vysokej škole

Keď som sa hlásil na vysokú školu každý mi hovoril o tom aké je štúdium náročné, že musím zmeniť svoj postoj k učeniu a tak nejako dospieť. Moje stredoškolské štúdium totiž pozostávalo len z jednej časti a to chodenia do školy. V podstate som sa vôbec neučil. Keď mi známy opisovali aké je to náročné, koľko učenia sa na mňa navrhne a že každú voľnú chvíľu budem tráviť štúdiom, priznám sa, že ma to dosť vystrašilo. Teraz po vyše pol roku štúdia musím povedať, že sa mýlili. Štúdium na vysokej škole je totiž jedna veľká DOVOLENKA.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (65)

Ale pekne od začiatku. Prvý deň v novej škole, nový kolektív, zoznamovanie sa s novým systémom... Všetky tieto veci mi narobili dosť problémov, ale zvládol som ich. Bolo to pre mňa dosť ťažké z viacerých dôvodov. Na strednú školu som chodil na osemročné gymnázium čiže od svojich desiatich rokov som bol v rovnakej škole, s rovnakým kolektívom takže celkom presne som nevedel čo čakať od novej triedy. S osemročným gymnáziom tiež súvisí to, že mám len osemnásť rokov čiže drvivá väčšina mojich spolužiakov je staršia odo mňa. V tom by nebol až taký problém, všeobecne sa považujem za dosť vyspelého takže som sa pozoznamoval celkom rýchlo. Horšie to bolo s systémom na škole. Ani nie tak s vyučovaním ako skôr s vybavovaním rôznych potvrdení, zisťovaním si presného rozvrhu, možností stravovania a mohol by som menovať ďalšie, ale myslím si, že ste to pochopili. Mal som proste problém s byrokraciou. Vysoké školstvo je vlastne celé založené na byrokracii. A ja ako mladý idealista byrokraciu zo srdca neznášam. Bola to pre mňa nočná mora zisťovať čo kde treba vybaviť, kedy sú konzultačné hodiny... Ale späť k tomu prečo považujem štúdium na DOVOLENKOU.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to v podstate preto lebo na vysokej škole je možnosť si vybrať to čo človeka zaujíma. Samozrejme stalo sa mi, že som zaspal na prednáške alebo prestieral záujem na cvičení, ale tých pár hodín, ktoré som absolvoval s úžasom a nefalšovaným záujmom mi všetky zbytočné a nudné hodiny vynahradili. Proste som chodil iba na tie prednášky, ktoré mi niečo dávali. Nebolo ich síce veľa, ale naozaj mi veľakrát poskytli intelektuálnu potravu, ktorú som trávil ešte niekoľko dní. Teraz po úspešnom zvládnutí skúškového obdobia môžem povedať, že nič lepšie ako ísť na vysokú školu som urobiť so svojím životom nemohol. A to som sa ešte nerozrečnil o študentskom živote, ale o tom snáď niekedy inokedy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver chcem povedať budúcim vysokoškolákom, ale hlavne tým, ktorý sa ešte rozhodujú či si vôbec podať prihlášku aby tak určite urobili. Na začiatku možno budete zúfalí, ale neskôr dôjdete na to, že ste využili príležitosť a predĺžili si (takmer) bezstarostnú mladosť o pár krásnych rokov.

Na záver chcem doplniť, že som šťastným študentom Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Tomi Horváth

Tomi Horváth

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  30x

Ekonóm, aktivista proti extrémizmu a predovšetkým občan so záujmom o veci nielen verejné. Zoznam autorových rubrík:  ŽivotPolitikaEkonomika

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu