reklama

Ako sme naleteli podvodníkom III.

Prakticky celý tento rok ste mali možnosť na mojom blogu sledovať náš príbeh s podvodnou detskou reklamnou agentúrou Miro Models Agence. Príbeh podvodníkov z tejto agentúry, našich detí a policajného zboru ukončujem záverečným dielom trilógie, ktorá si nenárokuje na nič viac ako upozornenie a varovanie prípadných ďalších obetí podobných podvodných skutkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

STRUČNÁ REKAPITULÁCIA:

Na jeseň minulého roku 2006 sme spísali s detskou modelingovou pseudoagentúrou Miro Models Agence zmluvy o prezentácii našich detí v modelingových a reklamných aktivitách po dobu jedného roka. Za Kristínku a Jurka sme zaplatili predom spolu 4000,- korún ("zľava" pri 2 deťoch, súrodencoch) pánovi, ktorý prišiel robiť nábor do nášho okresného mesta. Kastingy prebiehali v dvoch etapách, deti nafotili v celku pekné fotky, tieto nám boli dodané do mesiaca na CD za 400,- korún slovenských. Boli sme slovne aj písomne zmluvami ubezpečení, že deti budú prezentované na internete na stránke agentúry (táto dnes už je zrušená) a že do roka budú minimálne 2-krát volané na modelingové prehliadky. Spolu s nami takto naletelo až 300 rodičovských párov z celého Slovenska. Tieto presné údaje som zistil na jar tohto roku, keď som sa v celej veci začal rýpať. Agentúra začiatkom roka 2007 totiž zanikla, v ich Zvolenskom sídle ostali len prázdne šanóny s podpísanými zmluvami od 300 detí a hlavní aktéri-podvodníci zmizli aj s peniazmi. Dal som si tú námahu pátrať po nich a spolu s pánom T., policajtom s nášho mesta, sme zistili adresy, telefónne čísla aj živnostenské aktivity hlavných aktérov. Nič naplat, aj keď sme celú vec podrobne spísali a odoslali na Zvolenskú prokuratúru, vyšetrovanie Zvolenskej polície bolo neveľmi úderné, celú vec poslali vzhľadom na našu miestnu príslušnosť okresu Tvrdošín späť k nám, tu ma vypočuli a zaslali to späť do Zvolena. Odtiaľ som bol veľmi oneskorene upovedomený, že moja sťažnosť bola posudzovaná z dvoch hľadísk. Jednak, že nevypršal rok od podpisu zmluvy, preto máme čakať, či agentúra nesplní do roka svoj sľub (agentúra bola v tom čase už dokázateľne zaniknutá), jednak, že ich nekalou podvodnou činnosťou sa možno budú zaoberať (poskytol som adresy sídla firmy, podvodníkov aj ich telefóny), ale nevedno kedy a ako.
Podrobnejší priebeh udalostí som priblížil v predošlých článkoch:

http://valasek.blog.sme.sk/c/88103/Ako-sme-naleteli-podvodnikom.html#t2

http://valasek.blog.sme.sk/c/99867/Ako-sme-naleteli-podvodnikom-II.html#t2


HLAVNÍ AKTÉRI UDALOSTÍ - PREHĽAD:

p. Miroslav Matuška, Sliač - vedúci firmy, biely kôň nasadený hlavnými mozgami akcie
p. Marcela Gašparová, Zvolen - hlavná skutočná vedúca, ktorá manipulovala s M.Matuškom
p. Daniel Heneš, Zvolen - vedúci výjazdových kastingov, preberal naše peniaze
( o tomto aktérovi ešte podrobnejšie ďalej)
p. Tresele, Poľsko - šedá eminencia; financoval údajne rozbehnutie akcie, údajne stíhaný
poľskou políciou za podvody (podľa slov p. Gašparovej)
300 postihnutých aktérov - obete pseudokastingov (medzi nimi my)

CELKOVÁ FINANČNÁ ČIASTKA, VYZBIERANÁ PODVODNOU FIRMOU:

okolo 700.000,- slovenských korún , možno aj viac


S "investovanou" čiastkou sme sa definitívne rozlúčili. Deti ostali sklamané, my okradnutí. Podľa telefonátov, ktoré som uskutočnil s ďalšími postihnutými rodičmi (telefónne čísla som si odpísal zo šanónov vo Zvolene), bolo rozhorčených viac.

Na celú vec by som bol postupne zabudol a okrem dvoch jeduplných článkov, zverejnených tu, na blogu SME, som vlastne v celej záležitosti nič nedosiahol - nerátam totiž pohadzovanie si horúceho zemiaku neschopným policajným zborom. Ale ...
Prednedávnom som pozeral na Markíze večerné správy a po nich emotívnymi udalosťami nabitý REFLEX.
Redaktor práve oznamoval, že ďalšia reportáž je venovaná rodičovskému páru zo Zvolena, ktorý vychováva zrakovo ťažko postihnuté dievčatko a ako býva zvykom, poukazovalo sa hlavne na nedostatok finančných prostriedkov na nevyhnutnú operáciu očí dievčatka... Ten rodičovský pár zo Zvolena sa menoval Henešovci . Zrazu som uvidel na obrazovke mne známeho Daniela Heneša s náušničkou v uchu (mimochodom bývalého čipanddejls tanečníka a hviezdu dámskych šou), ako srdcervúco na kameru hovorí o chorobe svojho dievčatka, ako majú s ňou od malička trápenie, ako chodia neúspešne po doktoroch, pretože nutná operácia je drahá, atď. Skoro som spadol z gauča !
V tú chvíľu vyvolával on aj celá jeho rodinka súcit. Napadlo ma, kto teraz súcití s nami, 300 podvedenými rodičovskými pármi, keď celé Henešovo "trápenie" prebíja naše problémy ako srdcové eso celý štich.
Takýto človek sa nerozpakuje ani zavolať k sebe kamery, pričom mohol rátať s tým, že mnohí podvedení z kastingov ho môžu poľahky spoznať. Veď čo; on má postihnutú dcérku, je mu jedno, odkiaľ sa peniaze na nevyhnutnú operáciu očí zoberú; účel svätí prostriedky.

Takže celé snaženie podvodnej modelingovej firmy nestačilo jednému z hlavných aktérov - Danielovi Henešovi - pokryť výdavky spojené s operáciou. Nerozpakoval sa "žobrať" cez Reflex v Markíze, zrejme pozerá televízor pravidelne a videl, že väčšinou sa nájde bohatý sponzor, ktorému sa postihnutého dieťaťa uľútostí. O.K. Ako k tomu prídu ale naše podvedené deti ? Ako k tomu príde ďalších 300 podvedených detí ? Povedal som si: kašľať na to. My máme deti zdravé a to je najväčšia devíza, ktorú si nemožno kúpiť za žiadne peniaze. Netrápim sa každý deň pri pohľade na ťažko chorého potomka ako Heneš. Napadá ma len známe porekadlo: "Božie mlyny melú pomaly, ale isto". Nechcem vyzerať zákerne, ale neodpustím si: "Tak sa tráp milý Daniel Heneš a tebe podobní ! Porušovaním pozemských a božích zákonov ešte nikto k šťastiu neprišiel".

RESUMÉ:

1./ Dávajte si pozor na modelingové agentúry všeobecne a neplaťte nič predom.
2./ Ak si myslíte, že policajný zbor Slovenska koná, ste na hlbokom omyle, oni sa tak len tvária.
3./ Stále platí staré známe: Kto do Teba kameňom, Ty doňho chlebom;
občas však treba naspäť tiež kameňom :-)
4./ - vyvoďte si vlastný záver, môžete ho pridať do diskusie









Valerián Valášek

Valerián Valášek

Bloger 
  • Počet článkov:  171
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Lekár-rádiológ, 47 rokov. Býva a pracuje na Liptove. Záľuby: Fitness, šach, cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  MedicínaPeniazeStravovanieŠachPočítač a softTovarNezmyslyToto nemá chybuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu