reklama

Sikkim - zabudnutá monarchia, India

Štát, ktorý sa pred necelými 40timi rokmi stal oficiálnou súčasťou Indie, je známy pre niekoľko vecí: Rododendróny kvitnúce práve v čase našej návštevy, aromatické kríky korenia kardamon, pokrývajúce úpätia hôr a rozkošné zvieratko červená panda, ktoré je zároveň jedným zo symbolov zeme, kde budhistické vlajočky veselo trepocú vo vetre. Na návštevu tejto nádhery ukrytej v Himalájach potrebujete ešte aj dnes špeciálne povolenie limitované pätnástimi dňami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Režim sikkimského života som si adaptovala pomerne rýchlo. Do postele ma ťahalo už krátko po zotmení, aby ma o pol šiestej nad ránom budilo kikiríkanie kohúta. Aspoň som nikdy nezmeškala východ slnka, ktorého lúče postupne zohrievali nocou skrehnutú krajinu.

Obrázok blogu

Ochrancom prírody tu srdce zaplesá na každom kroku. Eko politika je tu na oveľa vyššej úrovni ako v iných častiach Indie, na čo upozorňuje množstvo tabúľ s rôznorodými nápismi. Ľudia sú tu so svojou zemou vžití o čosi viac. Vážia si ju a patrične ctia. Nečudo. Musí byť šťastím, narodiť sa v takom prostredí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj náš národ je požehnaný nádherným územím, len keby si to uvedomoval o trochu viac.

Obrázok blogu

Úzke spolužitie s prírodou sa okrem denného režimu sikkimských ľudí, odzrkadľuje aj na ich charaktere. Sú úplne odlišní od tých žijúcich v typickej Indii. A teda oveľa milší, pohostinnejší, viac spoločenskí, usmievaví, miestami až detsky hanbliví. Z ich vnútra vyžaruje vrúcnosť a pokoj. Ochotne sa podelia aj s tým málom, ktoré si pracne vypestujú, či za pomoci domácich zvierat vyrobia. Radi sa porozprávajú a to aj napriek tomu, že nebudú rozumieť ani slovo. Cudzincovi ochotne poradia, no nie sú nepríjemne dotieraví ako niektorí Indovia. A hlavne čo povedia, to splnia a čím si nie sú istí, to radšej nesľúbia! Okrúhlejšia, plnšia tvár, šikmejšie a menšie oči, nižšia a útlejšia postava. To je fyziológia, ktorá správne evokuje skôr nepálsko - tibetský, než rýdzo indický pôvod. Hlbokým pohľadom do očí, či zrátaním vrások na čele síce pochopíte, že títo ľudia deň čo deň vypotia hektolitre, aby nasýtili seba i svoje rodiny, no slovka ponosy sa od nich nedočkáte. Žijú si vo svojom raji pokojne a šťastne, takmer až izolovane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Najistejším dopravným prostriedkom je pešibus. Títo ľudia majú v nohách kilometre.

Obrázok blogu

Ženy sú tu odmala vychovávané k ťažkej práci. Tu sa na pohlavie málokedy berie ohľad, jesť chce každý, makať treba, život sa s nikým nebabre. I keď nie raz sa mi naskytol obraz rodinky, kde si otec s vyrasteným synom kráčali v popredí, aby sa za nimi plahočila matka s plne naloženým košom na chrbte.

Obrázok blogu

Na úpätí himalájskych kopcov som na návšteve sikkimskej rodiny, spoznala túto čarovnú 86 ročnú babičku. Po nepálsky sa mi zdôverila, že som prvým bielym človekom, ktorého vidí. Vraj netušila, že sa jej v jej veku ešte podarí stretnúť niekoho z tak ďaleka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

80% sikkimskej populácie tvoria potomkovia Nepálcov. Aj preto je tu hlavným komunikačným jazykom nepálčina. Ďalej tu možno stretnúť potomkov prisťahovalcov z Assámu, Tibetu, Bhutiov, či Lepčov. Vyznávajúcich prevažne budhizmus. No keďže India je multináboženský štát, nájdu sa aj tu iné vierovyznania, či odnože.

Obrázok blogu

Hlavným zdrojom financií je najmä agrikultúra a domáce hospodárstvo. Vo väčšine rodín sú povinne kravy, kozy, sliepky a pes. Niekde sa nájdu aj prasce. Všade polia plné zemiakov, lány hrachu, čerešňové stromy, rododendróny, kardamon, zelenina, kde - tu skleníky pre paradajky. A to všetko terasovito rozmiestnené na úpätí Himalájskych pohorí. Čo nespotrebujú, to sa snažia predať, aby prilepšili rodinnému rozpočtu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pokoj, čerstvý vzduch, panenská príroda, harmónia. Za ničím sa neženú, načo aj.

Obrázok blogu

Pár domčekov, terasové polia, zvieratá, v údolí riečka a dedinka je na svete. V jednoduchosti je krása.

Obrázok blogu

Kolorit krajiny a nekonečné výhľady dofarbovali práve rozkvitnuté stromy čerešní a višní.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Kardamon kam oko dovidí. A ak by bol jasnejší výhľad, ono oko by dovidelo až do susediaceho Nepálu.

Obrázok blogu

Interiér domov bol skromný, no účelný. Stačilo zaklopať na dvere jedného z nich a už vás občerstvili typickým čajom s čerstvo nadojeným mliekom, či rozpusteným maslovým tukom. Samozrejme presladený cukrom. Vo vysokohorských oblastiach s danými poveternostnými podmienkami, dodá takto pripravená šálka potrebnú silu nielen do práce, ale i na túry.

Obrázok blogu

Prikrývok majú veru požehnane. Noci tu bývajú skutočne chladné a drevo spotrebujú radšej na varenie a ohrievanie vody ako na kúrenie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Jedlá uvarené z domácich surovín boli vynikajúce. Dokonca chutili lepšie, ako tie z najnovších sklokeramických platní a čo je hlavné, dodávali potrebnú energiu do ďaľších krokov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pochúťku, ktorá po celodennom výlete zohriala najlepšie - Horská polievka alias Mountain soup.

Obrázok blogu

Tradičný spôsob odbrábania pôdy tu má stále miesto. Podobných obrazov symbiózy človeka, zvierat a prírody tu bolo neúrekom.

Obrázok blogu

O domáce zvieratá sa starali prinajmenšom tak dobre ako o seba. Bez ich pomoci by bol život v týchto podmienkach oveľa ťažším, ba až nepredstaviteľným.

Obrázok blogu

Nebolo to tak dávno, čo som ako malá pobehovala pomedzi sliepky, ktoré choval dedo. Dodnes si pamätám, ako som mu pomáhala drviť škrupiny, ktoré sme potom s niečím zmiešavali. Tajomná špeci slepačia zmeska s nasekanou žihľavou. Spomienky z detstva, na ktoré som časom pozabudla a ktoré prekryl duch dnešnej „modernej" doby, sa mi v Sikkime začali postupne pripomínať. Moje letné návštevy na samote u babky v Zabudišovej neďaleko Bošáce. Tej pravej babičky, ako vystrihnutej z Nemcovej knihy. Tajné skákanie do sena z povaly dreveného senníka. Tradičná rohová pec. Lozenie po stromoch. Kradnutie čerstvého hrachu, či čerešní priamo zo stromu. Zajace, kravy a šírošíre polia na statku tety Žofky. Čerstvo nadojené mlieko a väčšina potravín domácej výroby. Pravý slovenský vidiek. A to všetko bolo teraz tu, v tisíc kilometrov vzdialenom Sikkime na severe Indie. Chránené vysočiznými horami pred zlom vonkajšieho sveta. Sme tak hlúpi, pohodlní, alebo len rýchlo zabúdame?

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Je takmer prirodzené, že horskí ľudia majú k alkoholu akosi bližšie. Možno aj preto je v týchto končinách v porovnaní s ostatnou Indiou extrémne lacný. Dokonca lacnejší ako v Punjabe, kde si Sikhovia s turbanmi na hlavách často a radi vyhadzujú z kopýtka. Ľudí žijúcich v horách, ďaleko od civilizácie, ale neuvidíte s fľašou whiskey, či vodky v ruke. Naučili sa vyrábať si vlastný "špiritus". A to hneď niekoľko druhov. V dedinke Lepcha som sa stretla s ryžovou pálenkou zvanou Roksi, ktorá najlepšie chutí v teplom stave, čo mi pripomenulo naše varené víno. V Tadongu sa zas predo mňa dostal bamboo drink nazývaný Tomba, tiež zalievaný teplou vodou, chuťovo trochu podobný kyslému vínu, či burčiaku. Najlepšie si ho vychutnáte cez bambusovú slamku.

Obrázok blogu

Pri prechádzkach dedinkami ma ponúkli aj ryžovým vínom. Proces jeho prípravy je vcelku zaujímavý. Vezmete surovú ryžu a za pridania špeciálnej baktérie sa to celé pekne naloží do suda, kde si to v teplúčku a pokoji nejaký čas pokvasí. Po procese fermentácie sa môže napučaná ryža vybrať a prepasírovať cez sitko, aby sa pripravil svieži drink, ktorý zároveň zasýti (hlavne ak kde-tu prehltneme zvyšky ryže).

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Sikkim sa mi svojou jednoduchosťou, prístupom tunajších ľudí k prírode, ako aj ich životnou filozofiou dostal pod kožu. A ako som už neraz vyhlásila, aj sem sa po čase určite vrátim.

Martina Trginová

Martina Trginová

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu