reklama

Morrov gambit

Odnožou sicílskej obrany je tzv. Morrov gambit, alebo aj gambit Smith-Morra. Objavil sa už v 19. storočí a jeho analýzu podal v roku 1945 Pierre Morra z Francúzska. Občas ho použil aj slávny Tartakower. Tento nápaditý systém sa vyskytuje po úvodnom slede ťahov 1. e4 c5 2. d4 cxd4 3. c3.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Po úvodnom ťahu 1. e4 môže hrať čierny aj inú odpoveď ako 1... e5. Vzniknú tak polootvorené typy hier, z ktorých sme tu už preberali Caro-Kannovu aj Francúzsku obranu. Najčastejšie hrávaným otvorením vôbec je SICÍLSKA OBRANA, ktorá vzniká odpoveďou čierneho 1... c5.

Už v druhom ťahu kašle biely na kontrolu poľa d4 čiernym c-pešiakom a ťahá d-stĺpec uvoľňujúce 2. d4. Čierny môže tohto pešiaka kľudne vziať 2... cxd4. A ak biely teraz zahrá 3. c3, taká výstavba sa nazýva MORROV GAMBIT.

Biely má za obetovaného pešiaka aktívny vývin svojich figúr a tlak po otvorených c- a d- stĺpcoch. Čierny nemusí gambit prijímať, ak ho však prijme, má na výber viacej možností, v každom prípade musí byť ale nanajvýš obozretný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A./ Prijatie gambitu je charakterizované ťahmi 3... dxc3 4. Jxc3.

Čierny má potom na výber 4... e6, 4... d6, na čo biely odpovedá jednotne 5. Sc4, alebo môže zahrať čierny 4... Jc6 s pokračovaním 5. Jf3 g6/d6/e6 6. Sc4. Všetky línie vývinu prijatého gambitu teda rátajú s bielym strelcom na poli c4 !

V línii 4. Jxc3 Jc6 5. Jf3 d6 6. Sc4 nehodno hrať za čierne naoko prirodzené 6... Jf6? pre silný útok 7. e5!

V línii 4. Jxc3 Jc6 5. Jf3 e6 6. Sc4 treba byť tiež za čierne nanajvýš opatrný, lebo sa nesprávnymi ťahmi možno dostať do matovej siete.

B./ Odmietnutie gambitu je možné tretím ťahom čierneho 3... d5 4. exd5 a potom môže čierny hrať Alapinovu variantu s 4... Dxd5 alebo 4... Jf6.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiež je možné odmietnuť gambit pokračovaním 3... Jf6 4. e5 Jd5, prípadne ťahom 3... d3 so šancami na oboch stranách; možný vývoj posledne menovanej varianty po 12. ťahu čierneho môže vyzerať aj takto (navrhnuté ako sled najlepších ťahov programom Fritz 9):

Vývoj po 3... d3
Vývoj po 3... d3 

*Ak biely zahrá v skorom vývine ťah c3-c4, vznikne prechod do tzv. Maroczyho výstavby.

Vo všeobecnosti možno povedať, že gambit Morra sa na vrcholnej šachovej úrovni nehráva, ale v nižších ligových súťažiach a turnajoch sa s ním možno občas stretnúť. Čierny sa prijatím gambitu dostáva do straty tempa a oneskorenia vývinu. Biely strelec na c4 pôsobí ako silná zbraň do radov súpera (pozri aj tieto lekcie GM Borisa Altermana). Čierny musí byť potom veľmi opatrný, aby partiu nespackal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ECO klasifikácii má Morrov gambit označenie B22.

Valerián Valášek

Valerián Valášek

Bloger 
  • Počet článkov:  171
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Lekár-rádiológ, 47 rokov. Býva a pracuje na Liptove. Záľuby: Fitness, šach, cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  MedicínaPeniazeStravovanieŠachPočítač a softTovarNezmyslyToto nemá chybuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu