reklama

Hrdý vlastník ovčieho rúna z chemlonu

Moja babka je veľmi opatrný človek. Večer pri pozeraní telky, keď sa zíde celá rodina, sa zvykne aj pätnásťnásobne verbálne uistiť, či sme zamkli aj vpredu aj vzadu. Ak sa jej ubezpečenie nezdá dosť isté, sama pre istotu skontroluje všetky dvere aj okná, veď všetci zlodeji po zotmení číhajú v okolí nášho domu, aby sa mohli vrhnúť na naše početné majetky obrovských hodnôt a zmocniť sa ich práve vtedy, keď sa doma nachádza najviac ľudí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (43)

Keď babke spomeniem, že sa občas vraciam z kina, volejbalu alebo pohostinského zariadenia po desiatej večer, nezabudne spomenúť, že by som nemal chodiť takto neskoro po vonku, že neustále číta a počúva v televízii o všelijakých prepadoch. Verím jej, lenže prinajmenšom rovnako početné sú prípady, keď sa starkí, ocitnuvší sa sami doma, v lepšom prípade stanú obeťou podvodníka, v horšom prípade obeťou prepadu.

Nebolo to tak dávno, keď babke podomový predajca ponúkol ovčie rúno za skvelých 2200 Sk. Babka nelenila, hovoriac si, že za takú cenu sa to oplatí, načrela do svojich biednych úspor, poďakovala pekne predavačovi za dobrú kúpu a išla si svoj poklad domov rozbaliť a poprezerať. Keď mama po príchode z práce zbadala, babku so sklopenými ušami a previnilým výrazom sedieť vedľa tejto ultravýhodnej kúpy, vedela, že je zle. Babka si od nej, aj od nás, vypočula svoje. Chemlonové „rúno" za priznaných 2200 Sk (ktovie koľko stálo naozaj) mi straší v perináku dodnes. Malo byť pôvodne pre sestru, lebo ona je ešte väčší zimomravec ako ja, ale nakoniec som sa jeho „hrdým" vlastníkom stal ja.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mysleli sme si, že babka bude po tejto skúsenosti poučená. Vysvetlili sme jej, že nijaké rúno, ani výrobky podomových "predavačov" nepotrebujeme, že všetko čo chceme, si vieme zohnať sami v obchodoch, ale hlavne sme jej zdôrazňovali, že by nemala otvárať cudzím ľudom, chodiť k nim ku bráne nechávajúc otvorené dvere, a v žiadnom prípade si nikoho nepúšťať dnu.

Minulú stredu mamu pri príchode domov vítal zvláštny pach, niečo ako spálené mäso. V dôsledku tejto skutočnosti začala z úradnej povinnosti vyvíjať investigatívnu činnosť a požiadala babku o podanie vysvetlenia. Keďže babka sa nemala k tomu, aby sama od seba plynule popísala skutkové okolnosti, ktoré by ozrejmili vznik záhadného odóru, mama (ďalej len "vyšetrujúci orgán") pristúpila k výsluchu, vyhýbajúc sa kapcióznym a sugestívnym otázkam. Babka (ďalej len "vypočúvaná") pri výsluchu priznala, že varila mäso pre psa a že jej trošku prihorelo. Vyšetrujúci orgán niečo šípil v jej previnilom výraze, tak sa pýtal ďalej, čo robila, keď jej zhorelo. Vypočúvaná využila právo nevypovedať v zmysle ustanovenia § 34 ods. 1 zákona č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok v znení neskorších predpisov. Nebolo jej to však nič platné, pretože sa k vyšetrujúcemu orgánu bez predvolania dostavil náhodný svedok, pani suseda odnaproti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svedok do zápisnice uviedol nasledovné: Počas každodenného varenia obeda pre mňa a pre svoju rodinu, som sa nevdojak pozrela cez okno na ulicu. Zbadala som pani V. ako sa rozpráva s nejakým neznámym mužom pri bráne. Zaujalo ma to, preto som celu situáciu začala pozorovať spoza záclony. Chlap držal v ruke niečo zabalené v igelite. Podchvíľou pani V. odbehla dnu a vrátila sa s na jej pomery značným obnosom, ktorý podala neznámemu. Bolo mi to podozrivé, zvlášť keď som zaregistrovala druhého jedinca blížiaceho sa s akýmsi igelitovým balíkom ku bráne. Rozhodla som sa zakročiť. Odstavila som hrnce a vybehla na ulicu. Ráznym hlasom som mužom povedala, že pani V. si nič nebude kupovať, nech jej okamžite vrátia peniaze. Našťastie títo bez protestu peniaze odovzdali potenciálnej kupujúcej, hneď po obdržaní nevyžiadaného tovaru späť. Pani V. sa bledá a vystrašená, neschopná vydať hláska, odobrala do svôjho príbytku. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po výpovedi náhodného svedka a nasadení osvedčenej vyšetrovacej taktiky, zlý policajt (mama), dobrý policajt (sestra), vypočúvaná popísala priebeh situácie nasledovne: Varila som mäso pre psa. Niekto zazvonil. Bol to predajca, ktorý sa mi nezdal ničím podozrivý. Ponúkol mi za výhodnú cenu 1500 Sk, nové, ešte zabalené periny s pekným kvietkovaným vzorom. Po oboznámení sa s cenou som sa odobrala pre finančný obnos do svojej tajnej priehradky. Finančný obnos som odovzdala, prevzala si zakúpený tovar a išla pokojne domov. Vtedy sa objavil druhý predajca s ponukou rovnakých perín v množstevnej zľave za 1000 Sk. Uvažovala som, či nezoberiem ešte jednu sadu do zásoby, ale vtom sa už zjavila pani susedka, ktorá prekazila obchod. Počas dojednávania obchodu som pozabudla na variace sa mäso, ktoré mi prihorelo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na otázku, či nechala otvorené dvere počas celej operácie, či si skontrolovala, či niekto sa cudzí už nenachádza na dvore, či ju niekto nesledoval pri tom, ako si išla po obnos, vypočúvaná neodpovedala.

Zhrnutie: Vypočúvaná obišla ešte celkom slušne. Počas dvoch návštev, strata na majetku dosiahla sumu 2200 Sk za úhradu bezcenného chemlonového "rúna". K nijakej inej ujme na majetku a najmä zdraví, našťastie nedošlo. Vyšetrujúci orgán konanie voči vypočúvanej zastavil.

Dovetok: Popis "prípadu" som poňal trošku z nadhľadu, so sestrou aj mamou sme sem - tam mali záchvaty smiechu, keď sme z babky ťahali všetky podrobnosti, ale celý čas to bol taký vystrašený smiech. Nabudúce to nemusí dopadnúť takto dobre. Babka je nepoučiteľná, nedá si povedať, je prehnane opatrná, keď nič nehrozí a prehnane neopatrná, keď hrozí všetko. Najhoršie na celej veci je to, že riskuje život, zdravie a svojich pár ťažko našetrených šupov s dobrým úmyslom, chce nám len urobiť radosť.

Andrej Valentiny

Andrej Valentiny

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Autor je zástupcom šéfredaktoravirtuálneho časopisu GUPKA (gýčovo úderné periodikum konzumnéhoasociála).Časopis od svojho založenia dlho nevyvíjal aktívnu činnosť, od 14. 06. 2007 je však všetko inak. Jedine, že by nie. Zoznam autorových rubrík:  GUPKA EgocentrikGUPKA CucfľakGUPKA VýlevkaGUPKA HebedoGUPKA ZásmažkaGUPKA KrompáčGUPKA PoklopGUPKA ŠušeňGUPKA MäkčeňGUPKA ČrpákGUPKA SpúšťRádio Slobodný TekovTV HľuziakSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu