reklama

Ako šport pomáha (videoblog)

Hodnoty, ktoré definujú šport - tímová práca, spravodlivosť, disciplína, rešpekt k súperovi a pravidlá hry - sú známe na celom svete. Tieto hodnoty nie sú obmedzené jazykom, kultúrou alebo krajinou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Sme presvedčení, že šport má moc meniť životy detí. Snažíme sa zabezpečiť, aby každé dieťa malo právo na hru.

Šport a hra sú rozhodujúcou súčasťou života každého dieťaťa. Športom sa deti učia rozvíjať sebavedomie, motivovať sa a viesť aktívny životný štýl. Preto je veľmi dôležité, aby šport chránil, rešpektoval a presadzoval práva detí.

UNICEF podporuje viac ako 300 športových programov pre rozvoj (S4D = Sports for Development) v 100 krajinách sveta.

Šport pre zábavu: Hrou dospievajúci skúmajú, vymýšľajú a tvoria. Rozvíjajú aj svoje sociálne zručnosti, učia sa vyjadrovať emócie a získavajú istotu o svojich vlastných schopnostiach. Dospievajúcich na celom svete prirodzene láka šport a hry a môžu sa zapojiť všetky deti, aj tie najchudobnejšie a najviac marginalizované, aby sa bavili a užívali si detstvo!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šport pre dievčatá: Šport zvyšuje sebadôveru dospievajúcich dievčat a poskytuje príležitosť na ich rozvoj čeliacim rodovým predsudkom, či prekážkam. Zapájať dievčatá do športu je absolútne nevyhnutné.

Šport pre zdravie: Šport zlepšuje fyzickú zdatnosť a znižuje detskú obezitu. Detská obezita je jednou z najvážnejších výziev v oblasti verejného zdravia 21. storočia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je fyzická nečinnosť štvrtým hlavným rizikovým faktorom globálnej úmrtnosti. Existujú dôkazy, že pravidelná účasť na primeranej fyzickej aktivite a športe poskytuje všetkým ľuďom bez ohľadu na schopnosti široké spektrum výhod v oblasti fyzického, sociálneho a duševného zdravia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šport pre zručnosti: Existujú dôkazy, že šport a hra zlepšujú vývoj a učenie detí a podporujú lepšie študijné výsledky. Šport je dobrým východiskovým bodom na podporu vzdelávania založeného na praktických zručnostiach a zdravého životného štýlu. 

Šport pre mier: Šport môže budovať komunitu, pomáhať pri riešení konfliktov a podporovať vzájomné porozumenie a vzájomnú podporu medzi skupinami v konfliktoch. Šport možno použiť na podporu bezpečného a ochranného prostredia pre deti a na učenie mladých ľudí nenásilným spôsobom riešiť konflikty.

Koučka Chee Ha pracuje s mladým tímom v jej dedine v severnom Laose, aby im sprostredkovala životné zručnosti prostredníctvom športu.
Koučka Chee Ha pracuje s mladým tímom v jej dedine v severnom Laose, aby im sprostredkovala životné zručnosti prostredníctvom športu. (zdroj: © ChildFund Pass It Back)
Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu