reklama

Zahral si aj Garry Kasparov

Koncom apríla sa v americkom Saint Louis konal prestížny turnaj U.S. Chess Championship. Prví traja medailisti mali po turnaji ešte česť zahrať si prestížny blickový turnaj s Garrym Kasparovom ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Koncom apríla sa v americkom Saint Louis konal prestížny turnaj U.S. Chess Championship. Prví traja medailisti mali po turnaji ešte česť zahrať si prestížny blickový turnaj s Azerbajdžáncom Garrym Kasparovom, momentálne už neaktívnym, zato svetoznámym majstrom sveta z 80.-tych a 90.-tych rokov minulého storočia. Legenda šachu nastúpila so svojim ešte platným ratingom 2812 ako nasadená jednotka blickového turnaja proti trom výrazne mladším súperom.

 Pravidlá blickového turnaja boli ostré - hralo sa 18 kôl systémom 6-krát každý s každým. Hrací čas 5 minút na partiu s dodatkom 3 sekundy na každý ťah (čo je obzvlášť vítané pre prípad dokončenia matovania v jasne vyhratej pozícii). Medzi jednotlivými partiami mali hráči pauzu 1-2 minúty, úplne presné znenie pravidiel nájdete aj s výsledkovou tabuľkou po 18 kolách tu. Garry skončil napokon tretí zo štyroch a predviedol, že niečo si ešte zo šachovej teórie pamätá a jeho ELO nie je len 4-ciferný papierový zápis.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Stránka uvádza, že každý účastník blickového turnaja inkasoval 50.000 $ a víťaz (americký Japonec Hikaru Nakamura) ešte 20.000 navyše. Garry sa vzdal svojej prémie v prospech amerického olympijského tímu.

 Na obrázku je víťaz hlavného turnaja Fabiano Caruana v pozadí s Garrym Kimovičom

Caruana, Kasparov
Caruana, Kasparov (zdroj: net)

 Za zmienku stojí, že hlavný turnaj prebehol aj pre nežnejšiu polovicu šachového sveta, zvíťazila azerbajdžánska Američanka Nazí Paikidze.

Nazí Paikidze
Nazí Paikidze (zdroj: net)

 Azerbajdžán nie je teda len sídlo vojnových konfliktov, ale aj šikovných mozgov a pôvabu.

 Na záver by som pre šachistov dal do pozornosti perlu Kasparovovej vyzretej hry z čias jeho najväčšej slávy: Partia proti Portischovi z roku 1983 v komentovanej dynamickej prezentácii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 So šachovým pozdravom !

Valerián Valášek

Valerián Valášek

Bloger 
  • Počet článkov:  171
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Lekár-rádiológ, 47 rokov. Býva a pracuje na Liptove. Záľuby: Fitness, šach, cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  MedicínaPeniazeStravovanieŠachPočítač a softTovarNezmyslyToto nemá chybuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu